Cele mai importante 10 insule divizate politico-administrativ



          Lista următoare cuprinde cele mai mari 10 insule de pe Glob, împărţite între mai multe state, sau administraţii. Situaţia este creată astfel datorită împrejurărilor istorice, intereselor politice şi diferenţelor culturale.







10. Saint Martin (Sint Maarten)


Aşezare: Marea Caraibilor, insulele Antilele Mici, E de Puerto Rico;
Suprafaţă: 91,9 kmp;
Ţări: - Franţa (61 %)
        - Olanda (39 %)

Scurtă prezentare: Insula are o populaţie de 77 000 locuitori, împărţiţi aproximativ egal între cele două ţări. Principalele oraşe sunt Philipsburg (partea olandeză) şi Marigot (partea franceză). Altitudinea amximă se atinge în Pic Paradis (424m). De-a lungul istoriei colonialismului, insula a fost ocupată şi de celelalte mari puteri (Marea Britanie, Spania), după ce în 1648 Olanda şi Franţa îşi împărţiseră teritoriul prin Tratatul de la Concordia. Insula este importantă atracţie turistică, fiind cunoscută şi datorită Aeroportului Internaţional Prinţesa Juliana, care deserveşte partea olandeză. Din cauza reliefului accidentat, acesta este amplasat între plajă şi dealuri, aterizările avioanelor fiind foarte dificile şi spectaculoase.




View Larger Map


9. Usedom


Aşezare: Închide la exterior laguna Szczecin - gura de vărsare a fluviului Oder în Marea Baltică. Este situată în dreptul graniţei germano-poloneze;
Suprafaţă: 445 kmp;
Ţări: - Germania (79 %)
        - Polonia (21 %);





Scurtă prezentare: Este cea mai însorită insulă din Marea Baltică, având 1906 ore pe an de strălucire a soarelui. În urma conferinţei de la Potsdam din anul 1945, partea de Est a insulei trece sub administraţia poloneză.  Germanii au fost obligaţi să se mute în partea de vest, locul lor fiind luat de colonişti polonezi.


View Larger Map


8. Sebatik


Aşezare: În apropierea coastei de Est a insulei Kalimantan (Borneo), în dreptul graniţei Malaezo - Indoneziene;
Suprafaţa: 452,2 kmp;
Ţări: - Indonezia (S)
        - Malaezia (N);





Scurtă prezentare: Insula numără o populaţie de 105 000 locuitori, din care 80 000 în partea indoneziană şi 25 000 în cea malaeză. Din martie 2005, cele două state se află în dispută pentru revendicarea apelor teritoriale din largul coastei de Est a acestei insule, deoarece platforma conţine rezerve de petrol. Ambiguităţile în trasarea graniţei sunt amplificate de existenţa altor insule, Sipadan şi Ligitan, de asemenea revendicate de fiecare parte.


View Larger Map


7. Cipru

Aşezare: Bazinul estic al Mării Mediterane;
Suprafaţă: 9 234 kmp;
Ţări: De jure: - Republica Cipru (97 %)
                     - Regatul Unit al Marii Britanii (3 %);
  De facto: - Republica Cipru (58 %)
                 - Republica Turcă a Ciprului de Nord (37 %)
                 - Regatul Unit al Marii Britanii (3 %)
                 - Zona de protecţie ONU (2 %);

Scurtă prezentare: Datorită poziţiei sale strategice, insula a constituit obiectul intereselor geopolitice ale Imperiului Britanic, ale celui Otoman şi ale Greciei. Abia în anul 1960, şi-a obţinut independenţa prin Acordul de la Zurich şi Londra între marea Britanie, Turcia şi Grecia. Tensiunile au persistat în insulă, culminând în 1974 cu invazia şi ocupaţia turcească. Din 2004 este membră al Uniunii Europene.


View Larger Map


6. Timor




Aşezare: În Marea Timorului, face parte din insulele Sondele Mici;
Suprafaţă: 28 418 kmp;
Ţări: - Indonezia (53 %)
        - Timorul de Est (47 %);





 Scurtă prezentare: Insula a fost divizată încă de pe vremea colonialismului, între Olanda (V) şi Portugalia (E). Partea vestică a rămas moştenire Indoneziei. În timpul Celui De-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de japonezi. În 1975, Timorul portughez (E) a fost anexat de Indonezia, situaţie nerecunoscută de ONU şi nici de Portugalia. În 2002, Timorul de Est şi-a declarat independenţa, fiind recunoscută internaţional.


View Larger Map


5. Ţara de Foc



Aşezare: Extremitatea sudică a Americii, despărţită de continent prin strâmtoarea Magellan;
Suprafaţă: 47 992 kmp;
Ţări: - Chile (56 %)
        - Argentina (44 %);



Scurtă prezentare: Ca suprafaţă este a 29-a insulă a Globului. Oraşul cel mai mare este Rio Grande cu 67 000 locuitori, situat în partea argentiniană. Altitudinea maximă este atinsă în Muntele Darwin (2 488 m). Numele se trage de la spaniolul Fernando Magellan, primul explorator venit în aceste locuri. Apropiindu-se de ţărm a zărit pe insulă numeroase focuri (întreţinute de amerindieni), dându-i astfel numele "Tierra del Fuego". Divizarea politico-administrativă datează din anul 1881. În Ţara de Foc se află cel mai sudic oraş de pe Terra: Ushuaia (foto).


View Larger Map


4. Hispaniola

Aşezare: Marea caraibilor, face parte din insulele Antilele Mari;
Suprafaţă: 73 929 kmp;
Ţări: - Republica Dominicană (65 %)
        - Haiti (35 %);




Scurtă prezentare: Este prima colonie întemeiată de Cristofor Columb, în urma expediţiilor sale din 1492 - 1493, care i-a şi dat denumirea "La Isla Espanola" care înseamnă "Insula spaniolă". Ulterior numele s-a modificat în mai simplul Espanola, Hispanola fiind traducerea latinească ce a rămas curentă. Se află între primele 10 insule ca număr de locuitori, fiind cea mai populată din America. În insulă trăiesc 9 milioane de haitieni şi 9,6 milioane de dominicani.


View Larger Map


3. Irlanda



Aşezare: Europa de Vest, în apropierea insulei Marea Britanie;
Suprafaţă: 81 638;
Ţări: - Irlanda (83 %)
        - Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (17 %);

 




Scurtă prezentare: Relieful este în general jos, altitudinea amximă (1 041 m) fiind atinsă în muntele Carauntoohil. Insula numără 6,4 milioane de locuitori, din care 4,6 în Republica Irlanda şi 1,8 în Irlanda de Nord (UK). De-a lungul timpului insula a fost administrată în mai multe feluri, fie de Regatul Unit, fie ca stat separat, fie ca regiuni distincte. Diferenţele religioase au jucat rol important în evoluţia istorică a acestei insule, irlandezii din sud fiind majoritatea catolici, iar cei din nord protestanţi.


View Larger Map


2. Kalimantan (Borneo)


Aşezare: Arhipelagul Sondele Mari din Asia de SE;
Suprafaţă: 748 168 kmp;
Ţări: - Indonezia (73 %)
        - Malaezia (26 %)
        - Brunei (1 %);






Scurtă prezentare: Este cea mai extinsă insulă a Asiei şi a treia de pe Glob. Muntele Kinabalu atinge altitudinea maximă (4 095 m) în partea malaeză. Pădurea ecuatorială ocupă cea mai mare parte a insulei. De aceea, cei 19 800 000 locuitori trăiesc în general în oraşele de coastă, densitatea insulei fiind de 26 loc/kmp.


View Larger Map


1. Noua Guinee

Aşezare: Arhipelagul Sondele Mari, la N de coasta Australiei;
Suprafaţă: 785 753 kmp;
Ţări: - Indonezia (54 %)
        - Papua Noua Guinee (46 %);

 

Scurtă prezentare: Este a doua insulă ca mărime de pe Glob, după Groenlanda. Originea numelui "Papua" este în legătură cu limbajul populaţiilor native dar nu se cunoaşte cu exactitate semnificaţia. În schimb, "Noua Guinee" a fost acordat de conchiztadorii spanioli şi portughezi, observând asemănarea izbitoare a trăsăturilor aborigenilor cu cele ale locuitorilor din regiunea Guineea din Africa ecuatorială. Numele "Irian" este utilizat pentru a desemna partea vestică a insulei, promovat fiind după 1945. Chiar dacă în trecut era folosit de localnicii nativi, astăzi este considerat o impunere a autorităţilor de la Jalarta. Insula a fost controlată în trecut de olandezi, de germani şi de britanici.


View Larger Map



Bibliografie
List of divided islands
Divided islands
Politically divided islands of the world
Foto Usedom
Foto Sebatik
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuţ T.
30.08.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu