Fenomenul “Maşina care urcӑ la deal”. Mituri şi realitate.

          În judeţul Maramureş, pe drumul ce duce de la Cavnic la Ocna Şugatag, existӑ un sector de cȃteva zeci de metri unde se poate observa un fenomen foarte interesant. Se pare cӑ fenomenul a fost semnalat şi în alte locaţii din Romȃnia, ori din alte ţӑri. Dar sӑ vedem despre ce este vorba.
Fig.1. Sectorul de drum de la Cavnic – Budeşti unde “maşina urcӑ la deal”. (Sursa foto: Criserb.com)

          Oamenii spun cӑ existӑ un sector de drum aproape de Cavnic, unde obiectele lӑsate pe asfalt (bile, apӑ, automobilul etc.) încep sӑ urce dealul, în loc sӑ coboare gravitaţional aşa cum ar fi normal. Au fost aduse diferite explicaţii de la cele despre un complex de forţe fizice care acţioneazӑ acolo, la anomalii magnetice determinate de substratul de roci bogate în minereuri, fenomene paranormale, ori o simplӑ iluzie opticӑ. Cert este cӑ astfel de locaţii sunt numeroase în Romȃnia, însӑ aceea de la Cavnic - Budeşti ne-a atras atenţia, fiind cea mai des amintitӑ. Ne rӑmȃne doar sӑ analizӑm filmӑrile fӑcute acolo pentru a oferi o explicaţie pertinentӑ.







          Analiza acestor imagini evidenţiazӑ cȃteva elemente esenţiale ale peisajului geografic, ce favorizeazӑ existenţa unei frumoase iluzii optice. Practic, ochiul este minţit de peisaj cum cӑ drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboarӑ. Sӑ vedem mai departe despre ce elemente de peisaj este vorba. Vom face referire la ultimul film deoarece acesta este foarte clar.

          1.Peisajul de fundal. Atȃt pe partea dreaptӑ a drumului cȃt şi pe cea stȃngӑ se deruleazӑ planuri secunde rӑspunzӑtoare pentru “înşelarea” ochiului. Pe una dintre laturile drumului se observӑ un mal de pӑmȃnt. Conform mitului, sensul pantei este spre stȃnga. În realitate însӑ, sensul pantei este spre dreapta. Rӑspunzӑtor pentru aceastӑ impresie falsӑ este planul de fundal (malul de pӑmȃnt), care se îngusteazӑ tot mai mult spre dreapta.

Fig.2. Planul de fundal se îngusteazӑ de la stȃnga spre dreapta

          Pe cealaltӑ laturӑ a drumului (de unde se filmeazӑ) existӑ de asemenea o situaţie favorabilӑ iluziei. Pe aceastӑ parte a drumului se poate distinge o suprafaţӑ netedӑ. Aceastӑ suprafaţӑ netedӑ se aflӑ la nivelul şoselei. Cu cȃt se avanseazӑ spre dreapta cu atȃt şoseaua rӑmȃne din ce în ce mai suspendatӑ faţӑ de cȃmpul respectiv, creȃndu-se senzaţia cӑ drumul urcӑ spre dreapta.









Fig.3. Cȃmpul neted este la nivelul şoselei, apoi la un nivel inferior.




Fig.4. Iatӑ cum se poate rezuma situaţia de la Cavnic – Budeşti (conform filmuleţului). Cu albastru este desenatӑ şoseaua care înclinӑ uşor spre dreapta. În planul de fundal este prezentat malul de pӑmȃnt care se îngusteazӑ de asemenea spre dreapta. În prim plan se observӑ cum şoseaua rӑmȃne suspendatӑ tot mai mult de la stȃnga spre dreapta faţӑ de cȃmpul învecinat. Acest desen schematic, întocmai ca situaţia realӑ din teren, creazӑ iluzia înclinӑrii drumului de la dreapta spre stȃnga. Vӑ invitӑm sӑ urmӑriţi cu atenţie desenul pentru a observa contrariul.

          2.Ruperile de pantӑ. Sectorul respectiv este mӑrginit la ambele capete de ruperi de pantӑ (vezi fig. de mai jos) ce întӑresc iluzia.





Fig.4. Ruperile de pantӑ.





          Concavitatea drumului de la capӑtul din stȃnga creeazӑ iluzia de vale / adȃnciturӑ, în timp ce convexitatea drumului de la capӑtul din dreapta creazӑ impresia de spinare de deal / 'vȃrf de rampӑ'.
          Dar cel mai bine este sӑ completӑm schiţa şi cu aceste detalii ca sӑ vedem în ce mӑsurӑ iluzia este întӑritӑ:

          Fig.5. Vӑ invitӑm sӑ analizaţi cu atenţie schiţa şi sӑ observaţi cӑ dunga albastrӑ (şoseaua) chiar înclinӑ de la stȃnga spre dreapta.

          3.Peisajul general al zonei. Bineînţeles, trebuie adus în discuţie şi acest aspect. O regiune colinarӑ, unde alterneazӑ culmi rotunjite cu vӑi largi, este cea mai favorabilӑ unei astfel de iluzii optice. Dealurile domoale, numeroasele urcӑri şi coborȃri ale drumului pot determina la un moment dat slӑbirea percepţiei asupra diferenţelor de nivel.

          Concluzie
          O simplӑ analizӑ a unor filmuleţe de pe youtube poate demitiza ideea “Maşinii care urcӑ la deal” de la Cavnic – Budeşti. Nu considerӑm necesare mӑsurӑtori topografice la faţa locului, ori analize de cabinet (pe harta topograficӑ), fiindu-ne absolut clare premizele unei iluzii optice. Eventualele cercetӑri amӑnunţite nu ar face decȃt sӑ consolideze ceea ce am demonstrat, de aceea le considerӑm risipӑ de energie. Este clar cӑ sistemul de referinţӑ minte ochiul uman cu foarte mare uşurinţӑ. Cȃt despre celelalte locaţii asemӑnӑtoare din Romȃnia, nu se poate avansa o opinie în necunoştiinţӑ de cauzӑ.

Citește și partea a II-a!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Autor: Tudose I.
Data: 22.11.2010

55 de comentarii:

AdminGeografilia spunea...

Nicio parere la acest articol. Inca...

Anonim spunea...

Nu se poate face un test foarte foarte usor?
Folosind nivela cu bula de aer (boloboc) se poate vedea instant in ce directie este inclinat drumul.

Dupa logica mea tot ce trebuie sa faca cineva este sa lipeasca nivela de drum... iar aceasta va arata automat inclinatia reala...

Voi ce parere aveti?

AdminGeografilia spunea...

Daca apa varsata pe asfalt ar fi atrasa spre varful rampei, atunci si apa din boloboc ar fi atrasa spre varful rampei. Daca apa varsata pe asfalt se scurge normal spre baza rampei, atunci si apa din boloboc se scurge normal spre baza rampei. Astfel, utilizarea bolobocului nu dovedeste nimic. Voi analiza harta topografica si voi merge la fata locului (si in altele din tara), dupa care va anunt care e smecheria cu fenomenele astea, asa zis antigravitationale.

Unknown spunea...

Întâmplător am ajuns pe acest blog şi mi-a plăcut, fapt pentru care am copiat linkul pentru a-l trece pe blogurile mele Bălgradul de azi http://abbilbal.blogspot.com şi Poghiaz prin burg http://abbilbal.info pentru a fi văzut de cei care întâmplător sau nu trec pe acolo.
Vă mulţumesc pentru ofertă.

Anonim spunea...

Am fost la Cavnic acum doua zile si va asigur ca nu este vorba de nicio iluzie optica! Eu si prietenii mei ne-am documentat inainte de a merge despre tot ce se spunea despre acest subiect si am petrecut mult timp acolo ca sa "ne prindem" de orice ne-ar putea insela. Nu am reusit decat sa concluzionam ca masina urca la deal, cu cat e mai incarcata, cu atat urca mai repede, cu viteza progresiva. Am varsat apa si apa "a curs" la deal. Panta era vizibila. Am ramas impresionati de ce am vazut. In timpul petrecut acolo, au mai oprit cel putin 5 masini ca pasagerii sa traga aceleasi concluzii.

AdminGeografilia spunea...

In regula, daca ne asiguri tu...

alexandru babeanu spunea...

Ma scuzati ca intervin... n-am fost personal la Cavnic pentru a "experimenta fenomenul", cunosc doar argumentele existente pe internet. Intr-adevar, exista, aparent, multe astfel de locuri in lume, iar "comunitatea stiintifica" tinde, in mare parte, catre explicatia iluziei optice... la fel ca "articolul" de fata -- ghilimelele peste tot, pentru ca nu am gasit pana acum un studiu serios, atat experimental cat si teoretic, publicat la un jurnal cu Peer Review.

Ca fizican, argumentele de fata imi par valide, dar nu decisive sau complet convingatoare. Intr-adevar, pantele reliefului din lateral, avand inclinatia opusa, pot fi raspunzatoare sau contribui partial la acest efect... dar nu putem fi siguri, asta pentru ca nu stim INLINATIA ABSOLUTA a acestor pante laterale.

Pentru o concluzie decisiva ar fi nevoie de masuratori de altitudine prin satelit, la ambele capete ale "pantei". Daca este vorba de vreo anomalie gravitationala, aceasta ar influenta si bolobocul, si presiunea atmosferica etc... Iar cu harta topologica... depinde de cum a fost masurata altitudinea la momentul intocmirii hartii...

Ce am facut eu... am identificat pe Google Earth portiunea respectiva de drum, dupa indicatiile gasie online: "prima portiune dreapta dupa serpentinele de coborare de pe Cavnic...". Daca am facut identificare corect, atunci Google Earth arata intr-adevar o panta continua LA VALE, dinspre Cavnic spre Budesti, indicand ca intr-adevar masinile URCA, si NU COBOARA... asta in cazul in care in filmuletele de fata avem: dreapta = Cavnic, stanga = Budesti... in caz contrar, "concluzia" se inverseaza. Intreaga portiune dreapta (vazuta de sus) are 400 m, iar diferenta de nivel totala este de vreo 30 m (insa panta e descendenta pe intreaga portiune), dupa Google Earth. Acum nu stiu ce precizie are Google Earth, si nici daca am identificat exact portiunea respectiva, insa puteti avea si asta in vedere

AdminGeografilia spunea...

Tin sa va anunt ca am fost la Cavnic in urma cu vreo 10-11 luni si am facut masuratori cu GPS. M-am convins ca e iluzie optica. Am identificat 3 segmente (ci nu 1) de drum, unul dupa altul, cu iluzia optica respectiva. Sper sa pun si pe blog explicatia, cu profilul de drum, cu schite de harta, tot ce trebuie :D.

Anonim spunea...

....Mai ai putinsi te iei de mana cu Einstein, nu e nici o iluzie optica

Anonim spunea...

Intradevar, daca analizam fiecare filmulet in parte concluzia e aceeasi,iluzie optica.Dar cand esti fata in fata cu acest fenomen ciudat ,concluzia e cu totul alta,probalbil ceva legat de magnestism.
Cu masina am fost(a mers singura la deal)
Cu biciclita(acelasi rezultat),si am stat destul de mult pe acolo,analizand locul.PS:Inca am pus picioarele pe pamant si simte-am ca si cum ma opune-am fortei respective.
Acum lasand de-oparte toate explicatiile, ar trebui sa facem urmatorul experiment:
-Pune-ti pe acest "deal" orice alt obiect care sa NU contina metal si sa NU aiba nici o legatura cu apa.Trage-ti o concluzie.Daca si cu acel obiect urca la deal inseamna ca este 100% iluzie optica !Dar pana atunci cei care aveti posiblitatea sa mai trece-ti pe acolo, chiar va rog sa incercati.
Aici filmuletul care demonstreaza ca apa este respinsa de catre un magnet:
http://www.youtube.com/watch?v=jyqOTJOJSoU&feature=fvwrel
Va doresc o zi buna!

Anonim spunea...

Din moment ce stai la baza ruperii de panta (partea Cavnic) - privesti spre Budesti si vezi clar cum drumul urca, nu mai e nicio iluzie optica insa intervine faza cu pixelul albastru.

Anonim spunea...

Daca stai la baza pantei si privesti inainte, in loc sa vezi drumul care continua "la nesfarsit" vezi un mare deal, de fapt, nu mai poti vedea inainte, adica peste punctul pe care voi il numiti ruperea pantei (deal).

Anonim spunea...

CUM SE MAI EXPLICA FAPTUL CA INDICATORUL DE COMBUSTIBIL DIN BORD S-A BLOCAT PE "0" SI A REVENIT INCET LA NORMAL DOAR DUPA VREO 15 KM.?DEASEMNI O DOZA DE BERE A COBORAT IAR IN ACELASI TIMP APA A URCAT?

enciu dumitru spunea...

Am fost si eu in aceasta zona, am ramas uimit ca intradevar masina urca rampa cu motorul oprit.Am citit comentariile de mai sus,se vorbeste de magnetism,nu ma prea pricep dar cred ca este vorba de o forta antigravitationala.(gravitatia nu tine de metale, apa, plastic etc.ci in general materie ).


Anonim spunea...

Am fost zilele trecute in zona si am facut masuratori cu GPS-ul ,este o diferenta de nivel de ,- 3 m pe portiunea unde se spune ca masina urca dealul. Cum am citit mai sus (anonim 15.06.2011) ca masina accelereaza pe panta in "sus",in realitate in jos in functie de incarcatura ei este un lucru care intareste legile fizicii.(acceleratia creste direct proportional cu masa)

Anonim spunea...

daca intradevar ar fi PANTA si NU RAMPA atunci eu zic ca viteza ar trebui sa fie mult mai mare avand in vedere inclinatia...cel putin din ce se vede in video...parerea mea!

Anonim spunea...

Recomandat ar fi ca inainte sa-ti dai cu parerea de ... "specialist" sa te duci personal acolo si deabia apoi sa te pronunti ... lucrul pe care il recomand si altor carcotasi ... doar e la noi fratilor , in ROMANIA ... e gratis , nu cere nimeni bani , se poate incerca de oricine si apropoo ... scepticii luati-va si cumpana / nivela / boloboc ... cu voi . Geografilia ... pari om cu carte ( numai pari ) am pretentii la dumneata .

Anonim spunea...

AdminGeografilia - esti dus cu pluta ... suferi de egocentrism

Anonim spunea...

Imi puteti da coordonatele exacte unde gasesc locul acesta.? Doresc sa ma conving si eu pentru ca de "iluzie optica" am mai auzit dar fizica dupa pererea mea nu se poate contrzice.

Anonim spunea...

nimeni?

Gerula spunea...

Nu va mai chinuiti atat , am fost acolo cu un altimetru militar de cea mai inalta performanta . Da este adevarat acolo este o panta , iar masinile sau dozele de bere sau sticlele de apa intradevar urca panta singure . Pe tot tronsonul de drum este o diferenta de nivel de aprox. 4 metri .

Gerula spunea...

Apropo , lucrez in armata la serviciu topografic.

Anonim spunea...

http://www.emaramures.ro/stiri/37154/MISTER-ELUCIDAT-DRUMARI-S-a-deslusit-cauza-ciudatului-fenomen-de-pe-drumul-dintre-Cavnic-si-Budesti

Anonim spunea...

http://www.orasulcavnic.ro/imprejurimi.html

Anonim spunea...

Deci nu te pricepi la magnetism dar esti bine la partea cu antimaterie.

Hai ca esti haios.

Anonim spunea...

Băi pușcăriilor, daca e diferență de nivel de patru metri, cum mai vezi tu linia orizontului de la baza "pantei". Dacă urci pe o rampă, șoseaua îți obturează linia orizontului. Pe principiul ăsta, după voi aștia paranormalii, la coborâre nu ar trebui să vad linia orizontului la Cavnic.
Cand mașina "urcă", se vede un mare deal la capătul pantei deoarece urmează o coborâre și mai pronunțată. Ce e greu așa? Voi sunteți americani să credeți în extratereștri?

Anonim spunea...

Suchitlan ,in mexic cauta asta...si o sa te convingi ca nu e iluzie optica

Anonim spunea...

Analiza dupa poza e aiurea. Sa vb cei care au fost la fata locului. iluzie optica nu e. Eu am fost si m-am uitat din toate unghiurile si de pe deal si se vede clar ca e panta. Iluzia optica poate fi dar din anumit unghi. NU e nimic paranormal, eu cred ca in acea zona nu percepem noi exact directia liniei orizontului sa zicem daca e panta sau nu. stiu ca suna aiurea ...

Anonim spunea...

Cel mai clar se vede cand eram in deal si masina care a pornit din vale sa urce singura era cta se poate de clar mai jos ca mine ...

Anonim spunea...

@Admin Ce frumos le-ati explicat la idioti si ei tot nu inteleg. Cine nu intelege nici acum explicatia "fenomenului" ar face bine ca macar sa-si predea carnetul de conducere!

Anonim spunea...

Acum 2 saptamani am venit din Grecia si acolo in drum spre Olimp cu autocarul am vazut si trait experienta .

Anonim spunea...

Stie cineva locatia gps a zonei ?

Anonim spunea...

Am testat cu boloboc cu apa, iar bula este invers. adica arata ca si cum ar fi o rampa in jos, nu deal, dar unul electronic indica asfaltul ca fiind perfect orizontal. Pt cei senzitivi la energii, pot simtii diferente in corp, iar in apropiere rocile sunt feroase sau magnetice.

Hategan Florin spunea...

Am lucrat la acel drum, 108F si am masurat si am facut nivelment si pe acea portiune de dru. Desenul de mai sus e corect. Partea de "sus" a drumului e cu 3.21m mai jos decat cea de "jos". iluzia e usor de observat, daca coborati inspre valea din dreapta drumului, 50-100 m

Manuel Cheta spunea...

Iata si zici un film care explica fenomenul https://www.youtube.com/watch?v=BRzwNycQTok&feature=em-uploademail

Unknown spunea...

Copacii cresc vertical...e un indiciu... ;-)


AdminGeografilia spunea...

Este adevărat...

AdminGeografilia spunea...

În curând voi publica un nou articol pe tema aceasta, chiar dacă este scris în 2011.

AdminGeografilia spunea...

Voi publica un articol nou pe tema asta și găsiți în el și coordonatele.

AdminGeografilia spunea...

Comentariu care mă amuză și după doi ani... :)) Peste câteva zile public partea a II-a a fenomenului. Să vezi acolo reacții... adverse...

AdminGeografilia spunea...

De ce să cauți la Suchitlan despre Cavnic? Ar fi doar o simplă comparație.

AdminGeografilia spunea...

Am publicat si partea II-a. Cititi-o aici: http://geografilia.blogspot.ro/2015/02/fenomenul-gravity-hill-in-romania.html

Anonim spunea...

"(acceleratia creste direct proportional cu masa)"
haha, deci masinile ar trebui sa fie cat mai grele, nu redusa greutatea lor ca sa aiba acceleratie mai mare. ba prosti is astia, ei toti incearca sa reduca masa.

Unknown spunea...

Vorbim de accelerare gravitationala nu de accelerare produsa de un motor.

Unknown spunea...

Unde se află exact acest sector de drum?Mulțumesc.

Anonim spunea...

acum 3 zile am fost acolo si fenomenul nu mai apare de 6 luni.

aaaaaaaaayeyey spunea...

Ascultati singurul mod de a afla este sa fiti acolo nu dupa niste filmulete. Totusi raspunsul evident este iluzia optica dar ca sa demonstrezi cu adevarat propun urmatorul lucru. Sa incerci sa stai drept in picioare cu fata la "deal" care e defapt vale si sa concluzionezi care e inclinatia picioarelor, daca sunt inclinate in sus (unghi mai mic de 90 de grade) atunci este deal in fata daca sunt inclinate in jos (unghi mai mare de 9p de grade) atunci este intradevar vale. Ceea ce face ca acest lucru sa functioneze este modul corpului uman de asti tine echilibrul.
Daca nu credeti nici asa haideti sa demonstram daca este cu adevarat vorba de forte elecromagnetice ceea ce nu pot fi pentru ca daca ar fi apa s-ar duce la vale si masina la deal apa fiind neatrasa de magneti. Luati telefonul pentru ca aproape orice telefon este capabil de asta si instalati una din aplicatiile acelea EMF detector si veti putea detecta daca este o concentratie mare de metale in acea zona sau magneti.
Daca toate astea nu dovedesc nimic ceea ce e putin probabil mergeti la deal si luati o lopata si incepeti sa sapati pana ajungeti la un bucar secret nasa/extraterestru cu cine stie ce tehnologie ultra spatiala de poate creea campuri gravitationale si intrebatii pe aia care e faza. Daca dati peste ceva sa imi spuneti si mie ca sunt curios ;)

AdminGeografilia spunea...

Există şi partea a doua. Am fost acolo. Linķ în baza articolului.

Anonim spunea...

Acolo în video e clar că merge la vale.

Unknown spunea...

Nu este iluzie optică , urcă mii de mașini zilnic spre locații în Liban. Ceva de genul forțe magnetice ...etc au explicat și geologii .pe partea opusă este ieșire spre auto- stradă și ac fenomen nu se produce . Cum să fie iluzie când drumul urcă până la 2000 m altitudine?Numai pe ac porțiune , până în 200m

Anonim spunea...

Daţi pe Google ,,goce satellite'' şi vă explicaţi fenomenul.Mai ales că sunteţi fizician.

Anonim spunea...

Datorită densităţii neuniforme a Pământului acceleraţia gravitaţională nu trece prin centrul acestuia,cel puţin nu în locul în discuţie.Ca atare,dacă aceasta face un unghi mai mare de 90 de grade cu suprafaţa şoselei atunci vectorul greutăţii maşinii are o descompunere care dă o componentă de forţă spre deal,pe direcţia suprafeţei şoselei şi maşina este împinsă spre deal.Dacă panta şoselei ar fi mai mare şi unghiul amintit ar fi sub 90 de grade maşina ar merge la vale şi n-am observa fenomenul.

Anonim spunea...

Pentru cei mai studioşi daţi ,,goce satelite'' pe Google şi studiaţi materia.Fenomenul este real,nu e nici o iluzie optică iar Agenţia Spaţială Europeană ESA a trimis un satelit în spaţiu pe această temă.Mă rog,altfel definită.Rămâne totuşi atâta material inutil şi elucrubistic ca să demonstreze că ceea ce vedem nu este adevărat...

AdminGeografilia spunea...

Citiți și partea a II-a: http://geografilia.blogspot.com/2015/02/fenomenul-gravity-hill-in-romania.html

Anonim spunea...

Partea interesantă cu ,,fenomenu''' este că şi construcţiile sunt oblice dacă s-au făcut după firul cu plumb şi nivelă cu bulă de aer şi în plus este corect să fie aşa d.p.d.v. al principiilor de stabilitate şi rezistenţă în construcţie.Cum s-ar fi construit acolo un zgârie nori?

Trimiteți un comentariu