Durata călătoriei cu trenul în România (harta izocronelor, 2019)

Am realizat această hartă consultând site-ul mersultrenurilor pentru a surprinde un aspect deloc plăcut al rețelei feroviare din România. Izocronele sunt liniile care unesc punctele cu aceeași valoare temporală, durată sau frecvență (isos = egal; chronos = timp). În cazul de față ele unesc punctele atinse cu trenul, pornind din București, într-un interval de o oră, două, trei ș.a.m.d.


Au fost luate în considerație rutele interregio directe cele mai scurte, iar pentru regiunile nedeservite de acestea (Valea Buzăului, Putna, Apuseni etc.) s-a considerat varianta cea mai scurtă dintre cele care presupun schimbarea trenului, inclusiv timpul de așteptare. Valorile nu cuprind și întârzierile frecvente. În medalion observați situația ipotetică a unei rețele feroviare ca în Japonia. Trenurile shinkansen ar străbate distanța București - Satu Mare în maximum patru ore.

Pentru vectorizare am folosit software-ul de grafică open-source, Inkscape, fără a fi deci nevoie să lucrez în mediu georeferențiat. O astfel de hartă se poate face și în GIS, prin interpolare automată. 

___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
18.08.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu