Aplicații cu hărți pentru școală

            Harta este un instrument esențial în Geografie. Iată câteva aplicații ce se pot face la ora de Geografie cu ajutorul hărților. Pot fi folosite atât la gimnaziu, cât și și la liceu. Pentru astfel de activități, este bine să se aloce mult timp, chiar toată ora. De asemenea, nu este eficient ca aceste hărți să fie date ca temă pentru acasă, ci trebuie făcute și verificate cu profesorul.





              1. Harta temperaturilor medii anuale pe Glob - cls. a V-a
        Se lucrează în perechi. Elevii trebuie să folosească creionul pentru a uni punctele cu aceeași temperatură, obținând izotermele. Apoi vor colora corespunzător spațiile dintre izoterme. La sfârșit, 2-3 perechi pot prezenta în fața clasei, comentând rezultatele obținute.


          2. Europa Nordică, fișă de lucru - cls. a VI-a
          Se lucrează în perechi. Elevii trebuie să folosească atlasul și cunoștințele cumulate pentru a colora fiecare pătrățel astfel:
         - cu roșu, regiunile foarte favorabile locuirii (unde există orașe multe și mari, climat prielnic, relief accesibil, diverse resurse naturale).
         - cu portocaliu, regiunile puțin favorabile locuirii (unde există puține așezări, climatul este mai aspru, relieful mai greu accesibil).
          - cu galben deschis, regiunile nefavorabile locuirii (fără așezări, climă rece, ghețari, relief montan).
          La sfârșit se comentează hărțile, motivându-se alegerea culorilor în anumite zone.


          3. Hărți mute ale reliefului - cls. a VIII-a
         Lucrul hărților mute este ceva obișnuit. Nefiind mulțumit de hărțile găsite pe net, vi le pun la dispoziție pe acestea. Recomand lucrul în perechi, astfel încât elevii să colaboreze și să găsească mai ușor toponimele.




___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț T.
11.02.2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu