Cum să obții un punctaj mai mare la bac – sfaturi organizatorice și strategice

          În categoria bac de pe blog găsești o sumedenie de articole ajutătoare, care tratează strict disciplina de examen. Însă punctajul la bac depinde nu doar de cunoștințele acumulate, ci și de forma în care te afli și modul în care abordezi subiectele. Din păcate aceste aspecte nu sunt explicate prea amănunțit de profesori la școală, cu toate că îți pot ridica nota cu până la 20 puncte sau chiar mai mult (din totalul de 100). Sfaturile de mai jos sunt valabile pentru toate disciplinele de examen.


1. Somnul dinaintea examenului. Cel mai bine este să adormi pe la ora 22.00 și somnul să dureze cel puțin 7 ore și jumătate, astfel încât organismul să fie la turație maximă a doua zi. Chiar dacă unii au impresia că sunt destul de odihniți după câteva ore de somn, totuși puterea de concentrare se reduce substanțial și te poate lăsa la greu. Din păcate îngrășatul porcului în ajun (până târziu în noapte) rămâne sport național... În acest sens dau exemplu chiar blogul Geografilia care are circa 500 de cititori pe zi, iar în seara/ noaptea de dinaintea bacului la geografie sunt peste 5000...

2. Mâncat de dimineață, mers la toaletă. Trezește-te cu o oră înainte de a ieși pe ușă pentru a avea timp de revigorare (spălat, aranjat, parfumat, mers la toaletă etc.)! Nu pleca somnoros pe drum! Mănâncă dimineața pentru a avea energie! Ar fi perfect fără cafele, energizante și alte tâmpenii! 5 minute de gimnastică te pun pe picioare și îți redau optimismul. Ești gata să zdrobești bacul ăsta, la drum!

3. De ce aștept atât de mult venirea subiectelor? Ai venit la liceu la ora anunțată. Găsește-ți numele, sala și etajul pe listele afișate la intrare (pe geam sau pe panou)! După ce se deschid ușile, unii se grăbesc disperați, ca băbuțele după troleibuz, să nu fugă bacul fără ei... Mergi calm în sala unde ești repartizat, mai ai cel puțin 30 minute – 1 oră de așteptat. În unele centre de examen există o sală specială pentru bagaje (ghiozdane, cărți etc.) unde va sta tot timpul un profesor supraveghetor. Lasă-ți-le acolo, apoi mergi în clasă!

Aranjează-ți pe bancă instrumentele de scris, buletinul și tot ceea ce mai ai, apoi, până la venirea subiectelor, mergi încă o dată la toaletă (în timpul examenului nu aveți voie decât în cazuri extraordinare). Momentul așteptării subiectelor este cel mai greu, deoarece durează cam mult. Explicația este simplă - ține mult organizarea comisiei (primirea subiectelor de la minister, multiplicarea xerox a acestora, repartizarea lor pe săli, instruirea profesorilor etc.) Toate acestea trebuie făcute când candidații sunt deja în școală.

În intervalul de așteptare poți, și chiar îți recomand, să stai în picioare, să te mai miști pe hol, să vorbești cu alți candidați diverse chestii (de preferat ar fi să îi eviți pe plângăcioși și pe cei care au ”darul” de a-i agita pe ceilalți prin stilul lor catastrofic). E bună această activitate deoarece vei sta destul pe scaun în timpul examenului.

Cred că nu e nevoie să spun să nu întârzii (bazându-te greșit pe faptul că oricum ai mult de așteptat). Mergi la ora stabilită! După aceea există riscul să nu mai fii primit în școală.

4. Dozarea timpului – ceas. În sală nu ai voie cu telefon (nici căști, sau alte mijloace de copiat). Însă îți recomand folosirea unui ceas de mână sau a unuia micuț de masă. Examenul durează maximum 3 ore. Profesorii supraveghetori vă vor face un desen pe tablă din 6 părți (fiecare simbolizând jumătate de oră). După ce se scurge prima jumătate de oră, se hașurează prima parte, apoi a doua și tot așa. Totuși, un ceas te ajută să îți organizezi timpul la nivel de minut. Cel mai bine este să îți faci un plan de bătaie și să nu ieși din el. De exemplu, dacă sunt trei subiecte, să stai la fiecare maximum o oră.

Un alt sfat este să stai în sală până la final. Chinuie-te să-ți amintești acolo unde ai lapsus, recitește subiectele, corectează-te... folosește întregul timp, nu-l arunca. E dreptul tău.

5. Mâncare și apă în sala de examen. Neapărat să ai o sticluță de apă (1l) și ceva de mâncat (biscuiți, eugenii). Dezlipește eticheta de pe sticlă (să nu spună cineva că ai copiuțe pe ea) și pentru mâncare folosește o punguță transparentă (din același motiv). În trei ore o să ți se facă foame și nu e deloc plăcut ca ghiorăitul mațelor tale să răsune duios în liniștea examenului. Mulți se grăbesc să termine (făcând astfel greșeli mari) tocmai din cauza foamei. Dacă nu vă permit cu mâncare și/sau apă, spune-le că ai probleme cu stomacul și te vor lăsa în pace.

6. Ciornă. Sunt trei tipuri de foi:
- Foaia de examen. Este cea (cele) pe care vei scrie rezolvările. Trebuie completate cu datele personale exact cum vă vor explica supraveghetorii înainte de venirea subiectelor (în intervalul acela de așteptare de la punctul 3).
- Foaia cu subiecte. Conține subiectele de examen și este adusă de președintele centrului de examen într-un plic sigilat. Acesta este desfăcut la ora anunțată de supraveghetori, care le vor și împărți tuturor din sală.
- Ciorna. Este o coală albă, pe care poți scrie și desena orice dorești. Nu se corectează! De fapt nu se uită nimeni pe ea!

Se punctează doar ceea ce scrieți pe foaia de examen. Dacă ai rezolvat un subiect pe ciornă, nu uita să-l transcrii pe foaia de examen! Unii au uitat și au plâns. Nu pierde prea mult timp cu ciorna încât să nu mai ai timp pentru copiat! Unii au pățit-o și p-asta. Folosește ciorna în cazul problemelor de calcul sau a itemilor de tip minieseu comparativ, adică în cazul subiectelor mai grele. Abia după ce ești mulțumit de forma răspunsului transcrie-l pe foaia de examen!

7. ”Dacă greșesc, mă depunctează. Mai bine nu scriu.” Dacă greșești, primești 0 puncte, însă nu îți ia nimeni din punctele deja acumulute! Deci sfatul meu este să rezolvi tot, chiar dacă vei produce ”perle”. Încercarea moarte n-are.

8. Greșeli din neatenție (nu se citește cu atenție cerința). Acestea sunt foarte frecvente. Citește de două ori cerința! Iată un exemplu de greșeală din neatenție:

Subiectul I
A.Notați litera corespunzătoare răspunsului corect pentru fiecare din afirmațiile de mai jos:
1. Capitala Poloniei este:
a. Praga b. Varșovia c. Bratislava d. Berlin
2. Germania este notată pe hartă cu litera:
a. B b. D c. F d. G

Răspunsuri greșite: 1. Varșovia; 2. B
Sunt greșite pentru că subiectul ne cere ”litera corespunzătoare răspunsului corect”. Deci pe foaie scriem: 1. b. 2. a. Sau putem scrie: 1. b. Varșovia 2. a. B.

Deci obligatoriu litera mică (corespunzătoare răspunsului corect). Citește cu mare băgare de seamă cerințele și pricepe-le înainte de a rezolva!

9. Instrumente. Să ai două-trei pixuri (sau stilouri) cu cerneală sau cu gel (permanent și de culoare albastră). Dar să fie același model; dacă vei fi nevoit să le schimbi, să nu se cunoască vreo diferență de culoare sau grosime. Astfel de diferențe pot fi considerate semne și riști anularea lucrării. Să ai riglă (pentru citirea diagramelor), creion și radieră (poate vei avea ceva de desenat, la celelalte materii mai ales, la geografie probabil nu). Se scrie doar cu pixul sau stiloul, se desenează în creion. Nu scrie cu creionul pentru că se consideră semn și ți se anulează lucrarea!

10. Ordinea rezolvării subiectelor. Nu contează ordinea rezolvării, dar pentru o organizare mai bună și o corectare mai ușoară este bine dacă se rezolvă în ordine. Împortant este să scrii mereu în dreptul subiectului numărul său. Dacă la un anume subiect ți-ai amintit ceva de completat și nu mai ai loc, poți scrie completarea la urmă de tot (cu precizarea numărului subiectului). Unii cred în mod greșit că sunt obligați să le trateze în ordine, se gândesc prea mult, pierd timp prețios, lasă spații etc. Dacă nu le rezolvi în ordine, fii totuși atent să nu sari peste vreo cerință!

11. Scrisul frumos și stilul organizat. Poate vei spune că la geografie nu sunt chiar atât de importante. Însă pot influența în mod pozitiv starea de spirit a corectorilor. Iar la răspunsurile la limita corectitudinii de tip comparație între relieful/ clima a două unități/ state poți primi puncte acolo unde unul cu scris execrabil nu primește.... Dacă greșești, taie cu o linie simplă, orizontală, nu măzgăli foaia!

12. Verificarea și corectarea la final. Unul dintre cei mai importanți pași, omis de majoritatea candidaților. Păstrează 10 – 15 minute la final pentru recitirea subiectelor și a rezolvărilor. Mereu se strecoară greșeli!
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
13.01.2017

9 comentarii:

Daniela spunea...

Sunt nişte sfaturi utile. Mulţumesc!

AdminGeografilia spunea...

Cu plăcere!

Anonim spunea...

Buna dimineața! In primul rând vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti...sunteti un OM minunat!!
Am si eu nevoie de toate țările detaliate (clima,relief,ape,industrie,orase etc...)din Europa pentru bacalaureat, dar nu le găsesc. Mă puteți ajuta?

Unknown spunea...

Buna ziua! Va multumesc pentru tot ajutorul. Ar fi minunat daca toti am avea astfel de profesori!

AdminGeografilia spunea...

Sunt în manualul de-a 12-a.

AdminGeografilia spunea...

Cu plăcere! Poate aveți deja, dar mulți nu știu să-i aprecieze sau să aibă răbdare cu ei sau să îi înțeleagă... Dacă eu scriu pe net, nu sunt mai bun ca ei.

Unknown spunea...

Buna seara! Stau bine cu materia pentru bac la geogragie, insa nu stiu cum si de unde sa invat pentru cerintele de tip E. Am inteles ca aceste cerinte tin si de cultura noastra generala..dar un sfat de unde as putea invata imi puteti oferi? Multumesc

AdminGeografilia spunea...

din manualul de-a XII-a

Unknown spunea...

Foarte utile sfaturile. Ați explicat atât de detaliat, încât nu mă simt chiar atât de speriată de bac. E adevărat faptul ca, un om informat poate deține controlul asupra situației.

Trimiteți un comentariu