Dată fiind situația prezentă (covid19), programa pentru bacalaureat 2020 acoperă doar materia de pe semestrul I. Nu mai apar chestiunile despre Uniunea Europeană. Subiectele rămân aproape la fel, cu mențiunea că la Sub. III.C., unde în anii precedenți am avut de caracterizat o țară (fie vecină României, fie un stat important al Uniunii Europene), cel mai probabil anul acesta vom avea de caracterizat o unitate de relief din România (vezi mai jos modelele de subiect).
Cele mai periculoase drumuri spre școală
O serie extraordinară de filme documentare care ne prezintă unele dintre cele mai dificile drumuri spre școală ale copiilor din diverse colțuri ale lumii. Aceștia se confruntă zilnic cu obstacolele naturii: îngheț, prăbușiri de roci, animale sălbatice, râuri umflate, efort... toate pentru un singur vis, acela de a învăța.
10 modificări ale mediului din România observate pe imagini satelitare
Peisajul geografic, adică imaginea momentană a mediului, cunoaște schimbări spectaculoase sub influența factorilor naturali sau a intervențiilor antropice. Aplicația Google Earth Engine Timelapse pune la dispoziția utilizatorilor o serie de imagini Landsat pentru perioada ultimilor 35 de ani. Se pot face o mulțime de observații și analize de natură geografică pentru a înțelege dinamica mediului: retragerea ghețarilor, deșertificare, urbanizare, minerit, amenajarea insulelor artificiale, formarea unor noi insule naturale, despăduriri, eroziune etc. Să urmărim 10 cazuri interesante din România. Pentru derularea imaginilor, apăsați pe „play” din stânga-jos. Puteți naviga pe hartă: trageți în toate direcțiile, dați zoom-in, zoom-out.
Cuvinte cheie:
analiză,
despăduriri,
dinamică,
eroziune,
evoluție,
geografică,
imagini,
mediului,
minerit,
modificări,
peisaj,
retragerea ghețarilor,
România,
satelitare,
schimbări,
spectaculoase,
tudoseionut
10 aplicații și instrumente digitale educaționale gratuite pentru orele de geografie
În această perioadă de incertitudine și blocaj general, România își îndreaptă atenția spre educația digitală tot mai serios. De aceea vă voi prezenta 10 aplicații, platforme sau instrumente educaționale interactive pe care profesorii de geografie și elevii lor le pot folosi la școală sau în învățarea on-line.
Cuvinte cheie:
10,
3d,
animații,
aplicații,
digitale,
earth,
educaționale,
geografie,
gis,
gratuite,
hărți,
instrumente,
machete,
mapmaker,
modele,
opensource,
programe,
tudoseionut,
universul
O listă cu filmulețe foarte interesante și educative (lecții video de geografie pentru elevi)
Am făcut această selecție strictă de filmulețe pe care le-am grupat în opt categorii, având ca public-țintă în principal elevii claselor V-XII. Toate au subtitrare în română. Dacă nu vă apare automat, dați click pe „subtitrări” în dreapta-jos, apoi pe „settings” și alegeți limba română. De asemenea, dacă în unele filmulețe naratorii vorbesc prea repede, puteți seta viteza de redare la 0.75 tot din dreapta-jos. Apăsați pe „pauză” de fiecare dată când simțiți nevoia să analizați mai bine informațiile prezentate.
Cuvinte cheie:
continente,
documentare,
educative,
elevi,
europa,
filmulețe,
geografie,
interesante,
lecții,
listă,
mediul,
Pământul,
populație,
România,
școală,
tudoseionut,
universul,
video,
videoclipuri
Hartă Europa: Corelația dintre tectonică și relief
Fig.1. Vulcanul Etna |
Scoarța este învelișul solid exterior al Terrei, alcătuit din mai multe fragmente, numite plăci tectonice. Acestea se deplasează în plan orizontal cu viteze de ordinul milimetrilor și centimetrilor pe an, mișcări puse de geologi pe seama curenților de convecție din astenosferă. Contactele dintre plăci pot fi: de tip divergent (rift), când plăcile se depărtează una de cealaltă; de tip convergent (subducție sau coliziune), când plăcile se apropie, de obicei una dintre ele scufundându-se sub cealaltă; de tip transformant, când au loc mișcări de forfecare între plăci.
Cuvinte cheie:
alpine,
caledonice,
corelația,
est-europeană,
eurasiatică,
europa,
hartă,
hercinice,
placă,
platforma,
precambrian,
relief,
scutul scandinavo-baltic,
tectonică,
tudoseionut
Contact. Întrebările cititorilor
Mă numesc Ionuț Tudose și sunt autorul acestui blog. Mai jos găsiți toate conturile mele pe rețelele sociale. Pentru orice întrebare, puteți lăsa comentariu sub această postare.
Cuvinte cheie:
blog,
curiozități,
discuție,
explicații,
geografie,
geografilia,
întrebări,
nelămuriri,
pregătire,
tudoseionut