Japonia. Seismele majore din ultimii ani (hartă animată)

          Conform Agerpres: Mai multe seisme de o magnitudine care a ajuns și la 6,5 grade au cauzat moartea a nouă persoane și rănirea câtorva sute în noaptea de joi și vineri în sud-vestul Japoniei, unde se află mai multe reactoare nucleare, care, potrivit operatorilor, nu au fost afectate, relatează AFP.
          "Bilanțul stabilit pentru moment este de nouă morți", a declarat, prin telefon, pentru AFP un funcționar de la centrul de gestionare a dezastrelor din prefectura Kumamoto, în insula Kyushu.


          Postul public de televiziune NHK a relatat despre 780 de persoane care ar fi rănite, dintre care cel puțin 22 s-ar afla în stare gravă. Zeci de case au fost în totalitate sau parțial distruse și au izbucnit mai multe incendii, conform presei, care citează serviciile de salvare și autoritățile locale. Circa 33.000 de persoane s-au refugiat în sute de centre deschise în clădiri publice unde au primi mâncare și pături.

          După cum știm, arhipelagul nipon este amplasat în zona de contact de tip subducție a două plăci tectonice, pacifică și japoneză. În consecință activitatea seismică este extrem de intensă în această regiune. În urma fiecărui seism planează riscul formării valurilor tsunami care pot multiplica pagubele și numărul victimelor în mod catastrofal.
          Pentru a vizualiza marile cutremure japoneze ale ultimilor ani, am realizat harta de mai jos pe baza listei, care citează datele USGS.

 
Fig.2. Japonia. Seismele majore din ultimii ani
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
6.04.2016

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu