
1) Dragostea de neam. Orice tânăr își dorește să facă bine în jurul său, să se dăruiască semenilor. Meseria de profesor te ajută în acest sens, deoarece lucrezi cu sufletele copiilor. Și ceea ce sădești în ei acum va fi cules peste un an sau peste 50… Este foarte frumos să contribui la educația unor ”plastiline”, foarte maleabile, așa cum sunt personalitățile elevilor.
2) Satisfacția sufletească. În unele situații, rezultatele tale se văd foarte repede și sunt foarte plăcute. Unii copii sunt foarte bucuroși că începe ora de Geografie. Alții vin la tine câteodată să îți spună din supărările lor. Alții rămân cu câte un lucru bun învățat de la tine și te bucuri etc. Eu cred că este un loc de muncă unde ai mai multă satisfacție decât în oricare alt domeniu al Geografiei. Este important, bineînțeles, să îți placă neapărat copiii. Și să nu gândești niciodată holistic. Nu te aștepta să muți munții. Nu te aștepta să schimbi tu în bine pe toți. Dar ceea ce reușești îți va da satisfacție.
3) Sănătatea fizică. Chiar dacă poate fi o meserie stresantă din punct de vedere psihic, totuși din punct de vedere fizic este excelentă. Nu îngheți în ploaie, nu te bate soarele în cap vara, nu te cocoșezi stând la birou, nu îți distrugi ochii stând 8 ore la calculator. Vei avea și tu de pregătit diferite chestii acasă la calculator, dar îți poți face singur programul. Nu stai în picioare toată ziua. Dacă te dor picioarele, te așezi la catedră. Dacă ai amorțit, te plimbi printre bănci. Dacă este vreme frumoasă și vrei să iei aer cu elevii, faci ora afară. Am făcut ora în curte, pe iarbă, am agățat harta de gard și a fost excelent. Puteți să faceți măsurători meteo sau să cartați cartierul învecinat școlii. Și asta nu doar în Săptămâna Altfel. Vă permiteți atâta lux în alte domenii? Ca analist GIS, cartograf, ghid turistic etc? Sau vă măcinați puțin câte puțin sănătatea trupească?


6) Pasiunea pentru Geografie. Eu sunt adeptul ideii de a face în viață ceea ce ești menit să faci, adică să te preocupe pasiunea pe care o ai. Este trist că mulți absolvenți de Geografie ajung să lucreze în domenii care nu au nicio legătură cu pasiunea lor. Cu cât vei face ceva tot mai depărtat de pasiunile și preocupările tale, cu atât vei fi mai neîmplinit și nefericit din punct de vedere profesional.

8) Libertatea. Directorul în foarte puține cazuri este un fel de dulău care să îți stea pe cap. Eu nu am întâlnit până acum. Cei care aveți șefi la serviciu și vă stresează în fiecare zi ar trebui să îi invidiați pe profesori. Eu nu am simțit că am șef. Dacă îți place munca și o faci cu plăcere, chiar nu ai nicio problemă cu directorul. Mai ales dacă predai Geografie…

10) Încercările. Dacă vedem în toate partea bună a lucrurilor, cele 10 motive să nu te faci profesor ar putea fi de fapt doar încercări prin care să treci pentru a deveni un om mai bun. În fond, toată viața este o luptă. Așadar, de ce nu ar fi și cele 10 puncte doar niște încercări pentru a ne face mai puternici? Jertfa, răbdarea, simplitatea, modestia, responsabilitatea etc. sunt virtuți pe care le poți dobândi trecând prin așa-zisele ”10 motive să nu te faci profesor”…
___
De Ionuț T.
31.01.2015
2 comentarii:
sa rescriu...alta meserie mai e geologia. Doar ca asta e, candva in sec XIX, a pierdut meciul cu geografia in a fi predata mai "des" la scoala...
Trimiteți un comentariu