Teoria Pământului Plat

          Continuăm seria teoriilor geografice atipice, anacronice și în afara paradigmei veacului nostru. După ce am observat Pământul Gol și Pământul în expansiune, vom prezenta acum o teorie veche de secole, dar actualizată de susținătorii ei contemporani.


           Încă din Antichitate existau reprezentări ale Pământului, care sugerau mai degrabă o formă de disc decât una sferică. Așa erau celebrele hărți ”T” sau ”TO”, un cerc pe care se vedeau cele 3 continente cunoscute (Europa, Asia și Africa/ Libya) cu mările intercontinentale în forma literei ”T”, toată lumea fiind înconjurată de Oceanul Planetar în forma literei ”O”. Aristotel și alți gânditori presupuneau totuși forma sferică a planetei, Eratostene chiar calculându-i circumferința destul de precis.

 Fig.2. Model de hartă a lumii antice

          Însă de-a lungul timpului unii au deviat de la această viziune, fie în urma unor observații pseudo-științifice, fie în urma unor interpretări personale eronate ale unor sintagme decontextualizate din Sfânta Scriptură: ”cele patru unghiuri ale pământului”, ”marginea pământului”. Și scrierile altor religii sau filozofii pot fi interpretate ca sugestii ale unui Pământ plat. În prezent, explicațiile acestui concept se bazează foarte mult pe diverse credințe ale unor cercuri ezoterice restrânse.

          Aspectul definitoriu al teoriei este forma de disc a planetei. Terra ar avea o poziție statică, Soarele și Luna ar fi mult mai mici și ar orbita pe deasupra discului planetar la o distanță de doar 4000 km… Soarele ar lumina precum un reflector, de aceea este zi doar într-o jumătate a discului.

Fig.3. Soarele luminând jumătate din discul planetar

          Lumea este înconjurată de o calotă de gheață, Antarctica, ce funcționează ca un dig în calea apelor oceanice, acestea neputându-se scurge de pe Pământ. Dovezile sfericității sunt incomplete sau minciuni conspirative… NASA, USGS și alte programe de cercetare ascund adevărul…

Fig.4. Harta Pământului plat. Se observă calota antarctică de jur împrejur. 
Noi am spune că este o banală proiecție cartografică polară

          Îmi este imposibil să contraargumentez această teorie pe un blog unde aduc în discuție subiecte legate de geoid, elipsoizi, DEM-uri, imagini satelitare, eclipse, fazele Lunii, echinocții etc. Totuși enumăr câteva argumente ale formei sferoidale/ geoidale a Pământului:
 • navelor maritime li se zărește mai întâi catargul/ coșul când se apropie de țărm și abia apoi corpul, ceea ce demonstrează curbura planetei.
 • imaginile aeriene preluate din avion sau de pe vârfurile montane și cele satelitare ne arată curbura respectiv sfericitatea planetei.
 • umbra Terrei proiectată pe lună (în timpul eclipsei de lună) este rotundă. De altfel Teoria Pământului plat nu ar putea explica formarea eclipselor.
 • lungimea inegală a zilei și a nopții de-a lungul anului este efectul coroborării formei planetei cu înclinarea axei și cu mișcarea de revoluție.
 • datele satelitare și de altă natură, care sunt la îndemâna oricui și pe care le folosim în sistemele GIS, descriu un Pământ sferoidal, nu unul plat. Cui i-ar conveni să măsluiască milioane de terrabiți pentru ”a ascunde adevărul Pământului plat”?! Investiția în conspirația aceasta ar fi mai costisitoare decât ar fi eventualul profit.Bibliografie
Gândire Logică
The Flat Earth Society
Wikipedia Flat Earth

de Ionuț Tudose
24.10.2015

5 comentarii:

 1. Vezi ca termenul de ``rotund`` apartine geometriei plane :) umbra de pe luna. Iti spun eu ce se ascunde, se ascunde faptul ca pamantul este mult mai mare, avad super continente si cele pe care ne este permis sunt astea, cateva insulite. Europa, Asia, Americile... in acele super-continente se rasfata ei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Tu esti un idiot fara diploma :))))) aia cu diploma sunt un pic mai destepti

   Ștergere
 2. după treizeci de ani de zbor militar în odiosul comunism și mulțime de experimente făcute, am concluzionat: pământul este drept și staționar; soarele se rotește în jurul polului nord la aprox. 6000 km; iar luna la arox. 4000 km; nu am detectat în comunism nici un satelit decât aeronave și baloane meteo, totul este o mare minciună, GPS-ul funcționează pe stâlpii GSM. Omenirea trăiește o conspirație și o mare falsitate, prin imagini și filme falsificate, dar nici nu merită adusă la adevăr, deoarece a participat din greu la uciderea celor care spuneau adevărul, iar documentele și experimentele distruse și arse. Dar mai găsim puțini neșterși și nespălați pe creer nici de feudaliști nici de capitaliști, nici de comuniști.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Puteți să îmi dați mai multe detalii legate de pământul plat.catre anonim mă adresez.

   Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...