Hartă - diferența dintre ora solară și ora oficială


          Harta aceasta ne arată diferența dintre timpul solar și ora oficială pe Glob. Timpul solar se raportează la poziția Soarelui pe boltă, ora 12:00 (amiaza) corespunzând cu momentul în care Soarele se află chiar deasupra meridianului locului (spunem că se află la zenit). 




           În practică nu se folosește timpul solar, deoarece ar fi ineficient. Dacă într-un oraș ar fi amiaza (ora 12:00), într-un alt oraș situat câțiva km mai la V s-ar face ora 12:00 abia peste câteva minute. Pentru ca ceasul să nu arate zeci de valori diferite pentru o singură țară, s-a adoptat ora oficială în funcție de fusele orare (aceași oră pe suprafețe mai extinse).

Fig.1. Fusele orare și ora oficială pe Glob. Dacă la Londra este ora 12:00, în al 12-lea fus (insulele din Oceania) va fi ora 24:00 (00:00). La stânga Liniei Internaționale de schimbare a datei se termină ziua, iar la dreapta Liniei aceeași zi abia începe. Altfel spus, cei situați în stânga au 24 ore avans față de cei din dreapta. Sau dacă în I-le Marshall este miercuri ora 16:00, în I-le Midway (câteva zeci de km mai la E) abia este marți ora 16:00

          Unele regiuni au adoptat însă o oră oficială diferită de a fusului orar, în funcție de interesele economice și sociale locale. De exemplu Spania și Franța (așezate în fusul 0) sunt aliniate la ora Europei Centrale (fusul 1). China are aceeași oră pe întreaga suprafață, chiar dacă acoperă 5 fuse orare. India se află în fusul 5 dar are ora GMT + 5:30 etc.
          Din cauza aceasta se produc unele inadvertențe. De pildă, în extremitatea Vestică a Chinei, aproape de solstițiul de iarnă, răsăritul se produce abia la ora 10:00, la solstițiul de vară soarele apune abia pe la ora 23:00, iar amiaza se produce aproape de ora 15:00. Explicația constă în faptul că regiunea se află la 3 fuse orare distanță față de capitala Beijing, cea care dă ora oficială în întreaga Chină. Harta de mai jos ne arată aceste diferențe.

 Fig.2. Legenda hărții. Diferența între ora solară și ora oficială

- Cu cât culoarea roșie este mai intensă într-o regiune, cu atât momentul amiezei este mai întârziat, producându-se între orele oficiale 12.00 și 14:00, iar în cazuri excepționale chiar 15:00. Răsăritul și apusul sunt de asemenea întârziate.
- Cu cât culoarea verde este mai intensă într-o regiune, cu atât momentul amiezei este mai devreme, producându-se între orele oficiale 10:00 și 12:00. Răsăritul și apusul se produc de asemenea mai devreme.
- Cu cât o zonă este mai albicioasă, cu atât amiaza este mai apropiată de ora 12:00, deci ora solară și ora oficială corespund.

Fig.3. Diferența dintre ora solară (solar time) și ora oficială (standard time) pe Glob
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
17.04.2015

2 comentarii:

Anonim spunea...

Diferenta de ore dintre China si Romania

AdminGeografilia spunea...

+6 iarna și +5 vara.

Trimiteți un comentariu