Afganistan (10 curiozități)

          Afganistan, oficial „Republica Islamică Afganistan”, este un stat din Asia Centrală, fără deschidere la mare, care se învecinează cu Iran (V), Pakistan (S, E), Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan (N) și China (NE), având capitala la Kabul, la o altitudine de 1800 m. Iată mai departe 10 curiozități despre această țară deosebită. 

1. Însemnele naționale sunt puternic impregnate de tradiția musulmană a țării. Drapelul cuprinde trei culori verticale: negru, roșu și verdele care simbolizează islamul. Peste acestea se suprapune stema, pe care se poate distinge conturul unei moschei, două drapele miniaturale, crezul musulman scris în partea de sus, anul arab 1298 (adică 1919 în calendarul gregorian) al eliberării de sub protectoratul britanic și numele țării, scris în partea de jos. 

Fig.1. Drapelul național al Afganistanului 

2. Teritoriul de stat are formă ușor alungită pe direcție SV-NE, însă atrage atenția un sector foarte subțire și atipic din extremitatea nord-estică: Coridorul Wakhan. Acesta se află într-o regiune muntoasă și slab populată, cu minorități etnice (pamiri și tadjici). A fost arondat Afganistanului în trecut, ca zonă-tampon, de protecție și separație a două mari imperii rivale. La nord era Imperiul Rus, întins peste Asia Centrală (Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kârgâzstan, Tadjikistan), iar la sud era Imperiul Britanic (Pakistan, India). Coridorul Wakhan avea rolul de a ține la distanță, fără graniță directă, cele două imperii. 

Fig.2. Coridorul Wakhan

Fig.3. Ocupația de bază a locuitorilor din Coridorul Wakhan rămâne păstoritul (Sursa: Jonny Duncan

Fig.4. Zona înaltă Pamir-Hindukush în Coridorul Wakhan (Sursa: Jonny Duncan

3. Particula -stan din denumirea țării, ca în cazul altor țări central-asiatice, este evoluat probabil dintr-un cuvânt indo-european foarte vechi și înseamnă „pământ/țară”, deci Afganistan s-ar traduce Țara afganilor. Morfemul este analog cu -land din England, Deutschland etc. Totuși, țara este un mozaic etnic, cuprinzând o mulțime de grupuri: baluci, hazari, pashai, tajici, turkmeni, uzbeci, pamiri ș.a. 

4. Afganistan are un relief predominant muntos (Pamir - Hindukush), cu numeroase vârfuri de peste 6000 m (vf. Noshak, 7492 m). Climatul este subtropical și continental semi-arid, pe teritoriul țării existând mai multe deșerturi mai puțin cunoscute (Dasht-e Khash, Dasht-e Leili, Dasht-e Margo, Dasht-e Naomid, Registan). 

 Fig.5. Peisaj deșertic din Afganistan (Sursa: Mohammad Omar Lemar

Fig.6. Munții Hindukush fac parte din sistemul orografic alpino-himalayan, sunt alcătuiți din roci metamorfice, granite și diorite. Fiind foarte înalți, au mai mulți ghețari, care, prin topire, reprezintă principala sursă de alimentare a rețelei hidrografice (Sursa

5. Sportul național este buzkashi, în care două echipe de călăreți își dispută o capră sau o vită moartă cu scopul de a marca gol. Acest sport își are originea la populațiile turcice nomade și a fost interzis sub regimul taliban. 

Fig.7. Secvență dintr-un joc de buzkashi 

6. În această țară sunt două limbi oficiale: paștu și dari. Dari este un grai al limbii persane vorbite în Afganistan (persana din Iran se numește farsi). Atât paștu, cât și dari fac parte din familia limbilor ariene, răspândite din Turcia (kurdă) până în Tadjikistan și Pakistan. Limbile ariene sunt o subramură a limbilor indo-europene. 

Fig.8. Distribuția familiei limbilor ariene, din care fac parte paștu (roșu) și dari/persana (galben) (Sursa

Limba paștu utilizează o versiune locală a alfabetului arab și sună astfel:

   

7. Economia Afganistanului este slab dezvoltată, producând gaze naturale, diverse minereuri, fructe și nuci, bumbac, lână, covoare și țesături, încălțăminte, mobilă, produse petrochimice și ciment. Ca un aspect mai puțin onorabil, țara deține 2/3 din culturile mondiale ilegale de opiacee din care se obține heroina, fiind un pilon important pe piața internațională a traficului de droguri. 

 Fig.9. Harta traficului de opiacee, cu Afganistanul principal furnizor (Sursa

8. Înainte de răspândirea islamului în zonă, populațiile aveau reliegie budistă și zoroastră, dovadă fiind siturile arheologice. Cel mai spectaculos dintre ele, Bamiyan Buddhas, este situat în centrul țării și reprezenta două sculpturi uriașe ale lui Buda, într-un versant al munților Hindukush. Din păcate situl a fost distrus de talibani în anul 2001, ca parte a războiului lor religios. 

Fig.10. Statuia mare a lui Buda înainte și după distrugere (Sursa

9. De altfel, istoria locului a fost puternic dominată de puterile străine. Aici au ajuns Alexandru cel Mare, perșii, arabii, mongolii, britanicii ș.a. În secolul trecut URSS a invadat țara în încercarea de a o transforma în satelit și a ajunge la Oceanul Indian (ar fi urmat Pakistanul) pentru a deveni singurul stat cu ieșire la toate cele 4 oceane. Sovieticii nu și-au îndeplinit visul, deoarece s-au împotmolit în lupta cu gherilele locale de mujahedini, sprijinite de forțe străine, între care SUA. 

În 2001 au avut loc atacurile de la World Trade Center, puse pe seama organizației teroriste Al Qaeda, care avea legătură cu talibanii din Afganistan. După acele atacuri, Afganistanul a fost invadat de trupele NATO, pentru a distruge radicalismul, declanșându-se astfel „războiul contra terorismului”. 

Talibanii sunt activiști paramilitari, extremiști și fundamentaliști islamici, care constituie o mică parte din populația Afganistanului. Totuși domină mai multe regiuni din țară, preluând puterea la un moment dat (1996-2001). S-au constituit la sfârșitul ocupației sovietice din grupări reunite de mujahedini („apărători ai islamului” care practică jihadul, adică „războiul sfânt al islamului”). 

Absența trupelor NATO din Afganistan ar însemna escaladarea extremismului și a radicalismului politico-religios, în dauna populației majoritare locale și a lumii întregi, prin accederea teroriștilor la putere. Islamul fundamentalist, coroborat cu analfabetismul sau lipsa de educație, cu mediul predominant rural și izolat, reprezintă condiții de germinație a noi și noi nuclee extremiste, așa cum se întâmplă și în alte țări. 

Fig.11. Talibani în Afganistan (Sursa: Reuters) 

10. Pentru a încheia într-o notă optimistă, amintim impresionanta bogăție cultural-istorică și de patrimoniu a Afganistanului. Puteți vizita aici minaretul și vestigiile arheologice de la Jam/Djam, primele picturi în ulei din lume în peștera Bamiyan (sec IX-V î.Hr.), Marea Moschee din Kabul, Palatul Prezidențial Arg, Grădinile Babur, Palatul Bagh-e Bala, Palatul Darul Aman, Paghman, Orașul Vechi Kandahar, Cetatea Herat, Mausoleul lui Amanullah Khan (primul emir și rege al Afganistanului independent), Bacha Khan, și alte situri în Jalalabad, peisajele deosebite. 

Fig.12. Minaretul și ruinele arheologice de la Jam (Sursa

Fig.13. Picturile în ulei de la Bamiyan (Sursa

Fig.14. Alee prin Cetatea Herat, situată în vestul țării (Sursa

Fig.15. Peisaje din Afganistan: 1. Parcul Național Band-e Amir; 2. Pasul Salang în Provincia Parwan; 3. Valea Korangal în Provincia Kunar; 4. Barajul Kajaki în valea Provinciei Helmand. (Sursa
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
17.08.2020

Un comentariu: