Fiecare ţară are anumite caracteristici ale teritoriului, în ceea ce priveşte forma, extinderea, dispunerea geografică, asemănarea cu anumite obiecte etc. Unele state ies în evidenţă prin trăsăturile lor teritoriale originale...
Locul 10. Chile
Îl putem numi foarte bine "Statul-ţărm" fiind alungit ca un şarpe, pe coasta pacifică şi pe versanţii apuseni ai Anzilor. Are o lungime de 4 200 km, ceea ce înseamnă echivalenul distanţei Bucureşti - Karachi (Pakistan), şi o lăţime medie de doar 175 km, cam câţi sunt de la Bucureşti la Galaţi.
Locul 9. Polonia
Multe ţări est-europene au tânjit de-a lungul istoriei la valorile apusene, privind tot timpul spre Occident pentru a-i prelua cultura, obiceiurile, nivelul economic sau stilul de viaţă. Polonia este singurul stat care a migrat de-a dreptul spre Vest.. la propriu. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, vechea Polonie a fost divizată şi ocupată de Germania şi URSS. După terminarea războiului, şi-a cedat URSS-ului vechile teritorii din Est, care astăzi au rămas moştenire Lituaniei, Rusiei, Belarusului şi Ucrainei. În schimb, a obţinut noi teritorii în Vest, în dauna Germaniei.
Locul 8. Olanda
Este singura ţară din lume care şi-a extins teritoriul fără a cuceri alte popoare, fără a-şi leza vecinii şi fără a ataca interesele geopolitice ale altor ţări. Metoda folosită este foarte cunoscută: crearea polderelor. Au fost câştigate astfel terenuri de sub apele Mării Nordului, prin îndiguiri, canalizarea râurilor şi a fluviilor, desecări şi introducerea noilor pământuri în circuitul productiv-utilizabil. Peste 20% din populaţie trăieşte sub nivelul mării.
Locul 7. Uzbekistan
În mod normal, orice stat se bucură când capătă noi pământuri, fie ele doar nişte biete insuliţe sau stânci sterpe... Însă nu este şi cazul Uzbekistanului. Acesta a "câştigat" noi uscaturi prin dezastrul ecologic al desecării Mării Aral, care i-a adus multe inconveniente economice, sociale şi de mediu...
Locul 6. România
România are forma actuală de peşte din anul 1945, când a recuperat Ardealul de Nord, după ce în 1944 a cedat Basarabia şi Bucovina către URSS. Peştele românesc are capul orientat spre Occident, iar coada îi atinge Marea Neagră, părând că tocmai a ieșit la mal. Poate că de-asta România se zbate ca peştele pe uscat...
Locul 5. Oman
Sultanatul din pen. Arabă are un teritoriu bizar. Graniţele sale se modifică după cum bate vântul. Iar aceasta nu este o metaforă, ci realitatea. Prin aşa-numitele "frontiere nedefinite", Omanul se învecinează cu Arabia Saudită, Yemen şi Emiratele Arabe Unite. Suprafaţa deşertică specifică regiunii, atât de dinamică în bătaia vântului, face ca stabilirea unei graniţe precise să devină aproape imposibilă...
Tot din cauza condiţiilor climatice şi geomorfologice, pe întreaga sa întindere, de 309 000 kmp, nu se găseşte niciun râu.
Locul 4. Malawi
Îi putem zice "statul-lac" deoarece ocupă ţărmul lacului cu acelaşi nume din Marele Graben Est-African. Şi-a câştigat independenţa în 1964 sub numele Nyasaland, titulatura actuală datând din 1966.
Locul 3. Azerbaijan
Poate cel mai spectaculos stat din punct de vedere al fărămiţării teritoriale. Pe Glob există zeci de enclave şi exclave, unele state având adevărate "arhipelaguri de enclave" aşa cum sunt cele dintre India şi Bangladesh. Azerbaijanul nu se ridică la numărul lor, dar nicio altă ţară nu are o exclavă atât de mare comparativ cu teritoriul-mamă, precum este Nahicevanul.
Locul 2. Italia
Pe toate hărţile caricaturale actuale sau istorice, forma Italiei este asociată unei cizme. Totuşi, a juca fotbal precum multipla campioană mondială nu înseamnă să "joci ca o cizmă".
Locul 1. Gambia
Am avut în acest top "ţara de pe ţărm" şi "ţara de pe malul lacului". Însă cea mai ciudată dintre toate este "ţara de pe valea fluviului". Teritoriul statului se intinde pe cca. 300 km de-a lungul fluviului Gambia, urmărindu-i fidel chiar şi meandrele. Relieful este format dintr-o câmpie joasă (30-50 m) și lată de cca. 35-40 km. Țărmul atlantic este ușor crestat. Singurul vecin este Senegalul, care o înconjoară aproape în totalitate.
___
de Ionuţ T.
24.08.2013
4 comentarii:
Foarte interesant articolul !
Stefan
Mă bucur că ți-a plăcut.
interesante toate articolele postate, multumim.
Vă mulțumesc și eu pentru vizită și interes!
Trimiteți un comentariu