Animații Geografie BAC 6: Temperatura și precipitațiile în Europa

          Animațiile vă ajută să învățați mult mai ușor elementele geografice, necesare pentru examenul de Bacalaureat, disciplina Geografie. Dacă doriți să le folosiți și când nu aveți net, salvați-le în calculator. Apoi faceți click dreapta pe ele -> Open with -> alegeți browserul de internet (internet explorer, firefox etc.). În modul acesta funcționează chiar dacă nu vă merge netul. Pentru alte animații și chestiuni folositoare din categoria BAC, click aici.


Pentru fiecare tip de climă din Europa, puteți observa:
- cantitatea anuală de precipitații 
- temperatura medie anuală
- temperatura maximă (iulie)
- temperatura minimă (ianuarie)
- amplitudinea termică anuală (iulie - ianuarie)

Nu trebuie să rețineți valorile cu exactitate, ci cu aproximație. De exemplu puteți reține temperatura medie în felul următor:
- subpolar: 0° C
- temp - cont boreal: 0° ... 5° C
- temp - cont: 5° ... 10° C
- temp - cont excesiv: 5° ... 10° C
- temp de tranziție: 10° C
- temp - oceanic: 10° ... 15° C
- mediteranean: 15° ... 20° C

Cantitatea medie anuală de precipitații:
- subpolar: sub 500
- temp - cont boreal: 400 - 600 mm
- temp - cont: 500 - 700 mm 
- temp - cont excesiv: sub 400 mm
- temp de tranziție: 500 - 1000 mm
- temp - oceanic: 800 - 1500 mm
- mediteranean: 500 - 1000 mm


de Ionuț Tudose
17.11.2015

20 de comentarii:

 1. daca de exemplu spunem ca in tara x in care predomina climatul subpolar temperatura medie anuala este mai scazuta decat in cea cu clima temperat continentala si nu pecizam temperatura medie anuala cu grade aproximative, se ia in considerare la punctare?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Depinde de cine corectează. Cel mai bine este să precizați și temperatura (aproximativă).

   Ștergere
 2. Buna seara, daca primesc la BAC 3 deosebiri dintre Norvegia si Grecia, si eu scriu in felul urmator: " Clima in Norvegia este teperat oceanica, pe cand in Grecia este o clima mediteraneana. In Norvegia sunt temperaturi medii anuale de 0-5 C, pe cand in Grecia sunt temperaturi de 15-20 C. In Norvegia sunt precipitatii de 400-600mm, iar in Grecia sunt precipitatii de 500-1000mm ", iau punctaj maxim ? Trebuie sa precizez si vanturile sa iau punctaj maxim ? ..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună seara. Cantitatea de precipitații este mai mare în Norvegia (700-1500 mm) decât în Grecia (500 - 600 mm). În rest e în regulă.

   Ștergere
 3. Care pot fi cauzele diferentelor climatice dintre Suedia si Norvegia ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. - ieșirea directă a Norvegiei la Oceanul Atlantic și expunerea acesteia la masele de aer umede venite dinspre el. Deci în Norvegia se înregistrează o cantitate mai mare de precipitații.
   - Muntii Scandinaviei sunt un baraj orografic în calea circulației vestice (în calea maselor de aer oceanice-umede). Suedia este așezată în spatele acestui baraj.
   - pe țărmurile Norvegiei temperatura medie anuală este pozitivă până în nordul extrem datorită Curentului Cald al Atlanticului de Nord care scaldă aceste țărmuri. În același timp, țărmul Suediei de la Golful Botnic este afectat de îngheț iarna.
   - în spatele munților Scandinaviei, în Suedia, apar scurgeri de aer de tip foehn.
   - Norvegia are un relief în general mai înalt, cu climat alpin pe platourile și culmile înalte, cu ghețari actuali.

   Ar mai fi și altele, dar cred că ajung astea. Pentru bac nu o să dea niciodată să spui diferențele climatice dintre Norvegia și Suedia pentru că sunt chestiuni prea nuanțate.

   Ștergere
  2. Mulțumesc frumuos, foarte folositor blogul!

   Ștergere
 4. Imi poti explica prezenta vulcanismului si a proceselor tectonice in S Europei?

  RăspundețiȘtergere
 5. Imi poti explica prezenta vulcanismului si a proceselor tectonice in S Europei?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Regiunea sudică a Europei se află la contactul a două plăci tectonice majore: placa africană pătrunde sub placa eurasiatică. Vulcanismul și seismicitatea apar ca efecte ale acestor fracturi de contact.

   Ștergere
 6. Daca am apa plata si pun oleaca de minerala, ce clima se formeaza in interior bulelor?

  RăspundețiȘtergere
 7. Dar in Norvegia nu este dominanta clima temperat continentala boreala? Sau la diferente nu trebuie neaparat sa zicem clima dominanta ci doar un tip de clima pe care il regasim in respectivul stat.Pentru ca eu personal nu stiu care este clima dominanta in fiecare stat.Astfel, daca voi spune ca "In Spania avem prezenta clima temperata de tranzitie spre deosebire de grecia unde avem prezenta clima mediteraneana" este ok? Va multumesc mult pentru munca depusa, chiar m-ati ajutat enorm!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La diferențe spui tipurile de climă specifice, predominante sau poți să le spui pe toate. Între Spania și Grecia e mai greu să găsești o diferență în acest sens. Eventual spui că Spania are o varietate climatică (climă mediteraneană, temperat-oceanică, subtropical-semiaridă în centrul țării și montană) decât Grecia (care are doar climă mediteraneană și montană).

   Ștergere
 8. Si mai am o intrebare...daca un stat are mai multe tipuri de clima, care va fi temperatura medie anuala a sa? Luam exemplu tot Spania, daca e prezenta si clima temperat-oceanica, mediteraneana si de tranzitie...care va fi atunci temp sa anuala? Media dintre ele? Este complicat ;))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Faci o medie sau te gândești la așezarea geografică. La Spania poți să spui ca la Grecia, 15-20 de grade C, că sunt în sudul Europei amândouă.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...