Greva profesorilor de astăzi


Dintre foștii olimpici naționali la geografie din generația mea, sub 1% am devenit profesori. Probabil situația este valabilă și pentru celelalte discipline. Motivul este unul foarte simplu: salariile ridicol de mici. 99% dintre elevii aceia extrem de pasionați pot fi considerați astăzi o mare pierdere pentru sistemul de învățământ, deoarece ar fi putut deveni buni profesori într-o societate care conștientizează importanța colosală a oamenilor care creează oameni. 

Este adevărat că un profesor bun are nevoie și de o complexă pregătire didactică, nu doar de pasiunea sa pentru știință, însă ea se dobândește cu mai mare lejeritate acolo unde există un anumit substrat științific destul de solid încât să îi permită, cel puțin din perspectiva gestionării propriei energii, să investească mai mult timp pentru dezvoltarea sa profesională. 

Altfel spus, salariile neatractive vor ține departe de sistem o dureroasă majoritate a potențialilor oameni valoroși, care își vor reorienta calitățile spre domenii mai bine remunerate. Bun, profesia aceasta este frumoasă, romantică prin țelurile sale înalte, chiar relaxantă dacă ai elevi cuminți și cu bun-simț, însă nu toți își permit riscul acestei aventuri. Și profesorii au copii, familie, rate, probleme... 

Salariile mici înseamnă o desconsiderare amară a oamenilor care creează oameni. Înseamnă și o reducere a nivelului general al rezultatelor școlare, prin demotivarea profesorilor, dezinteresul unora dintre ei sau căutarea rapidă a altor surse de venit (al doilea serviciu, meditații private ș.a.). 

În aceste condiții, nu vă așteptați la un randament satisfăcător al elevilor, nu vă așteptați ca toți profesorii să le descopere talanții și potențialul sau să le răspundă la toate întrebările și curiozitățile! Educația este cel mai important capital al unui popor! Prin ea se pot ridica țări și economii care nici măcar nu dispun de resurse naturale însemnate. Prin ea te poți adapta și reprofila mai ușor de-a lungul vieții. Ea îți oferă alternative profesionale și dorința de a progresa. 

Nu neglijați educația! 

de Ionuț Tudose 
19.01.2022

Un comentariu:

inchirieri auto - rent-a-car-otopeni.ro spunea...

Salariile sunt o bataie de joc in invatamant.

Trimiteți un comentariu