Animații Geografie BAC 5: Vânturile din Europa

          Animațiile vă ajută să învățați mult mai ușor elementele geografice, necesare pentru examenul de Bacalaureat, disciplina Geografie. Urmăriți simultan denumirea și corespondentul pe hartă, apoi încercați să ghiciți denumirile uitându-vă doar pe hartă. Dacă doriți să le folosiți și când nu aveți net, salvați-le în calculator. Apoi faceți click dreapta pe ele -> Open with -> alegeți browserul de internet (internet explorer, firefox etc.). În modul acesta funcționează chiar dacă nu vă merge netul. Pentru alte animații și chestiuni folositoare din categoria BAC, click aici.



          Iată mai jos principalele vânturi din Europa! Este bine să învățați aria lor de răspândire și în ce țări se resimt. Cu linii albe sunt reprezentate granițele statelor.

 Fig.1. Vânturile de Vest bat dinspre Oc. Atlantic. Sunt umede și răcoroase.


 Fig.2. Vânturile polare bat dinspre Oc. Arctic. Sunt foarte reci.


Fig.3. Crivățul bate dinspre Siberia și Câmpia Est - Europeană. 
Vara este uscat și cald. Iarna este foarte rece și produce viscole.


Fig.4. Suhoveiul bate dinspre Asia Centrală. Este cald și foarte uscat. 
În România i se mai spune ”Sărăcilă” (vezi detalii aici).


Fig.5. Sirocco bate dinspre Sahara (Libia, Tunisia, Algeria și Maroc).  
Hamsinul bate dinspre Egipt și Orientul Mijlociu. 
Ambele sunt fierbinți și foarte uscate. 
Pe hartă este trecută doar denumirea Sirocco.


Fig.6. Mistralul ia naștere în culoarul Rhonului și pe platourile Masivului Central 
și se manifestă pe coasta de SE a Franței, în Corsica, Sardinia, Sicilia 
și țărmul vestic al Italiei (vezi detalii aici).


Fig.7. Bora se manifestă pe coasta Mării Adriatice sub forma unor descărcări violente 
de aer rece, provenit de pe platourile montane din pen. Balcanică.


Fig.8. Foehn-urile sunt vânturi călduțe și relativ uscate, formate pe versanții adăpostiți (neexpuși) în calea maselor de aer dominante. După traversarea crestelor și a vârfurilor montane, curenții se scurg gravitațional și adiabatic, rezultând astfel foehnul (vezi detalii aici). Identificați pe hartă munții în spatele cărora se formează aceste vânturi!


Fig.9. Brizele marine sunt vânturi diurne, locale și ușoare, prezente pe țărmurile mărilor și ale lacurilor mai întinse. Ziua bat dinspre mare, iar noaptea dinspre uscat. 

Brize mai apar și în ariile montane: dimineața bate briza de vale, dinspre poale spre creste, iar seara briza de versant, dinspre creste spre poale.

Vezi și:
Cum se formează foehnul
Mistralul, vântul din SE Franței
Vânturile locale din România
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
15.11.2015

51 de comentarii:

  1. Arată foarte bine animațiile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte utile informațiile!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Vânt uscat, bate mai ales vara, coborând te pe pantele Munților Dinarici și Balcanici. Capătă un caracter de foehn.

      Ștergere
  4. Dar hamsinul in ce tari se resimte???

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar! Jos palaria.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mistralul bate in Italia ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ajunge în Sardinia, Sicilia. Deci da.

      Ștergere
    2. Întreb, dacă la simulare elevul răspunde la ex exercițiul tip grila cu denumirea tarii de ex Le tonia în loc să scrie litera așa cum cere exercițiul, se punctează, dacă răspunsul e corect?

      Ștergere
  7. O altă întrebare, în Grecia bat sau nu vânturile de vest, daca un elev a scris că în Norvegia bat vânturile polare si in Greci cele tropicale e corect? Care vânturi sunt predominante? Nu cele de vest?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În nordul Norvegiei bat vânturi polare, în Grecia ajung vânturi tropicale dinspre Sahara și chiar Orientul Mijlociu. E corect răspunsul. Vânturile de Vest ajung (mai greu) și în Grecia, dar sunt irelevante pentru răspunsul nostru.

      Ștergere
  8. O altă întrebare, dacă un elev scrie ca Danemarca are energie alternativa în loc să scrie ca nu are hidrocentrale din cauza reliefului puțin inalt, e greșit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e greșit, dar răspunsul său este irelevant, nu are legătură cu cerința. Nu se punctează. Dacă ar spune ceva de genul „Danemarca nu dispune de un potențial hidroenergetic suficient pentru instalarea hidrocentralelor (râuri mici și scurte, relief jos), fiind nevoită să se reorienteze spre alte surse de energie, inclusiv cele alternative” ar fi foarte bine.

      Ștergere
  9. buna!
    cum explic 1. faptul ca majoritatea statelor europene inregistreaza un bilant natural negativ ?
    2.si explicatie la ponderea ridicata a energiei termice conventionale in structura energetica a Rusiei

    RăspundețiȘtergere
  10. 1. Bilanțul natural negativ apare pe seama unei natalități scăzute și a unei mortalități moderate. Natalitatea scăzută este consecința mentalității antinataliste, a amânării căsătoriei și a nașterii primului copil, a legalizării și încurajării avorturilor etc.
    Mortalitatea moderată se explică prin fenomenul de îmbătrânire a populației.

    2. Are importante resurse de hidrocarburi (petrol, gaze naturale, cărbuni).

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua! Austrul in ce tari bate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! În România. „Austru” se traduce „vânt dinspre sud” și se folosește denumirea pentru vânturile din Oltenia și Banat, venite din SV și S, adică dinspre Pen. Balcanică.

      Ștergere
    2. Deci practic în Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru și România se simte prezenta austrului? Văzusem la un moment dat ca se resimte și în Italia, de aceea sunt confuză în cadrul acestui vânt.

      Ștergere
    3. Este o denumire românească (pe filieră latină) pentru un vânt care bate în România.

      Ștergere
    4. Aa. Am inteles acum. Multumesc frumos!

      Ștergere
  12. Buna ziua! As avea o intrebare legata de relieful tarii noastre. Despre Podisul Getic, de ce o parte din el este o unitate precambriana, in timp ce nordul sau este o structura noua?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Pod. Getic s-a format prin depunere de sedimente pe două fundamente diferite: în nord pe rama orogenului carpatic, iar în sud pe o platformă veche, valahă (cum este și C. Română). De aceea, nordul Pod. Getic este considerat „unitate de orogen”, iar sudul „unitate de platformă”. Deci nu relieful în sine este mai nou în nord și mai vechi în sud, ci fundamentul pe care s-au acumulat sedimentele acestui podiș.

      Ștergere
    2. Am inteles, multumesc!

      Ștergere
  13. Cer scuze pentru deranj, imi puteti spune daca informatiile de pe acest fisier sunt corecte? https://www.elibrariescolara.ro/image/data/rasfoire/Ghid_de_bac_2017_Sandulache.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Învață cu toată încrederea! Autoarea ghidului, doamna Cătălina Săndulache este o profesoară de geografie foarte bună. Succes!

      Ștergere
    2. Multumesc mult de tot!

      Ștergere
  14. De ce precipitatiile din Elvetia sunt de peste 3000mm/an avand in vedere ca are o clima de tranzitie unde precipitatiile medii anuale sunt de 600-800mm/an?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantitatea medie anuală de precipitații în Elveția este de 1500-2000 mm. Această valoare ridicată se explică prin relieful înalt (Munții Alpi) care favorizează convecția orografică.

      Bineînțeles, în zonele mai joase (Pod. Elveției) precipitațiile sunt sub 1000 mm/an.

      Ștergere
    2. Aici găsiți harta precipitațiilor pe țări, cu unele lămuriri suplimentare: https://geografilia.blogspot.com/2020/06/harti-bac-europa-temperaturi-si.html

      Ștergere
  15. Buna ziua! In legatura cu relieful, in muntii Banatului si Poiana Rusca se regasesc ca roci sisturile cristaline. Eram curioasa, de ce? Mai ales ca Muntii Banatului au relief carstic iar in Poiana Rusca nu vad nici un tip genetic de relief, avand in vedere ca este format doar din sisturi cristaline.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au șisturi cristaline pentru că fac parte din orogenul carpatic, zonă de intens metamorfism în condiții de presiuni și temperaturi ridicate.

      În Munții Banatului sunt calcare și șisturi cristaline.

      Pe șisturi cristaline, în anumite condiții de climă și altitudini joase (Poiana Ruscă), se dezvoltă un relief petrografic specific, rotunjit, cu aspect unitar, fără versanți prăpăstioși și fără creste ascuțite. De asemenea, Poiana Ruscă sunt mărginiți de falii, unitatea apărând sub forma unui horst (relief tectonic).

      Ștergere
  16. Buna ziua! Este acest material de incredere?
    https://www.youtube.com/watch?v=MBwX9vFc-hI&list=PLLBOv9JOaRdvZyKstMt_4Br0jeShokDET&index=16

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sigur. Emisiunea Teleșcoala este realizată de TVR în colaborare cu Ministerul Educației. Prezentatorii sunt profesori.

      Ștergere
    2. Vazusem ca in material erau folosite hartile dumneavoastra :))) abia atunci imi dadusem seama de intrebarea stupida pe care am pus-o. cer scuze!

      Ștergere
  17. buna! aveti cumva informatiile pentru subiectul III, C?

    RăspundețiȘtergere
  18. Super! Ajuta si la clasa a 6 a foarte mult cand e vorba de clima europei . M a ajutat extrem de mult si animatiile , toate vanturile care bat la nivelul europei sunt incluse,cel putin pentru ce imi trebuie mie. Foarte util!

    RăspundețiȘtergere