Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Surse au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda şedinţei de guvern, neanunţată public.
Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat. Aceeaşi sursă confirmă şi cifrele anunţate anterior de MEDIAFAX privind negocierile dintre Executiv şi compania canadiană Gabriel Resources.
"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicat.
Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.
În urmă cu peste o lună, premierul Victor Ponta anunţa că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens.
Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Investitorul va plăti Guvernului o redevenţă de 6% din valoarea producţiei, statul având opţiunea de a solicita companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) ca plata redevenţei să se facă în natură, conform proiectului.
Conform draftului citat, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.
Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.
În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.
În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.
În ceea ce priveşte beneficiile statului român, cele două părţi estimează că proiectul Roşia Montană va genera pentru bugetul de stat şi bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru România fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, în condiţiile menţinerii parametrilor relevanţi ai legislaţiei fiscale incidente din România, a preţului aurului, a costurilor aferente lucrărilor, serviciilor şi produselor necesare exploatării miniere, precum şi a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pieţei de capital.
Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,69% din acţiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.
Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.
Gabriel Resources a transmis atunci că negociază cu Guvernul creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%.
Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.
MEDIAFAX
27.08.2013
______________________________
Comisia UNESCO a Parlamentului - Un nou departament al companiei miniere
Vizita de dez-informare la Rosia Montana -- ministrul culturii și Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!
Azi, 20 august, a avut loc în Roșia Montană o pseudo vizită de informare din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu și a Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Vizita s-a desfășurat, din momentul lansării invitațiilor către societatea civilă, și până la momentul în care Comisia a părăsit Roșia Montană, sub patronajul explicit și absolut al companiei miniere. Această deplasare din partea Comisiei și a ministrului Culturii, având scopul declarat de "informare și evaluare a proiectului la fața locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniul cultural", nu a fost anunțată și către organizațiile de specialiști care au întocmit documentațiile și solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roșiei Montane. Aceste solicitări au fost comunicate ministerului încă din 2009 și reamintite oficialilor cu ocazia acestei vizite.
Deși reprezentanți ai Comisiei au afirmat că deplasarea a fost organizată exclusiv de către autorități, vă semnalăm următoarele fapte deosebit de grave:
- Întâlnirile de lucru s-au derulat în spații ale companiei miniere, în clădirea vechii primării, concesionată recent către aceasta, motiv pentru care Alburnus Maior a invitat membrii Comisiei să vină la sediul asociației pentru un dialog pe poziții de egalitate.
- Atât reprezentanți ai autorităților locale, dar și membri ai Comisiei Parlamentare au fost transportați cu mașini puse la dispoziție de firma minieră.
- Firma minieră a organizat o manifestație în centrul localități la care au fost aduși participanți cu autocare (chiar si autobuze destinate transportului elevilor) din mai multe localități.
- Traseul de vizitare a monumentelor din Roșia Montană a vizat strict obiective în proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverență imobilele aflate în restaurare prin efortul continuu al organizațiilor neguvernamentale și prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul într-una dintre aceste clădiri - casa parohială unitariană, a fost blocat de angajați ai companiei miniere pentru ca vreun membru al Comisiei să nu accepte invitația de a intra.
- Pe tot parcursul vizitei jurnaliști și simpli cetățeni care filmau evenimentele și care reușeau să pună întrebări nefavorabile companiei miniere au fost bruscați, loviti și înjurați de persoane purtand uniforma angajatilor RMGC.
- Firma minieră a asigurat paza membrilor comisiei și ministrului și a imobilului în care s-au derulat discuțiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestația minerilor și vizita Comisiei, în schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimiși 8 jandarmi să pazească grupul de localnici care așteptau vizita Comisiei.
- Pe traseul vizitei Comisiei aveau acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.
Asociația Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociației, și nu în clădirea companiei miniere și în atmosfera ostilă alimentată de angajații companiei miniere. Aceștia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la "dezbateri". Coborât la rândul său dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuț Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în fața membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei NU VOR să discute de fapt cu ei (VIDEO).
"Noi la Roșia Montană ne-am săturat să tot vedem autoritățile cum se comportă ca niște departamente ale companiei miniere. Am văzut astăzi același gen de turism practicat de companie cu jurnaliști prin Noua Zeelandă. Dar acești oameni nici măcar nu mimează imparțialitatea, s-au dus toți la un pișcot și o friptură și s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Rosia Montană până la București, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanții autoritaților, dar și compania și presa, e ca noi nu am glumit când am spus că revoluția începe la Roșia Montană", a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.
Un comentariu:
Era de asteptat ca se va aproba aceasta lege.
Trimiteți un comentariu