Terorismul islamic în Europa (1990 - apr 2016)

          În categoria terorismului islamic s-ar încadra toate actele de violență extremă, comise sub pretext religios, având scop clar uciderea cât mai multor oameni, în special civili. De cele mai multe ori, atentatele sunt plănuite în jurul unei acțiuni sinucigașe, teroristul având credința că astfel va deveni ”martir”.          Motivele invocate de islamiști pentru a ucide sunt diverse:
- răzbunarea musulmanilor omorâți în Orientul Mijlociu și în alte regiuni, în urma invaziilor militare aliate occidentale;
- violența asupra unei lumi ”necredincioase, imorale și decadente”, pentru a transmite mesajul prezenței islamului și pentru a impune propriile repere morale și legi religioase (sharia);
- tactica ”pașilor mărunți” în procesul de cucerire a întregii lumi de către islam, prin orice mijloace, mai ales prin jihad; În legătură cu acesta, expresia completă este ”djihad fi sabil Allah”, ceea ce inseamnă "efort pe calea lui Dumnezeu". Această semnificație generală are în vedere orice întreprindere lăudabilă care vizează propagarea islamului în lume, acoperind inclusiv noțiunea de ”război sfânt”. (R.B. Păun, Historia)
- influențele ideologice directe dinspre organizații și lideri religioși activi pe întreg Globul;
- sentimentele de neapartenență, marginalizare, segregare și autosegregare socială, culturală și religioasă, care generează reacțiile violente asupra majorității;
- neocuparea pe piața muncii, infracționalitatea și neintegrarea economică;

          În afară de aceste cauze active, atacurile teoriste sunt generate și de niște cauze pasive:
- imigrația necontrolată și ilegală, favorizată politic;
- lipsa de încurajare a natalității în rândul populațiilor autohtone, prin căi politice, economice, culturale și religioase. Vidul de populație este astfel acoperit în primul rând de musulmani, deoarece provin din spațiul proximal al Europei;
- lipsa de prevenție și de control asupra organizațiilor și grupurilor islamiste locale. Ideologia ”corectitudinii politice”, frica de a nu fi catalogate și taxate ca ”rasiste și xenofobe” împiedică orice reacție de prevenție din partea autorităților. De la simplele agresiuni verbale și până la atentatele teroriste, toate se desfășoară în voie.
- inerția autorităților poate urmări de fapt destabilizarea socială, astfel încât, ulterior, să propună înăsprirea legislației, retragerea libertăților și a drepturilor cetățenești, instaurarea unei ordini autoritare asupra întregii populații, sub pretext de… antiterorism, asemenea ”Patriot Act” din S.U.A. după 11 septembrie 2001. Din păcate, noul regim se aplică întregii societăți, ci nu doar grupurilor și cuiburilor născătoare de terorism.
         Scopul conducătorilor este de a administra mai ușor societățile și de a mări decalajul dintre ei, ”aleșii” și ceilalți, ”sclavii”. Ori, acestea se pot îndeplini ușor prin legislații de tipul ”Patriot Act” sau prin regimuri autoritare și nedemocratice.

          După anul 1990, s-au înregistrat în Europa cca 40 de atacuri atribuite terorismului islamic (fig.2). Atribuirea aceasta se face în urma revendicării lor de către diverse organizații (ISIS, Al-Quaeda etc.), sau în urma mesajelor cu conținut religios transmise de atacatori. De pildă, multe atentate sunt precedate de strigătul ”alahhu akbar!”

 Fig.2. Repere spațio-temporale ale terorismului
islamic în Europa (1990 – aprilie 2016)

          Analizând planșa din fig. 2 precum și harta din fig.3, se constată câteva fapte notabile:
- Numărul atacurilor teroriste pe țări este direct proporțional cu ponderea musulmanilor în populația totală;
- Pe listă nu sunt înregistrate crimele motivate religios împotriva creștinilor din Kosovo;
- Cca 70% dintre atacurile teroriste din perioada 1990 – prezent (aprilie 2016) s-au produs în ultimii 5 ani. Doar în anul 2015 au avut loc un sfert din numărul total de atacuri!
- Franța are frecvența cea mai mare a atacurilor, Rusia are cei mai mulți morți, iar Spania cei mai mulți răniți;

 Fig.3. Atacurile atribuite 
terorismului islamic (1990 – aprilie 2016)

          Concluzii
- Atacurile teroriste s-au produs cel mai frecvent în societățile cu procent ridicat de musulmani!
- Marile orașe sunt cele mai vulnerabile (Moscova, Paris, Londra, Madrid etc.);
- Atacurile teroriste au explodat în ultimii ani, odată cu explozia fenomenului imigraționist (majoritar musulman).
- Islamul este o religie cu predispoziție spre a genera violență și terorism, dacă este îmbrățișat fără o educație suficientă și o cultură minimă!  
- Conform tendințelor, probabil în anii următori frecvența atacurilor va fi din ce în ce mai mare;

          Nu vrem această situație și în România!

          Bibliografie
B.P. Păun, Islamul – între coran și terorism, Histora
Wikipedia – List of Islamist terrorist attacks


de Ionuț Tudose
9.04.2016

2 comentarii:

  1. Felicitări pentru expunerea geografică a problemei! Mi-au plăcut și hărțile. Poate te gândești să te extinzi:

    http://www.aaas.org/report/introduction-remote-sensing-cross-border-conflicts-guide-analysts

    RăspundețiȘtergere