România într-un cerc vicios, poveste spusă tinerilor, ep.3: Străinătatea și țara

          Cercul vicios din episodul acesta: Tineretul pleacă în străinătate din cauza situației economice dezastruoase. Situația economică este dezastruoasă și din cauza plecării tineretului în străinătate.
           Multe opinii roiesc în jurul exodului românesc, însă puține sunt rod al rațiunii. Sunt arătați cu degetul tinerii ce-și caută un rost pe alte meleaguri, etichetați pe nedrept ca fiind capitularzi și promotori ai trădării naționale. Alții dezvoltă resentimente față de neam, din motive economice, sociale și personale. 

          Aceștia din urmă au transformat plecarea în străinătate în virtute, o încurajează ca pe un motiv de mândrie. Mai există și marele grup al trăncănitorilor, care prin vorbărie, decizii dubioase și lipsa muncii efective, contribuie la dezastru. Tătucii trăncănitorilor sunt politicienii. Dar despre politic și imposibilitatea de a-l dărâma vă voi spune într-un alt episod.

          Este bine că tinerii pleacă în străinătate?! Nu, din toate punctele de vedere. Trebuie ei acuzați? Nu. Unii pleacă de foame. Alții pleacă din revelație. Și-au dat seama că, așa ”pârliți” cum se consideră, cu salariu minim, fără casă, fără nimic, le va fi foarte greu să-și întemeieze familie, ”fetele neumblând după pârliți”. Alții au plecat la studii sau la muncă intelectuală, unde sunt apreciați și respectați. Alții pleacă pentru că sunt încurajați să plece… Și rămâne aici restul, ca să stingă lumina.

          Efectul exodului tinerilor este devastator asupra societății românești:
          - scăderea natalității;
          - copii lăsați de izbeliște, scăderea performanțelor școlare, depresii;
          - scăderea calității și a cantității forței de muncă;
          - reducerea angajatorilor și a firmelor, scăderea competitivității economice, scăderea cererii de bunuri și servicii, șomaj și sărăcie;
          - pensii mici;
          - ca țara să supraviețuiască, se legiferează taxe tot mai mari, de aici corupție tot mai multă șamd.
          - în funcție de contextul geopolitic, probabil în anii următori se va intensifica imigrația dinspre regiunile foarte sărace ale lumii;

          Toată povestea capitalului financiar trimis în țară de muncitorii din străinătate, care ”contribuie substanțial la PIB-ul României”, este pură gargară. Banii nu au valoare ei înșiși, ci investiți, circulați și folosiți. Ori, dacă țara se golește de tineri și copii, dispar și firmele, și investițiile, și bunurile, și serviciile și tot. Sectoarele vitale decad (învățământ, sănătate, cultură etc.) și țara intră în colaps cu tot ”capitalul ei financiar”. În plus, PIB-ul este un fel de sac fără fund, deturnat, în proporții diferite, de la comerciantul din colț până la trăncălăii de la pupitrele politice.

          În cocluzie, cu cât vor pleca mai mulți tineri, cu atât dezastrul economic al țării se va acutiza. Și cu cât dezastrul se va acutiza, cu atât vor pleca mai mulți tineri.

          Care este soluția? Cum spargem cercul vicios? Dacă ați fost atenți în primele 2 episoade, dar și în cele care vor urma, veți constata că soluțiile nu sunt de ordin material, legislativ sau armat, ci toate sunt de ordin moral. Pentru că, în fondul problemei, tot caracterul poporului îl ține în picioare și îl restabilizează moral și economic, iar nu legile sau bâtele.
- Căci atunci când se sfârșește cinstea, începe hoția.
- Când se sfârșește modestia, încep lăcomia și corupția generalizată.
- Când se sfârșește dragostea, încep neîncrederea, divorțurile și interesul personal.
- Când se termină demnitatea, încep lingușeala și furtul din banii poporului.
- Când se termină curăția sufletească, încep curvia și destrăbălarea.
- Când se sfârșește curajul, încep capitularea și avorturile.
- Când se termină încrederea și respectul, încep pilele și relațiile…

          Soluția cercului vicios din acest episod este foarte dură și valabilă atât pentru cei care rămân în țară cât și pentru cei care pleacă în străinătate: jertfa

- Cei din țară: Fiecare să fie cu bun simț la muncă, pe stradă, în relația cu ceilalți, în toate. Pare simplu, dar să știți că urmând acest sfat, faceți o jertfă gigantică. Veți trăi la limita decenței. Vă va fi foarte greu să întemeiați o familie. Fiind serioși veți fi luați drept sclavi și exploatați de șefi. Veți avea foarte multe hopuri de îndurat. Onoarea neamului, integritatea și economia națională au fost și sunt ținute de cei puțini, nu de mase. Masele întotdeauna se dedau interesului personal și-și pleacă umilite capul.

- Cei din străinătate: Fiecare să încerce să-și folosească banii într-o investiție în țară: o mică afacere, un magazinaș, o sală de fitness, un xerox etc. Știu că e greu, că vă mănâncă birocrația, șpăgile și taxele. De aceea aceasta este o jertfă uriașă a voastră. Dacă nu aveți timp să vă ocupați de investiție, rugați-l pe cel mai bun prieten din țară (de mare încredere). Dacă nu aveți nici acești oameni de legătură, faceți-vă rost, asociați-vă în străinătate și trimiteți-l în țară pe unul dintre voi. Acolo, în străinătate, veți da de tot felul de români dubioși, care își urmăresc doar propriul interes (la fel ca cei din țară). Căutați comunitățile unite și bine închegate! Acestea sunt de obicei strânse în jurul bisericilor românești de acolo. Cele mai proaste investiții ale românilor plecați la muncă sunt căsoaiele pustii și mașinile foarte scumpe. Acestea nu vă aduc niciun beneficiu, nici vouă și nici țării.

          Eu încă mai visez la Țara în care se vor întoarce toți acasă: emigranții de pe toate meridianele, aromânii, deportații, exilații, Basarabia, Herța, Bucovina, Bugeac, Cadrilater, Timoc, Banatul sârbesc, Maramureș, Partium… Poate doar după încă vreo 50 de ani de jertfe… De aceea lucrăm la România martiră, la România veșnică, la România din ceruri și la România urmașilor! Nu la România actuală, așa-zisa ”România noastră”! Azi suntem, dar mâine vor veni următorii!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
24.12.2015

6 comentarii:

Anonim spunea...

Tu ce solutie ai ales? 1 sau 2?

AdminGeografilia spunea...

Păi eu sunt în Țară. Soluția 2 ar fi pentru cei din străinătate.

Anonim spunea...

Adica Muntenia...:)

AdminGeografilia spunea...

Adică România, de la Nistru pân' la Tisa, de la mare la Hotin...

Anonim spunea...

Ma refeream la denumirea ardeleneasca a Munteniei...Trebuia sa explic mai bine...
Oricum este de admirat sentimentul care transpare din scrierile tale ...Iti iubesti tara foarte mult...Atat in sens fizic cat si abstract..Poate ca trebuie sa te multiplici..:)Ce zici?

AdminGeografilia spunea...

Nu e chiar așa.

Trimiteți un comentariu