Top 10 sfincși ai României

          Iviți în peisaj sub forma unor stânci izolate, sfincșii ne atrag atenția datorită formelor lor ciudate. Fiecare are legenda și denumirea sa interesantă. Spectaculos este faptul că unii cercetători presupun că unele din aceste stânci ar fi cioplite de o civilizație din trecut, asemenea megaliților ciopliți din Insula Paștelui, Egipt sau Stonehenge (în Marea Britanie). Geologii le consideră însă simple forme de relief naturale, rezultate în urma eroziunii vântului și a apei. Iată un top al celor mai cunoscuți sau spectaculoși sfincși ai României.


10. Sfinxul Bratocei în Munții Ciucaș. Dezvoltat pe conglomerate, probabil prin dezagregare și eolizație.

9. Sfinxul din Retezat. Este un bloc eratic pe valea glaciară a Stânișoarei, din granit, erodat și transportat de ghețarul din trecut. I se disting din profil nasul, gura, ochii și căciula îndesată pe cap.

8. Sfinxul din Buștea. Are aproximativ 5-6 m înălțime și i se disting ochii încruntați. Se găsește în masivul Breazau, comuna Mânzălești, jud. Buzău.

7. Sfinxul din Munții Igniș. Seamănă cu un om cu un căciuloi pe cap. Este alcătuit din roci vulcanice.

6. Stânca Dracului. Se găsește la Hilda, jud. Sălaj și este alcătuită din gresii.

5. Sfinxul din Măcin (Culmea Pricopanului). Apare într-o zonă cu intense procese de dezagregare termică a granitelor și eroziune eoliană.

4. Piatra Lăcrimată din Munții Ceahlău. Seamănă cu un bătrân lăcrimând.

3. Sfinxul din Munții Călimani. Întruchipează un bătrânel simpatic cu riduri și barbă. Este unul dintre ”Cei 12 apostoli” - un sistem de stânci vulcanice rămase în urma erodării multimilenare a unui fost con vulcanic.

2. Sfinxul din Bucegi. Asemănător cu Sfinxul din Egipt, de la care s-a și copiat titulatura de ”sfinx”, este cel mai cunoscut din țara noastră fiind foarte accesibil turistilor.

1. Sfinxul de la Topleț (sau Sfinxul Bănățean). Îl găsim pe Valea Cernei. Seamănă foarte bine cu un dac încruntat, fiind cea mai spectaculoasă stâncă antropomorfă din țara noastră.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

I. Tudose
14.01.2015

4 comentarii:

Eugene spunea...

Buna ziua. Iata si Sfinxul din Apuseni: https://www.google.ro/search?q=sfinxul+din+apuseni&espv=2&biw=1094&bih=511&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS87uSk7fQAhWEFywKHbQTDVQQ_AUICCgB

AdminGeografilia spunea...

Interesant, dar parcă nu este la fel de spectaculos ca ceilalți...

Unknown spunea...

Romanian stone guardians

AdminGeografilia spunea...

Ha ha, frumos spus!

Trimiteți un comentariu