Cum să identifici Steaua Polară și Carul Mic          Carul Mare și Carul Mic sunt două constelații care ocupă pe bolta cerească poziții diferite în funcție de moment, de latitudinea și de longitudinea observatorului. După cum le zice și numele, seamănă cu două care, fiind foarte utile pentru orientarea în teren din următorul motiv: ne ajută să identificăm Steaua Polară.

          Aceasta a reprezentat candela vechilor navigatori și încă mai prezintă mare interes pentru călătorii și drumeții rătăciți. Steaua Polară, cunoscută drept și Steaua Nordului, se află la zenitul Polului Nord, adică deasupra acestuia. Axa de rotație a Pământului poate fi prelungită până in Steaua Polară.

Fig.1. Steaua Nordului la zenitul Polului Nord (Sursa)

          În consecință, mișcarea de rotație a Pământului ne este transpusă vizual pe timp de noapte prin rotirea boltei cu stelele sale în jurul Stelei Polare. (foto 2), care rămâne fixă pe cer. Ea indică Nordul geografic oricărui observator situat în emisfera nordică, nefiind vizibilă însă și din emisfera sudică.

Fig.2. Muntele Fuji într-o fotografie realizată cu expunere îndelungată. Se observă mișcarea de rotație a stelelor în jurul Stelei Polare (Sursa)

          Așadar, pentru a găsi pe boltă această stea importantă, trebuie mai întâi să găsim Carul Mare, o grupare de 7 stele, cea mai lesne de identificat dintre toți luminătorii nopții...
După aceasta, tot ceea ce avem de făcut este să luăm cele două stele din spatele carului. Distanța dintre acestea o vom multiplica de 5 ori în prelungire, intersectând astfel Steaua Polară. Aceasta apare în partea din față a Carului Mic.

Fig.3. Carul Mare, Carul Mic, Steaua Polară și raporturile de dimensiuni dintre ele (Sursa)

de I. Tudose
24.08.2013

15 comentarii:

 1. Mi-a fost util să folosesc fotografiile la clasa a IV-a. Mersi ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Pana la urma ce se invarte pamantul sau stelele in jurul stelei polare

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Când privim cerul, vorbim de a mișcare aparentă (așa cum o percepem noi de pe Pământ) a stelelor, a Lunii și a Soarelui pe boltă, ci nu de una reală.

   Ștergere
  2. O mișcarea aparentă? Frumos mod de a eluda adevărul. Steaua polară este fixă. Nu vi se pare straniu? Cum rămîne ea în aceeași poziție,când pământul și galaxia aleargă ca niște nebuni prin spațiu? Oare aleargă și ea odată cu ei...? Să avem un Usain Bolt al cerului? Nu este o mișcare aparentă a stelelor, ci un reală. Priviți doar cerul noaptea la munte foarte atent. Concluziile le trageți dumneavoastră...

   Ștergere
 3. Atunci cum ii posibil asa o poza daca nu este o rotatie reala?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Adică Pământul se rotește și ni se pare că se rotesc corpurile cerești. La fel ca atunci când mergem cu mașina și ni se pare că stâlpii și copacii aleargă pe lângă noi...

   Ștergere
 4. Din toate cautarile mele am inteles ca steaua polara sta pe loc si celelalte se invart in jurul ei..asa cum arata si poza..si mai cred ca pamantul e plal si nu se invarte pamantul ci stelele se invart

  RăspundețiȘtergere
 5. La un moment oarecare avem Steaua Polara-Pamant-Soare, si normal vedem Steaua Polara, ca este pe partea umbrita a Pamantului, fiind noapte. Insa peste 6 luni avem Steaua Polara-Soare-Pamant si nu ar trebuii sa vedem deloc Steaua Polara, aceasta aflandu-se in partea luminata a Pamantului.
  Valabil pentru toate stelele. Vedem toate stelele, aceleasi, tot timpul anului indiferent de pozitia noastra pe orbita in jurul soarelui. Se invarte tot universul in jurul Soarelui? Sau care ese exlicaia?

  RăspundețiȘtergere
 6. Tot universul nostru se invarte in jurul soarelui ...cautati materiale cu inventatorul Giorgica Lupchian...

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...