Nu este situat la Polul Nord, nici măcar ”dincolo” de Cercul Polar. Nu este așezat nici pe vreo culme montană, ci la doar 750 m… Totuși Oimeakonul este considerat Polul Gerului, înregistrând o minimă absolută de -71° C, record al tuturor zonelor locuite permanent și al emisferei nordice. De altfel temperaturile de -50° sunt frecvente în fiecare iarnă. Iată factorii care favorizează gerul cumplit de aici:
1. Așezarea geografică pe continent. Suprafețele de uscat înregistrează iarna un bilanț radiativ mai scăzut decât bazinele oceanice, cedând mai ușor căldura. De aceea Groenlanda și Siberia sunt mai reci în acest anotimp decât Oceanul Arctic.
Fig.2. Oimeakon, așezare geografică – regiunea Iakutia, Siberia, Rusia
(sursa: itbhuglobal)
2. Poziția relativ centrală în cadrul continentului (depărtarea de ocean) accentuează continentalismul, adică elimină eventualele influențe moderatoare venite dinspre oceanele zonei temperate.
3. Situarea pe fundul unei depresiuni semi-închise. Este favorizată cantonarea îndelungată a aerului rece, însoțită chiar de formarea unor inversiuni termice. Vorbim deci de o ”Întorsura Buzăului” dusă la extrem.
4. Depresiunea face parte din bazinul râului Indighirka, orientat spre Nord. Singura deschidere a depresiunii este spre regiunea polară, masele de aer foarte reci pătrunzând nestigherite peste câmpia litorală și apoi prin culoarele de vale.
5. Amplasarea într-o regiune montană, a Siberiei de Est. Depresiunea este înconjurată de munții Cerski și Suntar-Haiata, de pe ale căror altitudini de peste 2000 m se scurge aerul rece pe fundul depresiunii.
6. Altitudinea de 750 m, la care se află Oimeakonul, poate scădea temperaturile cu câteva grade mai mult față de alte localități, situate la altitudini mai coborâte (de ex. Verkhoyansk).
Așadar, configurația geomorfologică, deschiderea spre regiunea arctică și situarea în interiorul continentului determină instalarea gerului năpraznic pe timpul iernii.
Surse:
___
de Ionuț Tudose
14.10.2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu