Alte aplicații și instrumente digitale educaționale gratuite pentru orele de geografie


Astă-primăvară, imediat cum am intrat în online, v-am prezentat 10 instrumente utile orelor de geografie. Ei bine, iată mai jos alte aplicații foarte interesante și folositoare unui învățământ geografic de calitate. 

Este o interfață de vizualizare a proiecțiilor cartografice, elevii putând compara deformările (de unghiuri, lungimi sau suprafețe) existente pe diverse variante de hărți. 

Fig.1. În partea de jos apăsați pe Pause, apoi centrați harta pe meridianul 0 și ecuator, după care selectați proiecția dorită 


Este o aplicație de vizualizare a diagramei structurii populației pe grupe de vârstă și sexe în toate țările lumii, pe continente sau regiuni. Apare și un grafic al evoluției numărului de locuitori, inclusiv predicții până în 2100. 

Fig.2. Din stânga-sus selectați țara dorită 


3. O mulțime de hărți tematice (populație) interactive pentru populație apar pe același site. 

Fig.3. Derulați în subsolul site-ului și veți găsi o listă impresionantă de indicatori demografici: fertilitate, natalitate, mortalitate, incidența bolilor, alfabetizare etc. 

Fig.4. Pe fiecare hartă puteți amplasa cursorul pe o țară și vă apare valoarea indicatorului cu pricina. În cazul de față, un exemplu cu rata natalității în România. 


O aplicație de vizualizare a evoluției numărului de locuitori pe Terra în ultimii 2000 de ani.

Fig.5. Fiecare punct înseamnă 1 mil. locuitori. În bara cronologică sunt semnalate principalele evenimente istorice, care explică evoluția demografică. Puteți selecta anul în dreapta sus, puteți derula sau apăsa pe „Play”. 


Este un traducător în versiune cartografică, pentru a vedea un cuvânt în limbile Europei. 

Fig.6. În stânga-sus scrieți cuvântul în engleză și apăsați pe „Translate”. 


O aplicație foarte simpatică pentru vizualizarea repartiției numelor. Cu siguranță va trezi curiozitatea copiilor. 

Fig.7. Se pot face diverse observații de natură geografică și istorică (în ce regiune apar mai des, de ce...)

Fig.8. Amariei... 

Fig.9. Peter... 

O aplicație care folosește o suită de imagini satelitare pe mai mulți ani, putându-se analiza evoluția unor fenomene geografice: topirea ghețarilor, defrișările, urbanizarea etc.

Fig.10. Din colțul dreapta-jos apăsați pe „Explore de world”, după care selectați locația dorită sau alegeți una la întâmplare. 

Fig.11. Apăsați pe „Play” pentru a derula imaginile. În România este foarte spectaculoasă evoluția bazinului carbonifer Motru-Rovinari. 


8. Tabla albă de pe Google Meet 
Este un instrument foarte util oferit de Google Meet, despre care puțini profesori au cunoștință. 

Fig.12. De la setări (trei puncte) selectați „Tablă albă” și vi se va deschide un articol nou. 

Fig.13. Apăsați pe „Distribuiți” și apoi permiteți participanților (elevilor) să editeze. După aceea fiecare va putea scrie pe această tablă, scrisul și desenele fiind vizibile pentru toată lumea. Se pot face tabele, rebusuri, schițe completate de participanți. 

Fig.14. Profesorul a scris „Hazarduri naturale”, iar sarcina elevilor este să dea exemple de astfel de fenomene... 

Fig.15. Se pot încărca imagini de pe calculator (o hartă mută, o schiță explicativă), lăsând elevilor sarcina de a o completa... Folosiți meniul din stânga. Eu am adăugat o hartă mută a reliefului României, pe care elevii pot scrie denumirea unităților de relief... 

Toate aceste aplicații și instrumente pot fi folosite atât în online (prin partajarea/prezentarea ecranului), cât și la școală, cu ajutorul videoproiectorului. Sper că vă sunt utile. Mie mi-au fost, iar elevilor le place interacțiunea și participarea activă. Dați-le și exerciții în timpul orei, pentru a naviga și descoperi singuri lumea din jur. 

de Ionuț Tudose
28.12.2020

4 comentarii:

 1. Foarte utile informatiile de pe acest blog.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bună.
  Am și eu o întrebare. Mă puteți ajuta?
  Cred că nu e locul potrivit aici, dar eu o pun.
  Am făcut un blog comercial, pe blogspot, care are 60 de postari/produse.
  As vrea să le arate pe toate cititorului, fără să acceseze după a zecea postarea (ultima vizibilă )
  "Vezi celelalte postari".
  Ce setare pot face că să fie vizibile toate, 'din prima?
  Multumesc.
  Marcu G, 0745032640

  RăspundețiȘtergere