Pregătire BAC: Cum rezolvăm Subiectul I

          Mulți elevi se grăbesc, nu citesc cu atenție și nu transcriu pe foaia de examen ceea ce le cere cerința. În consecință pierd puncte. Subiectul I se referă la Geografia Europei și este însoțit de harta continentului. Am ales la întâmplare subiectul dat în 2015, pe care l-am rezolvat mai jos. Citiți și observațiile mele de la final! Pentru alte materiale despre BAC, click aici. Pentru nelămuriri, lăsați un comentariu și vă voi răspunde!
Fig.1. Cerințele Subiectului I

Iată cum se transcriu rezolvările în mod corect, pe foaia de examen:

Subiectul I
A. 1. Finlanda       sau       1. C – Finlanda
     2. Chișinău       sau       2. 9 – Chișinău

B. 1. Sofia
     2. Nordului
     3. 2

C.    1. c.       2. a.       3. d.       4. a.       5. c.

D. Statul marcat pe hartă cu litera D este Spania, iar cel marcat cu litera A este Ucraina. În Spania predomină tipurile de climă mediteraneană și temperat-oceanică, în timp ce în Ucraina predomină clima temperat-continentală. Temperaturile medii anuale în Spania sunt de 15° - 18° C, mai ridicate decât în Ucraina (10° C). În Spania au frecvență mai ridicată Vânturile de Vest, spre deosebire de Ucraina unde se resimte influența crivățului.

E. 1. Statul marcat pe hartă cu litera J este Islanda. Densitatea scăzută a populației, sub 10 loc/km2, este cauzată de clima subpolară, care determină condiții ostile locuirii. În plus, zonele mai înalte sunt acoperite cu ghețari.

2. Statul marcat pe hartă cu litera E este Olanda. Densitatea ridicată în Olanda, peste 250 loc/km2, este cauzată de relieful neted și coborât, care a permis de-a lungul timpului dezvoltarea agriculturii, a așezărilor umane și a infrastructurii.

__________
Observații și sfaturi
 • Dacă nu rezolvați cerințele în ordine, neapărat să scrieți în față numărul exercițiului!
 • Nu înghesuiți rezolvările! Dacă vă veți da seama de unele greșeli, veți putea tăia și rescrie alături!
 • Atenție! Dacă cerința începe cu următoarele formulări – precizați, notați, scrieți litera, scrieți răspunsul care completează, atunci răspunsul vostru va fi foarte scurt – o literă, o cifră, un cuvânt (de ex. punctele A. – C.).
 • În schimb, dacă subiectul vă cere să ”prezentați”, atunci răspunsul vostru va fi o frază sau câteva fraze (de ex. punctul E.).
 • Atenție mare la formulările care induc în eroare! La punctul C. vi se cere foarte clar să notați pe foaia de examen litera corespunzătoare răspunsului corect, nu răspunsul corect. De exemplu, la subpunctul C.2. vom da rezolvarea a., nu D.
 • Sau la C.3. unde cerința este aceasta:

Vom da rezolvarea în felul următor: 3.d.,  nu 3.Paris, și nici 3.15.


 • La punctele D. și E. începeți rezolvarea precizând numele statelor respective! Adică așa:
D. Statul marcat pe hartă cu litera D este Spania, iar cel marcat cu litera A este Ucraina…
E. 1. Statul marcat pe hartă cu litera J este Islanda…


 • La punctul D. ni se cere să precizăm trei deosebiri legate de clima statelor. Totuși ni se mai specifică faptul că deosebirile trebuie să fie prezentate comparativ, nu separat. Rezolvarea va avea 4 fraze:
- precizarea numelor statelor respective;
- diferența 1;
- diferența 2;
- diferența 3;

          Hai să reluăm rezolvarea:
D. - Statul marcat pe hartă cu litera D este Spania, iar cel marcat cu litera A este Ucraina (am precizat statele).
- În Spania predomină tipurile de climă mediteraneană și temperat-oceanică, în timp ce în Ucraina predomină clima temperat-continentală (diferența 1).
- Temperaturile medii anuale în Spania sunt de 15° - 18° C, mai ridicate decât în Ucraina (10° C) (diferența 2).
- În Spania au frecvență mai ridicată Vânturile de Vest, spre deosebire de Ucraina unde se resimte influența crivățului (diferența 3).

          Sesizați modul de construire a diferențelor! Trebuie să folosiți construcții de genul ”spre deosebire de”, ”în timp ce”, ”mai ridicate decât”, ”deosebite față de” etc.
          În schimb, dacă aveți de precizat asemănări, veți folosi construcții de genul ”în ambele”, ”la fel ca”, ”amândouă statele au”, ”un element comun de climă”, ”ambele state sunt caracterizate de” etc.


 • La punctul E. avem de prezentat câte o cauză. Deci nu vom răspunde sec ”E.1. Clima subpolară”, ci vom încerca să dezvoltăm puțin. Adică așa:
E. 1. Statul marcat pe hartă cu litera J este Islanda. Densitatea scăzută a populației, sub 10 loc/km2, este cauzată de clima subpolară, care determină condiții ostile locuirii. În plus, zonele mai înalte sunt acoperite cu ghețari.

de Ionuț Tudose
4.12.2015

13 comentarii:

 1. Buna ziua, de unde pot invata tot ce se cere la subpunctul E?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca ai aflat as vrea si eu sa stiu

   Ștergere
  2. L subpunctul E poate pica orice din ttoată materia. Exercițiul este cea mai bună cale de învățare.

   Ștergere
 2. La subiectul I D mereu ne cere clima, nu? Nu si relief la Europa .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Poate să ceară și relieful, doar că în ultimii ani au dat numai climă.

   Ștergere
 3. Buna ziua!Cum ar trebui sa sune întrebarea de la E ,ca sa pot raspunde cu "glaciatiunea pleistocena"

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna ziua! Daca la sub 1 D, la deosebirile legate de clima scriu doar despre temperaturi, precipitatii si vanturi, imi da punctaj maxim? Urmeaza sa trec cls a 12-a!

  RăspundețiȘtergere
 5. Va multumesc pentru acest articol. Este foarte de ajutor in pregatirea pentru Bac.

  RăspundețiȘtergere