Orașul Urlați, zona centrală. Reducerea spațiilor verzi

Fig.1. Detaliu hartă
          Amintirea maidanelor copilăriei trezește melancolii în conștiința fiecăruia. Tristețea parcă-i mai mare când nimic nu mai seamănă cu universul unor puști de 9 ani, ce creșteau cu iarba, printre copaci și terenuri prăfuite, în orășelele proaspăt ieșite din epoca de cauciuc. Orașul Urlați din jud. Prahova a cunoscut și el transformări uriașe după anul 2000.




          Infrastructura s-a extins, orașul a devenit mai îngrijit, mai intens circulat, dar și mai poluat. Diverși investitori au fost atrași în zonă în încercarea de a redresa economia locală. Dar unde sunteți voi, maidane ale copilăriei? Parcările și clădirile v-au acoperit. Scormonitul amintirilor devine mai greoi, progresul vrea să vă fure. Viitorul se-apropie întruna...

               ”Se-apropie viitorul, se-aude, se vede
               gândurile pe care le trimit spre el se întorc mai repede ca altadată
               şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet vestindu-l într-una
               Se-apropie viitorul, se-aude, se vede
               şi eu fac clădiri tot mai înalte şi turle
               ca să-l întâmpin din vârful lor...”
(Poem, Nichita Stănescu)

          Pe harta de mai jos puteți observa răspândirea spațiilor verzi actuale (verde), respectiv a spațiilor verzi eliminate după anul 2000 (roșu) pentru a face loc parcărilor sau (mai rar) noilor clădiri. Am considerat spațiu verde totalitatea suprafețelor publice, cu iarbă, flori, arbuști, boscheți și arbori, parcuri sau scuaruri, având rol de igienizare a mediului urban. Nu am luat în considerare grădinile private ale locuitorilor. 
          Transportul auto a explodat în ultimii 15 ani, străzile principale (1 Mai, 23 august, Tudor Vladimirescu) ajungând de la utilizarea ca teren de tenis de picior, la o aglomerație asemănătoare orașelor mari din România. Singurul spațiu verde apărut după anul 2000 este cel din curtea grădiniței, care era înainte teren deschis, de pământ bătătorit, fără vegetație - maidanul cu cea mai mare densitate de copii sâmbăta, duminica și în vacanțe. Dacă analizăm graficul, vom vedea că suprafața spațiilor verzi eliminate este aproape cât cea a celor existente.

Fig.2. Situația actuală a spațiilor verzi în zona centrală a orașului Urlați
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
20.09.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu