Într-o situație de supraviețuire sau într-o simplă dezorientare prin marile orașe, identificarea corectă a direcției punctelor cardinale te poate scoate dintr-o mare încurcătură. Orientarea în funcție de ele te ajută să îți menții dreaptă direcția de deplasare sau să mergi spre un anumit obiectiv a cărui localizare o cunoști.
În era GPS-ului și a hărților portabile, orientarea în teren a devenit un fel de sport extrem, omul contemporan uitând să mai gândească, atâta timp cât aparatul îi vorbește ca unui tăntălău: ”La următoarea intersecție virați la dreapta!”. Avem totul la botul calului, dar vai de ziua când va cădea curentul… De aceea informațiile următoare sunt menite a vă deschide orizontul și a vă încuraja să interacționați cu natura, să gândiți mai mult cu mintea dvs decât cu cea a aparatului.
Conform astro-urseanu etimologia numelor punctelor cardinale este de origine germanică. Est înseamnă "zori de zi". Sud înseamnă "regiunea Soarelui". Vest înseamnă "seară". Nord înseamnă "la stânga Soarelui care răsare".
Unele metode de identificare a punctelor cardinale sunt arhicunoscute, dar mai sunt și altele de care sigur nu ați auzit. Toate sunt valabile pentru teritoriul țării noastre. Înțelegându-le pe acestea, veți ști apoi să le adaptați dacă nimeriți prin deșerturile și pădurile de pe alte meleaguri…
Fig.1. Busolă cu scară circulară gradată
1. Busola. Cea mai banală metodă. Așezată în poziție orizontală, acul busolei se orientează pe direcția liniilor câmpului magnetic al Terrei, adică S-N. Vă mai amintiți jocul cu doi magneți care se atrăgeau, dar dacă întorceam unul dintre ei, atunci se respingeau. Magnetul are 2 poli, unul pozitiv și altul negativ. Semnele contrare se atrag și cele similare se resping. La fel și cei doi poli ai Pământului. Unul este pozitiv, celălalt negativ. De aceea acul busolei este atras doar de Nord. Atenție, polii magnetici nu corespund cu polii geografici, direcția nord-magnetică făcând deci un anumit unghi cu direcția nord-geografică. Diferența se numește declinație magnetică. În calcule și căutări punctuale este foarte importantă, dar într-o situație de orientare generală declinația poate fi neglijată, deoarece unghiul are valori prea mici pentru a induce în eroare. Dacă vreți totuși precizie, vă puteți folosi de gradația de pe cercul busolei. Trebuie să cunoașteți sau să aproximați declinația magnetică pentru zona în care vă aflați (să spunem 5° declinație vestică). Nordul geografic va fi deci la 5° E față de direcția acului busolei.
2. Busola improvizată. Dacă nu aveți busolă, puteți improviza una cu ajutorul unui ac magnetizat prin frecarea cu hainele și așezat pe o hârtiuță sau frunzuliță plutitoare. Vezi aici detalii.
3. Harta. Hărțile au Nordul în partea de sus. Dacă au altfel de orientare, se specifică foarte clar printr-o săgeată direcțională. Țineți harta în poziție orizontală. Identificați atât în teren cât și pe hartă o direcție dreaptă: un drum, un râu, o cărare sau linia dintre 2 repere (cabană, izvor, poiană, vârf). Orientați harta astfel încât linia dreaptă de pe ea să aibă aceeași direcție cu cea corespondentă din teren. În poziția de acum partea de sus a hărții este orientată spre Nord.
4. Ceasul cu limbi. Trebuie ținut în poziție orizontală. Limba orară orientată spre Soare și direcția orei 12.00 (iarna)/ 13.00 (vara) realizează un unghi cu vârful în centrul ceasului. Bisectoarea acestuia va arăta Sudul. Vezi aici detalii.
5. Soarele (cunoscând ora)
- la ora 12:20 (iarna)/ 13:20 (vara) Soarele se află exact spre Sud. Bineînțeles, ora variază în funcție de longitudinea locului. Diferențele dintre vestul și estul țării sunt de +/- 20 min.
- vara Soarele răsare de la NE, primăvara și toamna de la E și iarna de la SE (fig.2). Munții înalți pot cauza ”răsăritul fals”, care vă poate induce în eroare (fig.3). Apusul se produce vara la NV, toamna și primăvara la V și iarna la SV.
- la ora 6:20 Soarele se află spre E; la ora 9:20 se află spre SE; la 15:20 spre SV și la 18:20 spre V. Toate acestea iarna. Vara se mai adaugă câte o oră.
Fig.2. Răsăritul Soarelui în momentele importante ale anului
(sursa: astro-urseanu)
Fig.3. Răsărit fals din cauza munților
6. Soarele (necunoscând ora)
- cea mai scurtă umbră a dvs din zi este orientată spre Nord.
- direcția de deplasare a Soarelui este de la E la V. Înfigeți în pământ un băț drept și vertical. Așezați o piatră în vârful umbrei. După 30 minute umbra își va modifica poziția, repetați operațiunea cu altă piatră. Cele două pietre vă arată direcția V-E.
7. Steaua Polară (Steaua Nordului). După cum sugerează și numele, această stea ne arată întotdeauna Nordul. Citește aici cum să o identifici pe cer.
8. Diferența dintre versanții orientați spre S și cei orientați spre N
- pe versanții sudici (sau pe partea sudică a acoperișurilor, a gardurilor, a stâncilor) zăpada se topește mai repede.
- pe versanții sudici pădurea avansează mai mult în altitudine.
- pe versanții sudici umbra obiectelor este mai scurtă.
- cultura viței de vie preferă versanții sudici.
- pe versanții nordici este mai multă umezeală.
- între orele 8:00 și 16:00, pe versanții nordici luminozitatea este mai redusă.
9. Viețuitoarele iubitoare de umezeală și răcoare (mușchi, unele ciuperci, unele insecte etc) trăiesc pe laturile nordice ale stâncilor, ale trunchiurilor copacilor sau ale movilelor. Intrarea în mușuroaiele de cârtiță este spre Nord.
10. Viețuitoarele iubitoare de căldură (viperele, unele insecte etc) preferă versanții sudici.
- intrarea în mușuroaiele furnicilor este spre Sud.
- rășina de pe trunchiurile coniferelor este mai abundentă spre Sud [1].
11. Altarul bisericilor ortodoxe este orientat spre Est. Pentru a nu confunda cele două capete ale bisericii, turla putând induce în eroare, identificați mai bine intrarea principală. Altarul se află în partea opusă. Nu confundați ușa mică de acces direct în altar cu ușa mare, principală, a credincioșilor! În unele cimitire mormintele sunt orientate de asemenea spre Est.
12. Casele tradiționale românești. Au fața principală, cea cu pridvor, orientată spre Sud. De multe ori spre Nord nu au ferestre. Sunt construite astfel pentru a primi un maximum de căldură și lumină solară. Citește articolul despre arhitectura tradițională.
Fig.4. Casă veche țărănească (sursa: trilulilu)
13. Fazele Lunii
- Luna are o mișcare pe boltă asemănătoare cu a Soarelui, deci are o deplasare de la E la V. În funcție de poziția relativă a Soarelui, a Pământului și a Lunii, aceasta din urmă este luminată diferit, formându-se Fazele Lunii (fig.5). Ele ne ajută să identificăm punctele cardinale astfel:
| Fazele Lunii | ora 18:00 | ora 24:00 | ora 6:00 |
| Primul Pătrar | SUD | VEST | - |
| Lună Plină | EST | SUD | VEST |
| Ultimul Pătrar | - | EST | SUD |
| Lună Plină | EST | SUD | VEST |
| Ultimul Pătrar | - | EST | SUD |
- De asemenea, și fazele intermediare ne sunt de folos. Dacă Luna răsare înainte de miezul nopții, partea luminată este orientată spre Vest, iar dacă răsare după miezul nopții, partea luminată este spre Est.
- Ultima metodă și cea mai grea [4]. Se împarte din vedere discul Lunii în 12 părţi, apreciindu-se câte părţi sunt vizibile. Dacă Luna “creşte” (adică are partea vizibilă spre dreapta), numărul apreciat de părţi vizibile se scade din ora la care se face observaţia. Daca Luna “scade” (are partea vizibilă spre stânga), atunci numărul de părţi vizibile se adună la ora la care se face observaţia. Suma, sau diferenţa astfel obţinută, ne va indica ora la care Soarele se va găsi în acel loc, în care la ora observării se afla Luna. Considerând Luna drept Soare, se obţine direcţia Sud, aşa cum se determină în cazul orientării după Soare şi ceas (vezi punctul 4).
Fig.5. Fazele Lunii
14. Stelele [1]. Toate stelele răsar dinspre Est și apun către Vest. Stai cu fața către o stea (mai puțin Steaua Polară) și înfige un băț în pământ. Mergi înapoi 3 metri și mai înfige un băț în pământ pentru ca acestea să fie aliniate cu steaua.
- dacă steaua pare să cadă după ceva timp, atunci te afli cu fața la Vest;
- dacă aceasta pare să se ridice, dacă se ridică, ești cu fața către Est;
- dacă descrie o curbă spre dreapta, ești cu fața la Sud;
- dacă descrie o curbă către stânga, ești cu fața la Nord;
15. Vântul și caracteristicile vegetației
- în unele regiuni vântul bate pe o anumită direcție dominantă, datorită configurației reliefului (curgeri de aer pe văi) sau a influențelor climatice (vânturile de vest în Vestul țării și pe culmile munților). Totuși vântul ne poate induce în eroare, de aceea este bine să analizăm vegetația. Dacă există arbori-steag (fig.6) sau jnepenii cresc doar pe o anumită direcție, este clar că vântul predominant bate doar pe direcția respectivă… De obicei din Vest.
- copacii ne mai pot oferi indicii în situația în care cresc direct în bătaia Soarelui. Au tendința să-și dezvolte coroana mai mult spre Sud, pentru a recepta o cantitate mai mare de lumină și căldură.
- pe partea nordică, scoarța copacilor este mai crăpată și mai umedă [2].
- inelele de creștere anuală a copacilor, observate în secțiune transversală (pe cioate) sunt mai depărtate între ele spre Sud [2].
Fig.6. Arbore-steag tipic, dezvoltat pe direcția vântului
În România nu apar atât de bine conturați
Surse
[1] Trip4you
[2] A. Năstase, Gh. Vișan, O. Cocoș, 2005, Cartografie aplicată, Ed. Universității din București
[3] Astro-urseanu
[4] Enciclopedie deschisă
___
de I. Tudose
2.10.2015
14 comentarii:
super articol cu lucruri extrem de practice !
Mulțumesc, Gabi, acum ai ce să le explici copiilor la școală.
nu cred ca toate metodele functioneaza daca esti localizat in emisfera sudica! ar trebuit poate precizat...
Sigur nu funcționează. De altfel este precizat foarte clar în articol prin îngroșare, în al patrulea paragraf:
”Unele metode de identificare a punctelor cardinale sunt arhicunoscute, dar mai sunt și altele de care sigur nu ați auzit. Toate sunt valabile pentru teritoriul țării noastre. Înțelegându-le pe acestea, veți ști apoi să le adaptați dacă nimeriți prin deșerturile și pădurile de pe alte meleaguri…”
Mulțumesc mult. Sunteți fantastici.
Un articol excelent! Intotdeauna am avut probleme cu identificarea punctelor cardinale, insa acest articol a fost pe intelesul meu.
@ AdminGeografilia
Excelent articol scris intr-un limbaj accesibil si pe intelesul oricui.
Am insa o intrebare: stii cumva vreo carte pe acest subiect al orientarii in teren, scrisa tot in limbaj accesibil, pentru nespecialisti? Eu am achizitionat relativ recent cartea "Harti, busole si GPS" de la editura Mast, dar m-ar interesa si una in care se pune accentul pe otientarea in teren fara harta sau busola precum si pe tehnicile de supravietuire (sfaturi pt vanatoare cu unelte minime, cunostinte practice de botanica astfel incat sa recunosti in teren plantele cu fructe sau radacini comestibile de cele necomestibile, incropirea unui adapost din materiale si resurse minime- eventual numai din acelea gasite in natura etc.). Bineinteles, toate astea si inca multe altele se gasesc pe diverse site-uri si parrial in unele carti, dar m-ar interesa o carte de sinteza care sa atinga taoate aceste subiecte. Cunosti vreo asemenea carte in limba romana?
Poate vă ajută această carte de pe scribd: https://www.scribd.com/doc/13896400/Manual-de-Supravietuire
La metoda cu orientarea dupa fazele Lunii partea cu pozitia Soarelui dupa cea a Lunii nu este valabila.Am realizat un experiment cu cei 2 astri si a rezultat un decalaj in sensul ca Soarele avea o pozitie mai indepartata decât unde a fost Luna cu o seara înainte ( primul pătrar al Lunii) ( se scadeau 6 ore iar Soarele trebuia sa ocupe la ora 16 pozitia Lunii de la ora 22 dinainte cu o seara).
Explicatii ?? Ceva lipseste sau unde se poate cauta metoda mai pe larg? Multumesc
Metoda este corectă şi eficientă. Probabil v-a scăpat ceva. Să înțeleg că ați făcut observația la ora 22 şi era primul pătrar (deci luna în creştere). Din 22 se scad cele 6 părți vizibile exact cum ați făcut şi rezultă ora 16. Iar aici v-ați încurcat. Trebuia doar să aşezați ceasul cu ora 16 spre lună, iar jumătatea dintre orele 16.00 şi 12.00, adică 14.00 în cazul dvs. v-ar fi indicat sudul cu soguranță (metoda 4 cu ceasul). Dacă observația s-a făcut vara, sudul este la jumătatea orelor 16.00 şi 13.00, nu 12.00.
OK,inf utile dar tot nu stiu undei Sudu !?...
OK,inf utile dar tot nu stiu undei Sudu !?...
Sudul este opus nordului. Prin aceste metode se identifică mai ales nordul. Aflii singur unde-i sudul, prin deducție.
In cazul prezentat de pe site ul dumneavoastra ati mentionat ca Soarele se va afla la o anumita ora din timpul zilei la aceeasi pozitie pe care se situa Luna cu o seara înainte.
De aceea am efectuat experimentul la care dumneavoastră ați spus că m-am "încurcat".
Eu am menționat clar că Soarele nu s-a aflat la aceeasi pozitie în timpul zilei la care se afla Luna cu o seara înainte.
De aceea am spus ca exista un decalaj sau difera ceva între cei 2 astri.
În rest poate ca aveti dreptate în explicatiile de pe site.
Da am citit si eu intr-o enciclopedie de "împartirea" discului Lunii în 12 parti egale dar se aplica la anticiparea eclipselor si nicidecum la orientare.
Trimiteți un comentariu