România într-un cerc vicios, poveste spusă tinerilor, ep.2: Sectoarele de activitate și imoralitatea

           Cercul vicios din acest episod poate fi formulat astfel: Proliferează domeniile de activitate de la limita moralității pentru că poporul este promiscuu. Poporul devine promiscuu din cauza proliferării domeniilor de activitate de la limita moralității.

Foto 1. Păcănelele sau 
cum să fii fascinat de... nimic 


            În funcție de importanța economică, domeniile de activitate din România pot fi clasificate în 3 mari grupe. În prima sunt cele mai bănoase, care au explodat ca ciupercile după ploaie. În a doua grupă sunt cele relativ stabile, iar în a treia sunt cele în cădere liberă.

          Analizând puțin prima categorie, vom constata că fiecare din domeniile respective se dezvoltă pe spinarea patimilor și a viciilor oamenilor: beția, curvia, desfrâul, lăcomia, lenea, comoditatea, dependența de diverse substanțe sau obiceiuri, snobismul, egoismul, minciuna etc. Iată ce activități merg bine în România, explodând în ultimii ani:
          - agențiile de pariuri sportive;
          - păcănelele, jocurile de noroc în general;
          - barurile, cafenelele și terasele;
          - cluburile și discotecile;
          - vânzarea băuturilor alcoolice și a tutunului;
          - magazinele de haine ”la modă”;
          - supermarket-urile și mall-urile;
          - pornografia;
          - video-chat-ul;
          - tabloidele, presa, televiziunea și site-urile de scandal sau de calitate slabă;
          - publicitatea;
          - social media;
          - muzica de calitate îndoielnică ș.a.

          Unii spun că ”asta se cere pe piață”. Și au dreptate în mare parte. Poporul decade moralicește și ne scăldăm tot mai adânc în patimi și vicii. Totuși este la fel de adevărat că patimile și viciile ne sunt încurajate și intensificate prin prezența domeniilor mai sus enumerate. Mergi cu microbuzul, asculți la radio mizerii. Deschizi televizorul, vezi mizerii. Prietenii tăi frecventează doar locațiile scăzute calitativ – mall-urile sau cluburile. Pe stradă vizualizezi involuntar anatomia feminină sau masculină evidențiată de vestimentația ”la modă”. Cauți ceva pe internet, dai de nesfârșite reclame enervante. Îți mai apar și poze cu piele de femeie - de pe nu știu ce ziar vândut într-un milion de exemplare... Toate acestea și multe altele încurajează imoralitatea și se dezvoltă totodată pe seama imoralității poporului.

          Cum ieșim din acest cerc vicios? Mai ales că decad vertiginos toate acele domenii de contrabalansare (din categoria a treia), care investesc în popor și îi ridică valoarea morală, spirituală și materială:
          - sănătatea;
          - învățământul;
          - știința și cercetarea;
          - arta (cea de valoare) și cultura;
          - meșteșugul popular și tradiția;
          - agricultura;
          - sportul;
          - protecția mediului ș.a.

          Politicul, legislația, deturnarea fondurilor, ciocnirea intereselor, dar și slăbănogirea morală a poporului facilitează degradarea continuă a sectoarelor de mai sus. În fond, trebuie să fim doar o masă de manevră, ușor guvernabilă și controlabilă, forță de lucru ieftină pentru alții, cu resurse naturale în folosul altora…

         Soluția este redresarea moralității prin… natalitate și trăire creștină autentică. Cu cât vom întemeia familii creștine mai trainice și mai multe și cu cât vom avea mai mulți copii, cu atât speranța redresării societății va fi mai mare.
- unde nu sunt copii, se înmulțesc avorturile, desfrâul, distracțiile nesfârșite și pierderea vremii. Unde sunt copii, se simt totuși mai bine cumpătarea, munca și responsabilitatea.
- unde nu sunt copii, se înmulțesc barurile, cluburile, jocurile de noroc. Unde sunt copii se redresează învățământul, sănătatea, arta și sportul.
- unde nu sunt copii, comerțul profitabil este cel cu lucruri și servicii inutile, care exploatează patimile oamenilor. Unde sunt copii, comerțul se reorientează pe utilitatea bunurilor și a serviciilor, deoarece scade puterea de cumpărare a familiilor (bani mai puțini) și crește responsabilitatea oamenilor – îi interesează mai mult pe ce prostii aruncă banii.
- unde nu sunt copii, egoismul câștigă teren. Unde sunt copii, jertfa de sine câștigă teren. Efectul se vede în plan social și economic.

          Aș putea continua exemplele până mâine. România se află îndr-un mare vid de natalitate. Ca să ieșim din mocirlă, soluția este ca familiile de români să crească fiecare de la 3 copii în sus, cărora să le fie oferită și o educație morală și intelectuală bună… mai ales prin puterea exemplului. 

         Așadar, pentru binele tuturor (deci și al fiecăruia în parte), fiecare dintre noi, în colțul lui personal de Românie, să contribum astfel:
- să ne căsătorim și să facem copii cât mai mulți.
- să ajutăm cunoștințele și prietenii cu mulți copii cu alimente, bunuri, bani sau timp investit (pregătirea copiilor pentru școală, supravegherea lor 1-2 ore pe zi etc.). Fiecare cum poate. Cred că în vremurile acestea, cel mai mare ajutor pe care îl putem oferi familiilor cu mulți copii este contribuția la educarea lor, morală și intelectuală. Atenție însă ce exemplu și ce educație oferiți. Căci ”educație” spun că fac și fătucile care învață pe toată lumea despre avorturi, planning, prezervative, carieră și alte concepte din sfera ”distracției sexuale fără responsabilități, fără copii”. Bineînțeles, de obicei aceste fătuci sau chiar băieței nu au copii și nici nu-și doresc prea curând...
- să încurajăm pe toți tinerii să nu facă avort, ci să nască. Ajutorul să fie concret, adică să îi ajutăm măcar 1-2 ore pe zi să-și crească copilul. Sau să îi ajutăm cu bani. Sau cu o cameră în plus, măcar provizoriu. Sau să le facem legătura cu oamenii de vază care se ocupă cu salvarea și ajutorarea copiilor potențial avortați șamd. 
- dacă lucrăm cu adolescenți, să îi învățăm pericolul ”aventurilor sexuale” în care sunt atrași. Să le facem educație pentru fecioria până la căsătorie, nu ”educație sexuală”. Să le explicăm adevărul și consecințele, ceea ce nu fac ”educatorii sexuali”, și anume: rateurile emoționale, depresiile, dificultatea ulterioară de a se căsători sau de a fi fericiți, dificultatea de a-și găsi prieteni de suflet, ușurința despărțirii șamd. 

          Așa cum trăim acum nu mai merge! Să ne schimbăm viețile, căci ne ducem din rău în mai rău! Mă iertați dacă v-am amețit, că v-am plimbat de la păcănele la natalitatea ridicată, de la sectoare economice imorale la educație pentru feciorie până la căsătorie. Dar acesta este adevărul: Doar prin copii, credință și trăire creștină se va salva România!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
22.12.2015

5 comentarii:

Anonim spunea...

Adevarul creaza o jena care blocheaza/impiedica un "pacatos" sa recunoasca contrariul. De aceea in fata adevarului numai o fire sensibila asteapta sa afle cand s-a departat de drumul drept si cat de mult s-a ratacit. Numai astfel v-a intelege ca "reintoarcerea" este posibila si realizabila intr-o viata de om.

AdminGeografilia spunea...

Cred că fiecare om are o doză mai mică sau mai mare de sensibilitate, dar suficientă pentru o eventuală ”reîntoarcere spre drumul drept”.

Anonim spunea...

Foarte bun articolul, la fel şi comentariul.

AdminGeografilia spunea...

:) Să fie de folos, asta-i important.

Rent a car Bucuresti spunea...

Un articol pe care ar trebuii sa il citeasca toti tinerii.

Trimiteți un comentariu