Discutând cu un prieten despre dezastrul social și economic al țării, ne-am întrebat ”Care-i cauza și care ar fi soluția?” Ne-am dat seama că societatea a intrat într-un malaxor al absurdului, un păienjeniș complex de… cercuri vicioase. Cercul vicios este acea rețea interdependentă a răului, unde a este cauză pentru b, iar b este cauză pentru a. Există totuși o soluție pentru toate.
Seria apisoadelor ”România într-un cerc vicios” nu face parte din categoria acelor trăncăneli nihiliste, nesoluționabile și deprimante, fără sare fără piper, fără scop fără soluții, care au acaparat tot spațiul public. Ceea ce vă propun începând cu acest episod este deci un exercițiu de gândire și de optimism.
Nu te angajează nimeni pentru că nu ai experiență și nu ai experiență pentru că nu te angajează nimeni
Pierdem enorm când lăsăm timpul să treacă. Mai o distracție, mai o ambiție de a ne concentra doar pe finalizarea studiilor, mai o pierdere de vreme… și ne trezim după vârsta de 23 – 25 de ani în imposibilitatea de a lucra în domeniul pentru care ne-am pregătit. La angajare ți se solicită experiență de cel puțin 2 – 3 ani. Dar cum să acumulezi experiență dacă nu te angajează nimeni?! Și sfârșești pănâ la urmă într-un domeniu de activitate mult inferior năzuințelor tale. Sau pleci în străinătate…
Cum evităm acest cerc vicios?
Încă din anul 1 de facultate, caută-ți de lucru! Mai ales în domeniul pe care îl studiezi sau care te pasionează! Fă-ți prieteni și ajutați-vă reciproc, mai ales cu informații! Mergi la firme și întreabă! Depune CV-uri! Caută part-time! Zbate-te, că altfel nu te ajută ABSOLUT NIMENI! Dacă nu te angajezi, fă voluntariat! Munca sau voluntariatul te vor ajuta enorm după terminarea facultății, MAI MULT decât facultatea însăși! Nimeni nu o să vă spună acest adevăr, cu atât mai puțin profesorii din facultate, care au nevoie de voi la cursuri deseori inutile. Prezența voastră le oferă și lor o pâine! Pe NIMENI nu interesează cu adevărat soarta voastră, cu excepția propriei familii, a sfinților și a lui Dumnezeu și, eventual, a câtorva apropiați de suflet (oricum foarte puțini).
de Ionuț Tudose
20.12.2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu