Marele Zid Chinezesc

           Marele Zid Chinezesc (în chineză : Wànlĭ Chángchéng, „zidul lung de 10.000 Li“) este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din Nord. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21 196 km.


            Nu se știe cu exactitate care din formațiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului său cu valuri de pământ și piatră. Pentru a-și proteja statul pe care îl unificase, primul împărat al Chinei, Qin (221-210 î.Hr.) poruncește să fie legate între ele fortificații clădite de predecesorii săi. Astfel va înainta atât spre est cât și spre vest, pe o lungime totală de circa 5.000 kilometri, realizând cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru.
          În timpul următoarei dinastii, Han (206-220 î.Hr.), zidul a fost din nou prelungit spre est și spre vest până la o lungime de 21 196 kilometri lungime. Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6.400 kilometri în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat și capitala statului la Beijing (forma în care s-a păstrat până astăzi).

Fig.1. Zidul este prevăzut cu sute de trepte

Fig.2. Din loc în loc apar turnuri de observație

Fig.3. Zidul este construit în general pe marile înălțimi ale reliefului pentru eficiență maximă

Fig.4. Datorită pantelor și reliefului greu accesibil,construcția este o adevărată operă de măiestrie

Fig.5. Blocuri de calcar în structura zidului

Fig.6. Turiști veniți de pe toate continentele
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
22.02.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu