Antigua și Barbuda (10 curiozități)

Bătută de valurile Mării Caraibelor și ale Oceanului Atlantic, uneori atât de plăcut și liniștit, alteori vijelios și extrem de periculos, țărișoara din Antilele Mici încearcă din răsputeri, de cele mai multe ori cu succes, să își croiască un destin propriu pe baza unui turism care valorifică ofertantul mediu natural, numit de unii „paradis tropical”. Să descoperim mai departe 10 curiozități despre Antigua și Barbuda, o mică țară insulară din America Centrală.

1. Pentru că pronunția greșită a denumirii țării devine enervantă pentru locuitori, din start trebuie menționat faptul că litera „u” din „Antigua” este mută. Deci pronunția corectă este [an-tí-ga]. Cele două insule principale au fost botezate de spanioli și înseamnă „vechea/antica” (denumire dată de Columb în cinstea icoanei „Santa Maria La Antigua” a Catedralei din Sevilla), respectiv „bărboasa” (Barbuda), de la bărbile băștinașilor caribi (după care, apropo, a fost denumită regiunea Caraibelor sau Caraibilor, mai corect). Sau poate este o simplă metaforă pentru vegetația forestieră foarte deasă.

În afară de cele două, mai există o serie de insule foarte mici, aproape toate nelocuite, dar folosite pentru excursii recreative.

Fig.1. Antigua și Barbuda, harta fizico-geografică. În medalion așezarea geografică (Sursa)

Țara a aparținut Spaniei și apoi Regatului Unit, proclamându-și independența abia în anul 1981. Limba oficială este, bineînțeles, engleza, iar majoritatea locuitorilor sunt creștini. Sportul național este cricketul.

Fig.2. Un cor în costumații de sărbătoare (Sursa)


2. La fel ca în cazul altor țări din Commonwealth, și în Antigua și Barbuda există o monarhie constituțională, care recunoaște în continuare pe Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca fiind șeful statului. Totuși, țara are un guvernator-general și parlament propriu. Capitala este Saint John’s, iar subunitățile administrative se numesc parohii, toate având nume de sfinți: Saint Mary, Saint Paul etc.

Fig.3. Diviziunile administrative (Sursa)

Fig.4. Sir Rodney Williams, guvernatorul-general al statului Antigua și Barbuda, în audiență la Regina Elisabeta (Sursa)

Fig.5. Saint John’s, orașul vechi din chei, un loc pentru promenadă și cumpărături (Sursa)


3. Drapelul național înfățișează un răsărit de soare al noii ere deasupra albastrului mării (speranța) și albului plajelor, pe un fundal negru, care amintește originea africană a majorității populației. În timpul colonialismului, Caraibele au fost populate intens cu sclavi africani pentru a lucra plantațiile de zahăr, astfel încât astăzi urmașii acestora sunt majoritari în mai multe națiuni central-americane. Sclavia a fost abolită în 1834, acordându-se însă o libertate parțială. Răsăritul de soare este încadrat de două triunghiuri roșii (sângele strămoșilor sclavi) dispuse în „V”, de la „victorie”.

Fig.6. Antigua și Barbuda - drapelul național


4. Țara face parte din arhipelagul Antilelor Mici, care sunt situate în estul Mării Caraibelor și formează un arc insular de origine vulcanică, în fața subducției crustei Oceanului Atlantic (placa Nord-americană) sub placa tectonică a Caraibelor. În prezent vulcanismul este inactiv. În afară de rocile vulcanice, calcarul predomină în alcătuirea petrografică a insulelor. Prin eroziune, acesta devine nisipul alb din compoziția plajelor.

Insulele mai apropiate de Antigua și Barbuda sunt: Anguilla (UK), Saint Kitts și Nevis, Montserrat (UK), Guadelupa (Fr).

Fig.7. Schiță tectonică a Caraibelor. Antigua și Barbuda fac parte din arcul vulcanic de acreție, situat în fața subducției dintre plăci (Sursa)

Fig.8. Plaja Darkwood și culoarea sa albă (Sursa)

Fig.9. Plaja Siboney, cu palmieri (Sursa)

Fig.10. Piscină pe plaja Siboney (Sursa)


5. Climatul tropical-maritim, cald tot timpul anului, a permis dezvoltarea coralilor în apele puțin adânci și crearea insulelor coraligene (recifi).

Din păcate, fenomenele meteo-climatice extreme (uraganele) constituie un risc major în zonă, provocând pagube și decese. Uraganul Irma a distrus locuințele din Barbuda în 2017, toți locuitorii fiind evacuați în Antigua, care are relieful mai înalt. Pentru prima dată în istoria modernă, Barbuda a rămas nelocuită.

Fig.11. Barbuda a fost devastată de uraganul Irma (Sursa: Salwan Georges/Getty Images)


6. Cel mai înalt punct are 402 m, se găsește în Antigua și se numește... Muntele Obama, după fostul președinte american. De altfel, cei mai mulți turiști care vizitează insulele sunt din SUA. Vechea denumire a vârfului era Boggy. Barbuda are altitudini mai joase, cu porțiuni inundate, formând un interesant complex de lagune.

Fig.12. Vârful Boggy sau Obama, 402 m, cel mai înalt din țară :)


7. În privința simbolurilor, în mod surprinzător, animalul național este unul specific zonei temperate, anume cerbul lopătar. Se presupune că acesta a fost introdus pe insulă de europeni. În schimb, fructul național este unul obișnuit la tropice: ananasul.

Pasărea națională este fregata, înrudită cu pelicanul, dar de culoare neagră. Și dacă nu v-ați plictisit încă, antiguanii au și o ființă marină națională, caretul, care este o țestoasă cu carapacea mai puțin sudată și mai alungită. În fine, roca națională este lemnul pietrificat în mâl și cenușă vulcanică.

Fig.13. Cerbul lopătar (Sursa)

Fig.14. Masculul fregată își umflă spectaculos gușa roșie pentru a impresiona femela (Sursa)

Fig.15. Caretul, o specie de țestoasă marină comestibilă (Sursa)


8. Există un total de 365 plaje, câte una pentru fiecare zi a anului, așa cum le place locuitorilor să spună. Turismul este ocupația de bază în acest paradis tropical, unde luxul și simplitatea se combină pentru a satisface toate gusturile. Se organizează scufundări, excursii pe mare sau în interiorul insulelor, se pot servi delicatese locale. Antigua și Barbuda se află într-o competiție regională tacită, dar acerbă, cu Saint Kitts și Nevis pentru întâietatea în domeniul turismului.

Ca activități complementare, pescuitul și gastronomia asociată acestuia, evenimentele culturale și festivalurile joacă și ele un rol foarte important. Dintre ele amintim: World Class Antigua Sailing Week, Classic Yacht Regatta, Antigua Sports Fishing și Carnavalul anual, cunoscut ca cel mai mare festival caraibean al verii.

Fig.16. Vase de croazieră în Antigua și Barbuda (Sursa)

Fig.17. Scufundări (scuba-diving) organizate pentru a admira frumusețea biodiversității recifurilor de corali (Sursa)

Fig.18. Rechinul care populează recifurile coraligene (Sursa)

Fig.19. Antigua Sailing Week (Sursa)

Fig.20. Classic Yacht Regatta, cu unele vase care te întorc parcă în timp (Sursa: Tim Wright)

Fig.21. Tot la Classic Yacht Regatta (Sursa: Tobias Stoerkle)

Fig.22. În timpul Turneului de Pescuit Sportiv (Sursa: ASF/Nathan Shadrach)

Fig.23. Carnavalul anual (Sursa)


9. În extremitatea estică a Antiguei se poate vizita „Podul Diavolului”, o platformă calcaroasă intens erodată diferențiat de valurile Atlanticului și rămasă suspendată pe un arc spectaculos. Legenda spune că mulți sclavi s-au sinucis aruncându-se în apele învolburate ale oceanului, cu fața spre est (spre Africa) și cu speranța că vreun curent le va duce trupurile spre patria-mamă:




Cel mai frumos punct de belvedere este Shirley Heights, de unde se poate admira English Harbour. La Bety’s Hope se poate vizita o veche plantație de zahăr, lucrată de sclavi pe vremea coloniștilor.

Fig.24. Belvedere Shirley Heights (Sursa)

Fig.25. La Bety’s Hope sunt și mori de vânt restaurate (Sursa)


10. Rețeaua de transport se bazează pe drumuri, 3 aeroporturi și 1 port, dar fără căi ferate, acest microstat insular având suprafața și populația comparabile cu ale Andorrei.

Este o țară mediu-dezvoltată, cu o valoare a IDU mai mică decât a României, dar mai ridicată decât a Braziliei, Chinei sau Thailandei. Moneda națională este dolarul est-caraibean, egal cu 1,5 lei românești.

Fig.26. Bancnota de 5 dolari est-caraibeni, cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, un caret și mai mulți peștișori


Dacă vă place această serie despre statele lumii, nu ezitați să lăsați un comentariu sub articole și să le distribuiți prietenilor, elevilor sau pasionaților de geografie. Pentru mine contează foarte mult să primesc feed-back din partea cititorilor. Fiecare articol, chiar dacă apare sub forma unei sinteze, presupune foarte multă documentare, în timpul căreia eu însumi învăț o mulțime de lucruri noi despre țara în cauză. Per ansamblu, încerc să ofer cititorilor doar esențialul și aspectele cele mai captivante. Să descoperim, deci, împreună minunile lumii în care trăim! Click aici pentru a găsi toate episoadele despre Statele Lumii.

Surse:
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
30.08.2020

3 comentarii:

cel mai bun cort de pescuit spunea...

O tara extraordinara.

Unknown spunea...

mulumesc ptr postari. inseamna f mult faptul ca le putem citi . le consider un dar , da, un dar confectionat prin munca ,,daruitorului ,,

AdminGeografilia spunea...

Mulțumesc foarte mult!

Trimiteți un comentariu