De ce salariile profesorilor trebuie mărite. Un argument


Dragi elevi, decidenții politici nu doresc, nu au dorit și nu vor dori să aveți profesorii cei mai buni! 

Pregătire la geografie pentru bacalaureat


Sunt autorul blogului Geografilia și am o experiență didactică de peste 10 ani. Ședințele de pregătire la Geografie au loc pe Google Meet. Acestea durează două ore și cuprind: 

Distribuția statistică a notelor elevilor mei (a.ș. 2022-2023)


Pentru că se apropie finalul anului școlar m-am gândit să fac această diagramă statistică. Dacă la testele scrise (vezi aici și aici), susținute în noiembrie și decembrie, rezultatele au fost dezastruoase, insuficiente și demotivante, iată că evaluarea orală evidențiază o frumoasă distribuție gaussiană a notelor, cu mediane în jurul cotei 5-7. 

Manifestul profesorilor de Geografie din București pentru apărarea acestei discipline școlare


După ce Societatea de Geografie din România și Institutul de Geografie al Academiei Române au luat atitudine pentru apărarea disciplinei noastre școlare în fața noilor vicisitudini induse politic, iată că și profesorii din Municipiul București și-au unit glasurile pentru a publica manifestul de mai jos, cu speranța că decidenții vor lua act de acesta și nu vor văduvi (din nou) Geografia și implicit educația, dezvoltarea și formarea viitorilor adulți.

Scrisoarea deschisă a Societății de Geografie din România către Ministrul Educației

În contextul vehiculării în spațiul public a unor potențiale variante de planuri-cadru, în care Geografia este (din nou) vitregită, S.G.R. ia atitudine și cere în mod oficial lămuriri Ministrului Educației. Iată mai jos scrisoarea deschisă a S.G.R.:



Citiți și:

Ionuț Tudose
11.05.2023

Iminența Marelui Cutremur


Textul următor este o opinie a autorului, nu o cercetare științifică. El nu reflectă poziția niciunei instituții oficiale de studiu sau monitorizare a seismelor și nu are scopul de a sădi panica în rândul cititorilor!

Cele 10 probleme capitale ale învățământului preuniversitar


Întrucât proiectele legilor educației în varianta Câmpeanu nu au izbutit să treacă proba dezbaterii publice (sau a oprobriului public, mai degrabă), iată că cele în varianta actualizată par a fi „mai protejate” de tăvălugul opiniilor, fiind trecute într-un plan mediatic secund cu scopul vădit de a fi votate și implementate fără obstacole. În acest context îmi exprim punctul de vedere în privința principalelor probleme ale sistemului de învățământ, adăugând totodată anumite propuneri de soluționare. Aduc la cunoștință cititorului faptul că rezolvările punctuale și izolate nu ar produce vreo îmbunătățire marcantă, de aceea ele trebuie analizate și aplicate corelativ și sistemic. 

Ce a răspuns robotul A.I. ChatGPT la cerințele date elevilor la test (geografie)


S. Man oferă într-un articol o abordare analitică interesantă asupra tehnologiilor de inteligență artificială, inducând ideea imperfecțiunii acestora, cărora mai degrabă le este acordată în mod fals o imagine subiectivă supraevaluată. Acesta face un paralelism spectaculos cu poligoanele de care se atașează din ce în ce mai multe laturi (și unghiuri), cu scopul de a le apropia gradual și asimptotic, într-un mod imitativ și înșelător vizual, de forma perfectă a unui cerc. 

Mediul abisal. Creaturi ciudate (proiect video realizat de elevi)


Proiectul acesta este realizat de elevii Cristian Pistol și Andreea Marina, clasa a XI-a E, Liceul Teoretic „C-tin Brâncoveanu” București. Chiar dacă s-au mai strecurat unele mici greșeli, per ansamblu este bine făcut și foarte captivant. La final veți rezolva un mic joc. Alt minidocumentar pregătit de Cristian Pistol, în colaborare cu un alt coleg, găsiți aici.