Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale, care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări, aprinse fiind de razele solare (sau de oameni dacă flacăra se stinge).
Focurile vii de la Terca, depr. Lopătari, jud. Buzău. Se pot vedea flăcări care izbucnesc din pămant înălțându-se în bătaia vântului, uneori cu o înălțime mai mare alteori abia pâlpâinde - depinde foarte mult de presiunea gazelor din interior și de starea vremii. La fel de bine pot fi stinse temporar. Dacă plouă puternic se poate vedea cum bolborosește apa în locurile pe unde iese gazul.
Dați ”zoom in” pe hartă pentru a identifica locația Focurilor Vii de la Terca:
Focul Viu de la Andreiașu de Jos (monument al naturii) este o arie protejată de interes national, situată în județul Vrancea, pe teritoriul comunei Andreiașu de Jos. Zona a fost împrejmuită cu un inel din beton, înalt de jumătate de metru. Însă, gazele pot ieși la suprafață pe oricare fisură, focurile migrând de-a lungul timpului. După un cutremur, după rearanjarea particulelor de sol sau după dezghețarea solului primăvara, pot fi zărite focuri și în afara inelului…
Focul Viu de la Andreiașu. Se observă inelul împrejmuitor
Navigați pe hartă pentru a identifica locația:
Focul Viu de pe dealul Răiuț, com Reghiu, județul Vrancea. Nu departe de Andreiașu de Jos există o zonă cu focuri vii, mai puțin cunoscută din cauza izolării, în comuna Reghiu. Zăcământul de gaze este mai disipat și mai puțin concentrat, prin urmare focurile se pot stinge mai ușor.
Orientativ, locația Focului Viu este la N de Reghiu și la E de Naruja (nu este consemnată pe hartă):
___
I. Tudose
4.01.2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu