Tornadele

Fig.1. Tornadă în Oklahoma, anul 2007
          Tornadele sunt vânturi foarte puternice ce acționează pe un areal redus, sub formă de vârtej de aer, fiind frecvente pe teritoriul Americii de Nord unde sunt numite și ”twister”. Vântul se rotește în atmosferă pe o axă verticală, fiind în corelație cu mișcările de convecție a aerului însoțit de nori negri de furtună (Cumulus și Cumulonimbus).



            Tromba vârtejului de aer se înalță de la suprafața pământului până la nivelul norilor. Etimologic cuvântul ”tornadă” provine din latinescul ”tornare” care înseamnă ”răsucire”. Sunt însoțite de fenomene orajoase dar și de un vuiet asurzitor al vântului.
          Tornada “Tri-State” ce a avut loc pe data de 18 martie 1925 în trei state (Missouri, Illinois si Indiana) este cea mai devastatoare tornadă din istorie (F5 pe Scara Fujita). A făcut în total 695 de victime şi a rănit 2072 de persoane în toate cele trei state. Au fost distruse peste 15.000 de case şi nouă şcoli, iar pagubele s-au ridicat la peste 1,4 miliarde de dolari. Tornada a parcurs un total de 352 km cu o viteză de înaintare de 100-115 km/h. (roteaprofu)

 Fig.2. Efectele tornadei ”Tri-state”

Fig.3. Numeroși cercetători sau curioși își riscă viețile
aventurându-se până în inima pericolului…
Acești ”vânători de tornade” înregistrează date și informații prețioase

Deși în ultimele decenii s-au facut progrese importante în prognoza tornadelor, este aproape imposibil să se prezică unde se va declanșa o tornadă. Este general acceptat că procentul în a declanșa o "alarmă falsă" în cazul  unei tornade este de 80%.  Meteorologii monitorizează temperatura și direcția vântului din atmosferă. Acestea constituie factorii care creează umiditatea, instabilitatea și mișcarea pe verticală a vântului care favorizează declanșarea unor furtuni de tip tornadă. Cu toate acestea, condiții meteorologice extreme nu pot fi prezise cu mai mult de două zile înainte, orice altceva este doar o simplă supoziție.
O flotă de radare mobile cunoscută sub denumirea de Doppler on Wheels (DOWs) a fost staționată în zonele susceptibile la tornade din America. Aceste radare DOW înregistrează cele mai mici detalii ale caracteristicilor vârtejului, inclusiv ochiul si direcția, viteza vântului la sol și deasupra solului. Se spune că cea mai bună sursă de informații privind caracterul si comportamentul tornadelor  vine de la localnici.
O rețea de observatori a furtunilor și tornadelor, de pe întreg teritoriul Statelor Unite, strâng date în timpul tornadelor. Aceasta poate fi o sarcină foarte periculoasă. Acești observatori transmit în timp real informațiile culese Centrului National Meteorologic al Americii. Aceasta înseamnă că de multe ori acești oameni sunt atât de aproape de vârtej încât se poate spune că se află într-o misiune sinucigașă (fig.3).
Experții în probleme de siguranță de la Centrul Americii pentru Prognoza Furtunilor recomandă să se acorde atenție unei liste de semnale care prevestesc apariția unei tornade: nori puternici și persistenți care se rotesc,  praf sau obiecte împrăștiate de vânt sub baza unui nor,  grindină sau ploaie intensă urmată de o liniște totală sau o schimbare rapidă și intensă a direcției vântului,  un vuiet continuu și intens, care nu dispare, cum se întâmplă când tună,  scântei mici și strălucitoare lângă sol, sub furtună, care semnalează că unele cabluri electrice au fost avariate de vânturile puternice.
În general, cei care locuiesc în preajma unei tornade, nu au decât 18 minute își găsească un adăpost împotriva unei tornade care se apropie. Populația din Aleea Tornadelor este însa extrem de bine informată în ceea ce privește tornadele și prin urmare numărul victimelor este mai scăzut decât în celelalte părți ale Statelor Unite. (sursa: tornadele)

 Fig.4. Evoluția tornadelor (după noaa și wikipedia)

Fig.5. Modul de formare

          Tornadele iau naștere la întâlnirea unor mase de aer având viteze și temperaturi diferite. La contactul lor se produce rotirea puternică a aerului și ridicarea acestuia sub forma unei pâlnii spiralate.


 Fig.6. Elemente componente

 Fig.7. Scara Fujita de clasificare a tornadelor

 Fig.8. Statistici privind tornadele (după noaa)


          În afară de tornadele obișnuite mai sunt cunoscute și alte tipuri precum:
- tornade de praf sau ”devil dust”, de mai mici dimensiuni;
- tornade marine (trombe marine), formate deasupra mărilor și oceanelor cu ape calde, tropicale sau subtropicale (fig.9);
- tornade de foc, mai rar întâlnite, nu sunt la fel de puternice precum cele obişnuite. Sunt însă impresionante şi foarte periculoase. O tornadă de foc ia naştere de obicei în timpul unor incendii de vegetaţie. Rafelele de vânt se rotesc în jurul unei flăcări, pe care o alimentează cu oxigen, dând naştere acestui vârtej de foc. De obicei, miezul unei asemenea tornade are un diametru de aproximativ 0,9 metri, dar au existat relatări despre vârtejuri chiar şi de 10 ori mai mari.

 Fig.9. Trombă marină (tornadă pe mare)

 Fig.10. Frecvența tornadelor în S.U.A. Partea centrală roșiatică este numită ”Aleea tornadelor” – regiune frecvent lovită de acestea. În afară de SUA mai există și alte regiuni afectate, dar de frecvență și intensitate mai reduse: Australia, Canada, Rusia, China, Argentina etc.










___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
scris: 3.01.2015
actualizat: 26.05.2016

Un comentariu:

Inchirieri auto Bucuresti spunea...

Fenomene foarte ciudate ale naturii.

Trimiteți un comentariu