Școala online este o porcărie


De foarte mulți ani am una dintre cele mai utilizate resurse online pentru elevii și profesorii din România la ora de geografie (Geografilia), deci sunt un fin cunoscător al avantajelor internetului. Însă dintotdeauna am promovat tehnologia doar ca pe un instrument complementar educației, nu ca pe unul impetuos aplicabil ori necesar omniprezent. Ceea ce era evident, că tehnologia nu poate fi școala însăși, a fost dovedit de ultimul an și jumătate. 

În 15 mai 2020 făceam prima analiză școlii online. La vremea aceea mă bucuram de implicarea elevilor și de disponibilitatea aplicațiilor digitale, fără a conștientiza atunci că, de fapt, nefiind clar reglementată școala online și nefiind mulți profesori adaptați la noile metode de lucru, geografia suscita interesul elevilor mei dintr-un motiv foarte simplu: aceștia aveau mult timp liber și se plictiseau. Ei bine, chiar și așa sesizam în acea analiză o mulțime de probleme asociate izolării. 

Toamna lui 2020 ne-a găsit în format fizic cu o mulțime de reguli sufocante, învățământ hibrid, lipsuri în școli ș.a.m.d. Ne săturaserăm cu toții până peste cap, așa că am primit cu deschidere școala online din octombrie. Eu, cel puțin, preferam să îmi fac orele de acasă, pe internetul și device-urile mele, decât să mă chinui la liceu cu unii pe ecran și alții în clasă. 

Dar lunile treceau și dezastrul se instala, un dezastru pe care l-am sondat în decembrie 2020, rezultând un studiu de care nu a ținut nimeni cont. 

Suntem în al treilea an școlar afectat de această improvizație. După o săptămână există unități sau clase trecute în online, iar în octombrie ne așteptăm să se accentueze tendința. Clasele sunt azvârlite în spatele monitoarelor după un singur caz testat pozitiv, deoarece așa scrie în „ordin”. Învățământul românesc funcționează după ordine, precum iobăgia la stăpân. Iată-ne atât de obosiți, încât și o banală denominație juridică (O.M.) a ajuns să ne dispere, cu atât mai mult ceea ce scrie în ea. 

Încă o dată, fără falsă modestie, mă văd în categoria celor mai adaptați profesori din România la școala online. Dar în pofida acestui fapt, pentru mine școala online este o porcărie și trebuie desființată irevocabil. Este profund ineficientă, discriminatorie și nocivă sănătății fizice, psihice și sufletești a elevilor, a profesorilor și, de multe ori, chiar a părinților. 

Pentru toate familiile sărace sau izolate geografic, școala online este o porcărie. 

Pentru toate familiile numeroase, unde copiii impart camera, școala online este o porcărie. 

Pentru că accesul la un internet rezonabil ca viteză este mai mic de 100%, școala online este o porcărie. 

Pentru toți elevii cu nevoi speciale, școala online este o porcărie. 

Pentru toți bobocii de clasa 0/I, a V-a sau a IX-a, care abia așteaptă să își facă noi prieteni, școala online este o porcărie. 

Pentru toți viitorii absolvenți, de clasa a VIII-a sau a XII-a, școala online este o porcărie. 

Pentru toți copilașii care-și simt învățătoarea ca pe a doua mamă, școala online este o porcărie. 

Pentru toți părinții care muncesc și nu au bani de bone sau nu au pe nimeni să îi ajute, școala online este o porcărie. 

Pentru toate disciplinele și profilurile vocaționale, școala online este o porcărie. Cântați în cor online, pictați online și jucați rugbi online, dacă puteți! 

Pentru toate activitățile extracurriculare și pentru toate cercurile sau cluburile din școli cu un puternic rol educativ, școala online este o porcărie. Puneți în scenă o regie online, mergeți într-o drumeție online sau sculptați online, dacă puteți! 

Pentru toate specializările profesionale, școala online este o porcărie. Nu poți tunde, găti sau repara piesele auto online! 

Pentru acele școli care oferă o masă gratuită și caldă elevilor, școala online este o porcărie. 

Pentru toate temperamentele extrovertite care nu pot rezista fără comuniunea și comunicarea reală cu cei 20 de prieteni, școala online este o porcărie. 

Pentru toate temperamentele introvertite care au în clasă un prieten de nădejde, școala online este o porcărie. 

Pentru toți copiii care bat mingea frecvent în pauze, se aleargă în curte sau pe culoare, școala online este o porcărie. 

Pentru toate fetele cărora le place să se aranjeze pentru a fi valorizate de privirile colegilor, școala online este o porcărie. 

Pentru toți băieții care își parchează mașina sau motocicleta lângă liceu sau în curtea lui, afișând și exersând o latură din masculinitatea personalității lor în formare, școala online este o porcărie. 

Pentru toți adolescenții îndrăgostiți sau care vor să se îndrăgostească, școala online este o porcărie. 

Pentru că sala de clasă este mai mare și mai animată decât propriul dormitor, școala online este o porcărie. 

Pentru că școala adevărată înseamnă povești, glume, râsete și zarvă, școala online este o porcărie. 

Pentru că se anulează limita dintre zi și noapte, dintre spațiul intim al dormitorului și spațiul comun/semipublic al școlii, dintre timpul dedicat învățării și cel dedicat altor activități, școala online este o porcărie. 

Pentru toate durerile (deseori ireversibile sau agravate ulterior) de spate, de cap, de ceafă, de articulații și de ochi, școala online este o porcărie. 

Pentru că monitoarele reduc puterea de concentrare și obosesc, școala online este o porcărie. 

Pentru că ecranele emit radiații care destind, relaxează creierul și îi reduc capacitățile de analiză, sinteză, memorare, reflexie și contemplare, rezultatele învățării vor fi mai slabe. De aceea pe ecrane avem tendința de a pierde vremea, de a face activități care nu ne solicită procesele cognitive complexe, activități mai degrabă distractive și mai rar educative: jocuri, social-media, filme, emisiuni, vloguri etc. Pentru că învățarea reală necesită și efort, nu doar distracție, școala online este o porcărie. 

Pentru că școala reală presupune ca profesorii să valorifice continuu feed-back-ul din partea elevilor (limbajul corpului, privirea, căscatul), școala online este o porcărie. 

Pentru că dialogurile devin monologuri în fața unor bulinuțe sau în fața pereților, școala online este o porcărie. 

Pentru că obligativitatea activării camerei generează un disconfort accentuat, în special la adolescenți, din pricina temerilor și a frustrărilor de tot felul (aspect fizic, păr nearanjat, decorul camerei etc.), școala online este o porcărie. Ce adolescent suportă ideea ca toți colegii să poată da zoom pe coșurile lor de pe față? Școala online este o porcărie și când sunt activate camerele, dar și când nu sunt. 

Pentru tot somnul din timpul orelor, școala online este o porcărie. 

Pentru deficiența explicațiilor și dificultatea metodelor de lucru, școala online este o porcărie. 

Pentru minutul-distanță între momentul trezirii și momentul conectării la prima oră, școala online este o porcărie. 

Pentru proiectele, temele sau mesajele postate de elevi și profesori la ora 12, 1 sau 2 noaptea, școala online este o porcărie. 

Pentru cele 24h/24 de conectare subconștientă a elevilor cu platformele școlii, de comunicare la distanță și de corectare din partea profesorilor, școala online este o porcărie. 

Pentru că pe internet se simt vulnerabilizați în fața oprobriului unor părinți reclamagii și scandalagii din orice, profesorii devin mai severi, țin lecții mai grele și dau teme mai lungi, suprasolicitându-i pe elevi într-un mod total ineficient, în ideea de a nu fi acuzați apoi că „nu își fac treaba”. Fără pauza care sedimentează cunoașterea, elevul nu se poate dezvolta armonios. De asemenea, „pentru a mulțumi pe toată lumea”, profesorii acordă note umflate și mincinoase. Deci, pentru toate comportamentele acestea deformate și deformatoare, școala online este o porcărie. 

Pentru că doar unii profesori știu să utilizeze o altă cameră web decât cea încorporată, să permită elevilor editarea pe o tablă online, să își instaleze un microfon, să scrie formulele și să facă un desen cu ajutorul tabletei grafice, să prezinte propriul ecran, să atribuie puncte și corectare instantanee unor teste online, să verifice corect niște teme încărcate pe classroom sau să organizeze un joc interactiv, școala online este o porcărie. 

Pentru că accesul liber și nesupravegheat pe internet are drept consecință vizionarea filmelor pornografice de către elevi, inclusiv în timpul lecțiilor, distribuirea scenelor sau setarea pozei de profil cu fețele „actorilor favoriți”, școala online este o porcărie. 

Pentru toți care nu suportă deranjul iscat de vitejii șmecheri din spatele tastaturii, pătrunși abuziv în orele altora ca formă de distracție și amuzament, școala online este o porcărie. 

Pentru toate sunetele cu iz românesc (bormașini, manele, scandaluri între vecini, certuri între părinți, lătratul câinilor), școala online este o porcărie. 

Pentru ceilalți neafectați de toate acestea, școala online este o binefacere. 


de Ionuț Tudose
19.09.2021

Un comentariu:

  1. Prea bine scris pentru a comenta ceva în plus. Ne dăm cu toții seama de noua realitate școlară, dar confortul bată-l vina...

    RăspundețiȘtergere