Denumiri amuzante sau stânjenitoare de localități din România

Fig.1. Detaliu oiconime amuzante
          Pe internet circulă diverse liste cu denumiri amuzante de localități. Problema este că multe din acele denumiri nu există. Ori sunt invenții, ori sunt toponime istorice înlocuite prin Decretul 799 din 17.12.1964 deoarece erau considerate înjositoare. De dragul adevărului geografic, am încercat să centralizez pe o hartă actualele oiconime (=nume de localități) amuzante sau stânjenitoare. 
 

          Demersul a constat în căutări intense pe site-uri, blog-uri și forum-uri, urmate apoi de verificarea ”descoperirilor”. Nu se poate spune că rezultatul are vreo valoare științifică deoarece nu este analizată și originea denumirilor. De altfel, semnificația oiconimelor nu are absolut nicio legătură cu prima impresie pe care ți-o lasă. Unele sunt adevărate mărci ale limbajului popular (Cucuieți din deal, Cuca Măcăi), altele par a avea oarecare rezonanță cu argoul cu tentă sexuală (Sculeni, Băicoi, Puțureni). Unele par a face trimitere la lucruri mai puțin plăcute (Mucești, Vărsătura, Borăscu, Bălești), altele sunt simpatice prin jocul de silabe (Palilula, Poplaca) sau par la prima vedere potrivite ca nuca-n perete (Magazia, Grajduri, Toporu, Nădrag). Repet! Nu trebuie să cădem în capcana primei impresii și să râdem prostește când auzim de localitățile Miroși, Păcălești sau Jegălia. Etimologia trebuie cercetată, nu presupusă...

Fig.2. Denumiri de localități cu rezonanță stânjenitoare sau amuzantă
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de I. Tudose
8.09.2015

5 comentarii:

  1. Cum spuneaţi şi dumneavoastră, mai interesantă decât denumirea e povestea locului. E frumos dacă nu te opreşti la ce-ţi vine în minte prima dată şi încerci să-ţi imaginezi firul epic al denumirilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toponimia este o știință extraordinar de frumoasă și merită studiată...

      Ștergere
    2. Salutare!
      Faina tare munca ta!
      Ca veni vorba de denumiri haioase, mi-amintesc in facultate cu colegii că făceam un joc de cuvinte folosind denumiri de locuri din țară:
      - Săsar?
      - Ieud.
      - Spermezeu!
      - Șieu, Șieu.

      Ștergere