Izvoarele istorice menționează două erupții vulcanice catastrofale în bazinul Mării Mediterane. Consecințele se observă și astăzi, atrăgând numeroși turiști și cercetători.
1. Erupția care a distrus o insulă
În jurul anului 1 450 î.Hr. a avut loc o eruptie vulcanică uriașă în Marea Egee, în urma căreia insula Thira (sau Santorin) a fost distrusă. Înainte de momentul exploziei, Santorin era o insulă circulară, cu vulcanism activ de câteva secole. Explozia a dus la prăbușirea unei părți mari din munte și formarea unui crater uriaș. Materialul scufundat în mare a produs un tsunami care a devastat civilizația minoică a acelei perioade din bazinul Mării Mediterane. Ulterior, erupțiile vulcanice au format noi insule.
Fig. 1. Reconstituirea erupției (National Geographic)
Fig. 2. Civilizația antică din insulă, înainte de erupție
Fig. 3. Orașul Thira în zilele noastre
Fig. 4. Evoluția insulei vulcanice de-a lungul timpului
2. Eruoția vulcanului Vezuviu
La 24 august, anul 79 î.Hr., după secole în care s-a aflat în stare latentă, vulcanul Vezuviu erupe în sudul Italiei de astăzi, devastând prosperele orașe romane Pompei și Herculaneum și ucigând mii de persoane. Orașele, acoperite de un strat gros de material vulcanic și noroi, nu au fost reconstruite niciodată și au fost uitate în cursul istoriei. În secolul al XVIII-lea, Pompei și Herculaneum au fost redescoperite și excavate, aducându-se probe arheologice fără precedent despre viața de zi cu zi a civilizației antice.
Fig. 1. Reconstituirea erupției vulcanului Vezuviu.
Se observă revărsarea peste oraș a norului
de piroclastite (fum, cenușă, resturi de rocă)
Fig. 2. Mulți locuitori ai orașelor Pompei și
Herculaneum au fost mumificați de cenușa vulcanică
Fig. 3. Ruinele orașului Pompei și vulcanul Vezuviu
Fig. 4. Piața centrală din Pompei, în Antichitate
Fig. 5. Clădirile și străzile orașului Herculaneum au fost conservate foarte bine de cenușa acoperitoare, astăzi fiind un adevărat muzeu în aer liber.
___
de Ionuț T.
20.02.2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu