Teoria Pământului Plat

          Continuăm seria teoriilor geografice atipice, anacronice și în afara paradigmei veacului nostru. După ce am observat Pământul Gol și Pământul în expansiune, vom prezenta acum o teorie veche de secole, dar actualizată de susținătorii ei contemporani.


           Încă din Antichitate existau reprezentări ale Pământului, care sugerau mai degrabă o formă de disc decât una sferică. Așa erau celebrele hărți ”T” sau ”TO”, un cerc pe care se vedeau cele 3 continente cunoscute (Europa, Asia și Africa/ Libya) cu mările intercontinentale în forma literei ”T”, toată lumea fiind înconjurată de Oceanul Planetar în forma literei ”O”. Aristotel și alți gânditori presupuneau totuși forma sferică a planetei, Eratostene chiar calculându-i circumferința destul de precis.

 Fig.2. Model de hartă a lumii antice

          Însă de-a lungul timpului unii au deviat de la această viziune, fie în urma unor observații pseudo-științifice, fie în urma unor interpretări personale eronate ale unor sintagme decontextualizate din Sfânta Scriptură: ”cele patru unghiuri ale pământului”, ”marginea pământului”. Și scrierile altor religii sau filozofii pot fi interpretate ca sugestii ale unui Pământ plat. În prezent, explicațiile acestui concept se bazează foarte mult pe diverse credințe ale unor cercuri ezoterice restrânse.

          Aspectul definitoriu al teoriei este forma de disc a planetei. Terra ar avea o poziție statică, Soarele și Luna ar fi mult mai mici și ar orbita pe deasupra discului planetar la o distanță de doar 4000 km… Soarele ar lumina precum un reflector, de aceea este zi doar într-o jumătate a discului.

Fig.3. Soarele luminând jumătate din discul planetar

          Lumea este înconjurată de o calotă de gheață, Antarctica, ce funcționează ca un dig în calea apelor oceanice, acestea neputându-se scurge de pe Pământ. Dovezile sfericității sunt incomplete sau minciuni conspirative… NASA, USGS și alte programe de cercetare ascund adevărul…

Fig.4. Harta Pământului plat. Se observă calota antarctică de jur împrejur. 
Noi am spune că este o banală proiecție cartografică polară

          Îmi este imposibil să contraargumentez această teorie pe un blog unde aduc în discuție subiecte legate de geoid, elipsoizi, DEM-uri, imagini satelitare, eclipse, fazele Lunii, echinocții etc. Totuși enumăr câteva argumente ale formei sferoidale/ geoidale a Pământului:
  • navelor maritime li se zărește mai întâi catargul/ coșul când se apropie de țărm și abia apoi corpul, ceea ce demonstrează curbura planetei.
  • imaginile aeriene preluate din avion sau de pe vârfurile montane și cele satelitare ne arată curbura respectiv sfericitatea planetei.
  • umbra Terrei proiectată pe lună (în timpul eclipsei de lună) este rotundă. De altfel Teoria Pământului plat nu ar putea explica formarea eclipselor.
  • lungimea inegală a zilei și a nopții de-a lungul anului este efectul combinării formei planetei cu înclinarea axei și cu mișcarea de revoluție.
  • datele satelitare și de altă natură, care sunt la îndemâna oricui și pe care le folosim în sistemele GIS, descriu un Pământ sferoidal, nu unul plat. Cui i-ar conveni să măsluiască milioane de terrabiți pentru ”a ascunde adevărul Pământului plat”?! Investiția în conspirația aceasta ar fi mai costisitoare decât ar fi eventualul profit.



Bibliografie
Gândire Logică
The Flat Earth Society
Wikipedia Flat Earth
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
24.10.2015

20 de comentarii:

Unknown spunea...

Vezi ca termenul de ``rotund`` apartine geometriei plane :) umbra de pe luna. Iti spun eu ce se ascunde, se ascunde faptul ca pamantul este mult mai mare, avad super continente si cele pe care ne este permis sunt astea, cateva insulite. Europa, Asia, Americile... in acele super-continente se rasfata ei.

Unknown spunea...

Tu esti un idiot fara diploma :))))) aia cu diploma sunt un pic mai destepti

alex spunea...

Ei? Care ei? :))

Anonim spunea...

după treizeci de ani de zbor militar în odiosul comunism și mulțime de experimente făcute, am concluzionat: pământul este drept și staționar; soarele se rotește în jurul polului nord la aprox. 6000 km; iar luna la arox. 4000 km; nu am detectat în comunism nici un satelit decât aeronave și baloane meteo, totul este o mare minciună, GPS-ul funcționează pe stâlpii GSM. Omenirea trăiește o conspirație și o mare falsitate, prin imagini și filme falsificate, dar nici nu merită adusă la adevăr, deoarece a participat din greu la uciderea celor care spuneau adevărul, iar documentele și experimentele distruse și arse. Dar mai găsim puțini neșterși și nespălați pe creer nici de feudaliști nici de capitaliști, nici de comuniști.

Anonim spunea...

Puteți să îmi dați mai multe detalii legate de pământul plat.catre anonim mă adresez.

anonim spunea...

este de ajuns să vă deplasați în emisfera sudică și să filmați steaua polară nord cu constelațiile aferente.-toate legile termodinamicii și termostaticii fluidelor arată că fluidele nu pot curge decât pe plan înclinat, iar în repaos ele folosesc principiul vaselor comunicante, ceea ce nu poate nimeni explica curgerea fluviului nil de aprox. 6671 km pe o formă sferică, de la izvoarele kasumo până la marea mediterană.-Timpul egal la zborurile est-vest (romania-siberia și invers) la acelaș plafon de zbor. Consumul de kerosen pe aceste distanțe dar la altitudini duble fiind același. Orice corp care se rotește în jurul axei devine giroscop. Dacă luați o sferă și o rotiți iar la ecuator puneți un steguleț mic, ve-ți vedea că flutură în dinamica, chiar și cu mașina dacă mergeți foarte încet și fixați un steguleț pe aceasta stegulețul flutura în direcția opusă, ceea ce nu se observă pe mișcarea terei; dacă compunem vectorii vitezelor pe care se presupune că pământul le-ar avea, ar rezulta o viteză supersonică, care afectează chiar și viața (piloții care zboară pe avioane ce depășesc viteza sunetului folosesc costume de suprasarcină pentru a împinge sângele în cap la cabrare (vălul negru) sau la tonoul rapid când se inundă creerul cu sânge (vălul roșu) acest costum protejând viața piloțior de viteză supersonică); -NASA se îmbogățește cu falsurile descoperiri și celelalte minciuni cu sateliți. Dacă vedeți pe filmulețele lor false că falșii astronauți își aruncă telefoanele și plutesc aceasta real se filmează intrând cu aeronava în evoluția sportivă denumită immelman și nu spațiu imponderabil. -nu există o poză măcar cu continentul antartica, doar falsele hărți pentru spălarea creerului și îndoctrinare, pe când poze din avioane există cu polul nord.-ca să zbori ca persoană spre lună îți trebuie un costum de plumb în jurul corpului fără orificii de cel puțin 60 cm grosime , din cauza depășirii de 50 roentgeni radiatie, unde la această valoare se desprinde carnea de pe oase, iar abia acum nasa a anunțat că lucrează la proiectul de trecere a centurii de radiație van allen, deci cum au aselenizat în 1968? -de ce vedem luna ziua daca pamantul este sferic? de ce zborurile din emisfera sudica nu sunt urmarite prin gps? cum s-a ajuns la concluzia ca in centrul pamantului este un nucleu din fier,daca nimeni nu a sapat mai mult de 20 km in adancime? dacă pământul ar fi sferă sau geoid din romania nu se poate observa steaua polară, etc. , etc.

Anonim spunea...

Prim anonimule - pilot , bine-ai venit pe taramul explorarii realitatii ! Esti opusul multora din domeniu si aceasta te inalta mai sus decat ei. Se spune ca educatia si vrerea sunt catalizatorii mintii, iar mintea mijlocul, unealta si exploratorul cunoasterii. Pacat ca multi dintre noi, cu o inzestrare a mintii naturala, dar si dobandita cu mari eforturi, dormiteaza si traiesc parca in alta lume si " dorm cu ochii larg deschisi ". Si nu numai atat, de multe ori arunca cu vorbe si rautati in incercarea unora de ai trezi si ai antrena sa-si dezmorteasca mintea. Cu eforturi si perseverenta in cunoastere, de cele mai multe ori magia dispare. Nu poti imbratisa o teorie fie ea si heliocentrista, fara fapte bazate pe experimente concrete, pe observatii pertinente, etc si aceasta pentru a o trece de la teorie la stiinta consacrata ca adevar. Si ma refer la toti cititorii. Internetul este plin de experimente pentru a dovedi un pamant plat, iar mediul inconjurator in care traim si cunostintele dobandite puse in slujba obtinerii voite a adevarului stau la dispozitia oricui. Nu inseamna ca daca mai sunt aspecte nelamurite,trebuie sa ne demobilizam si sa renuntam. Insesi Galileo cand i s-a cerut sa -si demonstreze teoria a dat din colt in colt, si pentru ca nu o putea demonstra a spus ca degeaba ar incerca, caci, prostimea nu o va putea intelege si a lasat sa inteleaga fiecare ce vrea. Cine contrazice, sa-si aleaga un experiment consacrat si sa-l demoleze nu cu buldozerul rautatii, ci cu cel al mintii si intelepciunii. ( de ex.unul din multimea experimentelor legate de inexistenta curburii, si multe altele). E de inteles ca trebuie sa cauti, sa te documentezi etc. dar pana atunci este bine sa taci si sa te informezi. Cel vizat ar trebui sa-si puna intrebari cum sunt : De ce curge un rau la deal in acceptiunea sfericitatii pamantului asa cum s-a aratat de fapt si tinand cont de legile fizicii, sau de ce norii se deplaseaza de multe ori lateral sau contrar rotirii pamantului, admitand rotirea atmosferei odata cu el si la o viteza de 1673,7 Km/h, sau de ce milioane de tone de apa nu sunt aruncate in spatiu datorita fortei centrifuge, oare nu ar trebui o forta centripeta sa le tina, caci la curbele caii ferate, pentru ca trenul sa nu iasa in decor sina exterioara se ridica corespunzator la momentul executarii terasamentului, sau apa din oceane, mari,lacuri si tot ce exista pe suprafata pamantului de ce nu evadeaza din matca.....etc. Sa nu spuna cineva ca forta gravitationala face aceasta, care este o teorie nedemonstrata si practic daca ar exista ar fi greu de acceptat in conditiile date.
Dar, m-am intins prea mult si de fapt am vrut sa scot in evidenta altceva si anume ca nu trebuie sa ne hazardam a ataca pe cei care vad altfel lucrurile si care vin cu argumente pe care nu le putem contracara cu puterea mintii si intelegerii realitatii. Se spune ca justitia este oarba sau ca trebuie sa fie oarba, adica cel ce judeca sa fie impartial si sa caute adevarul, care trebuie documentat si argumentat de nezdruncinat. Sa fim judecatori drepti si cu totii sa militam spre adevar, ca nimic nu este batut in cuie cand adevarul triumfa. Adevarul nu poate exista pentru noi fara realitatea noastra pamanteana, asa cum ni se reflecta prin propriile simturi. Adevarul va triumfa, numai daca este cautat. Nu ma abtin sa nu mai inteb ceva pe cei prea sceptici ! De ce in conditii normale fara miscari de aer sesizabile, un balon pastreaza o pozitie verticala pe axa balon - nacela ? In conditiile legilor fizici, balonul ar trebui sa se deplaseze mai repede decat nacela si axa ar trebui sa fie in pozitie inclinata, adica nacela sa ramana in urma balonului, fiind pe o circumferinta mai mica a cercului descris de ea, decat cea a balonului care s-ar misca cu o viteza mai mare decat nacela.
Sa aveti zile bune cu sanatate, iubire, intelepciune si nu cu rautati ! Doamne ajuta !

Anonim spunea...

Cateva observatii la care as astepta un raspuns:
1. analiza zbor HONG KONG - BOSTON si retur are doua trasee total diferite ciudate si pentru pamantul sferic si pentru cel plat. Ba mai mult traseul mai lung se face mai repede ca timp de zbor decat traseul mai scurt care e mai lung ca timp de zbor a se vedea zborurile CX811 si CX812.
2. La polul sud sunt noptile albe? Are cineva dovezi? Pe google se gasesc exemple doar din emisfera Nordica.
3. Timpul nu este egal de zbor pe directia est vest doar pe cea nord sud se pot verifica pe zborurile intre Europa si America de nord.
4. Zborul Doha – Sidney pe pamantul sferic se zboara mai tot timpul deasupra oceanului indian si se intra direct in Australia fiind cel mai scurt traseu iar pe harta pamantului plat ar trebui sa zboare pe deasupra chinei cee ace nu se intampla. Cine ar inconjra minim 1000 km doar ca sa fie pe pamantul sferic?
5. Zborul Sao Paolo – Doha pe pamantul plat cel mai scurt traseu ar fi prin mediteraniana in sistemul pamantului plat dar in realitate se zboara numai pe deasupra africii cum e cel mai scurt pe un pamant sferic. Iar inconjoara astia ca idiotii sa ne pacaleasca pe noi?
6. Zborul Auckland – Santiago pleaca spre Antarctica inspre sud iar daca pamantul ar fi plat ar trebui sa plece in alt unghi cu cel putin 90 grade.
7. Teoreticienii pamantului plat spun ca soarele si luna sunt la fel de mari si la aceeasi distanta fata de pamant. Atunci cum se explica ca partea luminata a lunii are unghiuri diferinte in functie de anotimp? Daca ar fi la aceeasi inaltime indifferent de distanta intre soare si luna partea iluminata a lunii ar fi tot timpul perpendiculara pe pamant.

AdminGeografilia spunea...

1. Prin faptul că „traseul mai lung e mai rapid” probabil vă referiți la situația din exemplul acesta: https://www.fly4free.com/wp-content/uploads/2017/01/map-68.png
Avem parte de o chestie simplă de geometrie în spațiu. Hong Kong și Boston sunt în emisfera nordică, având longitudini aproape diametral opuse. Cel mai scurt traseu de pe sferă între cele două puncte (traseu numit „ortodromă”) nu va fi în lungul unei paralele (care sunt cercuri mici), ci va fi un arc de cerc mare, care se apropie foarte mult de Polul Nord. Prin urmare, pe o hartă (care reprezintă proiecția Globului în plan) ortodroma nu va apărea ca o linie dreaptă între cele două orașe, ci ca o curbă foarte largă spre nord.

2. Bineînțeles că sunt nopți albe și la polul sud. Noaptea durează 6 luni, iar ziua celelalte 6 luni. Chiar la polul sud este amplasată stațiunea de cercetare Scott-Amundsen. Cercetătorii stau acolo doar 5 luni pe an, în timpul zilei polare, iar în rest merg la casele lor (SUA, Europa, Noua Zeelandă).

3. Depinde de mai mulți factori. Nu am verificat.

4. Corect. Pământul plat e o absurditate.

5. Bineînțeles că nu.

6. Este vorba despre aceeași situație ca la 1, numai că ortodroma apare curbată pe hartă spre sud (fiind în emisfera sudică).

7. Simplu, nu s-ar putea explica.

AdminGeografilia spunea...

Pentru penultimul comentator: fiecare propoziție/frază a comentariului conține cel puțin o minciună, o eroare de logică sau o contradicție a legilor fizicii.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspunsuri
La punctul 1 vroiam sa spun altceva. Si am sa va dau cateva link-uri cu traseul avioanelor intre boston si hong kong ca sa ma pot face inteles mai bine.
https://www.flightradar24.com/data/flights/cx811#fc2279f - pe traseul boston - hong kong se urmeaza aproape trasa cea mai apropiata intre cele doua puncte pe un paman sferic(mai exact pe aproape de polul nord) iar zborul din 7 dec 2017 a durat 14h36' si s-au parcurs 8,388 mile
https://www.flightradar24.com/data/flights/cx812#fc271ea – pe traseul hong kong – boston se merge pe alta trasa care nu are nici o treaba cu polul nord(o trasa mult mai lunga) iar tot in zborul din 7 dec 2017 a durat 14h27’ si s-au parcurs 8,939 mile
Concluzia ar fi ca zborurile au durat aproximativ la fel cu toate ca pe traseul mai scurt trebuia sa ajunga cu minim 1h mai repede la destinatie…
La punctul 2 nu am contrazis ca nu ar fi insa cu exceptia unui filmulet care ar fi facut in Antarctica in care in 24h nu ar apune soarele altceva nu am gasit. Daca aveti link-uri cu imagini sau filme va rog sa postati.

Unknown spunea...

Dă exemple!

AdminGeografilia spunea...

De exemplu:
- e absurd să afirmi că nimeni nu poate explica „curgerea fluviului Nil”
- cum să fluture steagurile în timpul rotației planetei, din moment ce se rotește și atmosfera? Ție, când mergi cu mașina și stai în interior, îți flutură pletele? Numai dacă e decapotabilă...
- planeta nu accelerează/decelerează, ci se deplasează constant, de aceea nu simțim „viteza de rotație supersonică a Terrei”. În rest nu există forțe exterioare Terrei care să influențeze eventuala noastră inerție, așa cum se întâmplă în cazul gravitației pentru piloții avioanelor rapide... etc. Nu mai continui.

anonim spunea...

începutul zborurilor mele împlinesc 60 de ani și nu am zburat cu ochii închiși, sau pentru câștig, dovadă cererea mea de renunțare la pensie, când s-a plinit vârsta și nu am atacat pe nimeni care îmbrățișează teorii false despre univers și cosmos care din practica zborurilor, nu rezultă că sunt. dar nu accept să fiu mințit și școlit fals, când acum față de comunism sunt multe mijloace de aflare a adevărului. pot închiria un avion să zbor pe direcția nord, sud și voi vedea că nu se poate și de când e pământul nu există un pilot să fi zburat pe această direcție. apoi poze cu polul nord există dar cu polul sud nu, ci doar falsuri. cât poate pe om să-l coste o deplasare la polul sud ca să-și dea seama că nu e ziua și noaptea de jumătate de an ca la polul nord și să ridice un balon cu heliu și iphone să filmeze polul sud ? nu vreau să fac teoria minții umane, care este aparentă ci mă bazez pe observațiile practice din realitate, care nu mint ca teoriile savanților, sau sursele de informații. Nivela cu bulă de aer indică linia dreaptă și nu linia curbă.

AdminGeografilia spunea...

Fără comentarii!

Anonim spunea...

pamant plat? sunteti ca oltenii care au vazut girafa la zoo si apoi au exclamat! asa ceva nu exista

Teo spunea...

cine stie de unde pot cumpara o harta cu pamantul plat?

Unknown spunea...

O singura explicatie va cer: de ce de ex. Zborul Frankfurt -san francisco descrie un arc de cerc enorm si nejustificat pe deasupra Groenlandei? Sunt pilot de aviatie civilă,nu inteleg de ce va e asa de greu sa acceptati adevarul. Daca vreun coleg citeste, sa confirme.

AdminGeografilia spunea...

Pe Glob distanța cea mai scurtă dintre Frankfurt și San Francisco trece pe deasupra Groenlandei. Uitați-vă pe orice glob din librărie și veți constata singur aceasta. Puteți folosi o ață sau un șnur.

Pe harta lumii (depinde de proiecție) într-adevăr distanța cea mai scurtă apare arcuită spre N, așa cum ați spus dumneavoastră, ca pe aplicația aceasta: https://www.greatcirclemap.com/?routes=FRA-SFO

Confuzia dumneavoastră derivă probabil din faptul că aveți impresia că distanța cea mai scurtă ar trebui să fie în lungul paralelelor sau „de-a dreptul” cum privim harta. Ori distanțele cele mai scurte (ortodromele) nu sunt în lungul paralelelor, care sunt cercuri mici (cu excepția ecuatorului), ci în lungul cercurilor mari. Să dau un exemplu: distanța cea mai scurtă din Centrul Siberiei până în Labrador NU trece prin Scandinavia și Islanda (adică în lungul paralelei), ci trece peste Polul Nord (pe cercul mare).

Din punct de vedere al perspectivelor, globul e una, harta lumii e cu totul altceva. Toate zborurile E-V din emisfera nordică au tendința de a descrie „arce de cerc spre N”, la fel cum toate zborurile din emisfera sudică au tendința de a descrie „arce de cerc spre S”.

E o chestie simplă de perspectivă, cartografie și de geometrie în spațiu.

AdminGeografilia spunea...

Iată și distanța cea mai scurtă Frankfurt - San Francisco pe glob:
https://www.greatcirclemap.com/globe?routes=FRA-SFO

Trimiteți un comentariu