Hartă - Europa în anul 2035

          Europa unui viitor apropiat va fi total schimbată față de cum o cunoaștem astăzi. Crizele economice, îmbătrânirea organismelor geopolitice actuale, reafirmarea unor interese teritoriale, ciocnirea culturilor și a civilizațiilor, exportarea unor ideologii radicale din Orientul Mijlociu și reorganizarea lumii în noi sfere de influență își vor pune amprenta asupra bătrânului continent.


Fig.1. Europa Centrală 2035


          Va fi o Europă în pragul Războiului Total. La nivel global se conturează două tabere, aidoma perioadelor pre-WW1 și pre-WW2. Pe de o parte există o alianță nord-atlantică în continuă extindere (mai ales în Europa de Est și Orientul Mijlociu), iar de cealaltă parte o alianță eurasiatică, cu doi giganți ce manifestă tendințe evidente de apropiere (Rusia, China, cu eventualul sprijin al Teheranului?), care de asemeni este într-o continuă extindere. Momentul ciocnirii este iminent.

Fig.2. Europa 2035

          În contextul acesta, Europa ajunge un continent al haosului. UE trece prin mai multe șocuri economico-politice, soldate cu destrămarea treptată a uniunii. În încercarea disperată de a se salva, UE 2035 devine un stat confederal, cu un guvern central la Munchen (care adăpostește totodată și ex-demnitarii de la Berlin). Fostele state și regiuni și-au cedat de bună voie suveranitatea, pentru a nu experimenta războiul civil precum Spania, Franța, Olanda, Marea Britanie sau Italia. Alte state foste-UE, refuzând să-și cedeze suveranitatea, s-au reorientat spre modelul politico-social de la Moscova. Țările baltice și Finlanda, cu tradiție antirusă, au luat decizia istorică de a forma o alianță foarte strânsă pe plan politic, economic și strategico-militar, în special pentru a preîntâmpina veșnicele tendințe expansioniste rusești.
         Cu interesul vădit de a se extinde spre E (dar și pentru a salva Ucraina de Sud), NATO sprijină întoarcerea Basarabiei la România. Însă surpriza întoarcerii Ungariei și a Slovaciei spre Rusia slăbesc unitatea țării: o parte din Ardeal este reanexată de maghiari.
         Destabilizarea Europei este și o consecință a politicii falimentare: corectitudine politică și mascarea adevărului, utopia unei lumi unite sau globalizarea forțată. Șocul ciocnirii civilizațiilor găsește o Europă adormită și nepregătită. Lovitura de grație este primită în piept. În Germania cea îmbătrânită demografic și cu o populație majoritar musulmană au prins rădăcini doctrinele jihadiste care au acaparat puterea după ani de revolte și război civil. În Balcani, Albania, Kosovo și musulmanii bosniaci fac o alianță sprijinită de Iraq, Libia și Siria. Turcia intră în conflict deschis cu Grecia. Balcanii explodează din nou. Țări musulmane se radicalizează sub presiunea Noii Ordini Mondiale, care presupune printre altele și cedări ale drepturilor religioase. Alte state îmbrățișează oficial ideologia Noii Ordini (Suedia, Elveția).
         Unele state au reușit să-și protejeze economia națională și viața socială (Islanda, Portugalia, Norvegia), dar cele mai multe țări sunt dispuse să renunțe la suveranitate și libertate și doresc instaurarea imediată a unui Guvern Mondial pentru a pune capăt situației dezastruoase. 
__________
notă: harta și articolul reprezintă opinia autorului, fiind o proiecție a situațiilor și a tendințelor actuale. Doar Dumnezeu știe ce va fi, noi doar ne dăm cu părerea ca să nu tăcem... 
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de: I. Tudose
10.09.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu