De ce fenomene de risc se tem cel mai mult românii

           În anul 2015 sondam percepția cititorilor asupra ”celui mai mare risc natural pentru populația României”. Indundațiile și viiturile au fost menționate de cele mai multe ori, urmate de cutremure. De data aceasta (octombrie 2016) cititorii au fost întrebați care sunt fenomenele de risc de care se tem cel mai tare.


          Al doilea sondaj se deosebește de primul prin adăugarea fenomenelor de risc antropice și prin raportarea la propria persoană. Rezultatele sunt foarte interesante (fig.1.), mai ales că au putut fi alese mai multe variante.

1. În general repondenții se tem de fenomenele care au produs cele mai puține victime în ultimii ani. De exemplu, de la evenimentele din 1989 și mineriadele succesoare, când teroriștii de la televizor și din conducerea statului asmuțeau românii unii împotriva altora, practic în România nu a mai existat terorism. Totuși frica de terorism ocupă locul 3 în percepția cititorilor. Probabil evenimentele internaționale și mass-media joacă un rol principal în conturarea acestei fobii. În schimb inundațiile, accidentele rutiere sau trăsnetele ocupă locuri foarte joase în clasament în ciuda pagubelor și a deceselor numeroase pe care le provoacă anual.

2. Fenomenele cu impact social potențial mai puternic sunt mai sus în clasamentul percepției decât fenomenele care acționează local, chiar dacă acestea din urmă au afectat țara mai mult în ultimii ani (inundații, fenomene asociate înghețului, accidente, defrișări etc.). Fenomenele cu impact social mai puternic produc nu doar pagube și victime omenești, dar schimbă și mentalități, percepții, identități, activitatea socială și a instituțiilor în general (prin epidemii, invazii, sărăcie etc.). Adică pot modifica întreaga societate în ansamblul ei.

3. Cutremurul rămâne marele bau-bau. Chiar dacă din 1977 până în prezent nu s-au mai înregistrat pagube materiale asemănătoare, totuși apelul la memorie (4 martie 1977), numărul uriaș de clădiri șubrezite în toată țara și așa-zisul ciclu de 1 cutremur mare la fiecare cca 40 de ani explică fobia generală a românilor față de un mare cutremur iminent... 

Fig.1. Rezultatele sondajului lunii octombrie:
”De ce fenomen de risc vă e teamă cel mai mult?”
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
2.12.2016

Un comentariu:

Inchirieri auto spunea...

Sa ne fereasca Dumnezeu de un seism, la cat de prost sunt construite cladirile din tara noastra.

Trimiteți un comentariu