Un râu peste alt râu


          Demult, bătrânii de la ţară se mirau de "casele din oraşe construite unele peste altele". După aceea au apărut drumurile, căile ferate şi autostrăzile construite, de asemenea, unele peste altele cu ajutorul podurilor, al viaductelor şi al pasajelor. Dar să vezi două râuri, unul curgând pe deasupra celuilat, mai rar...



          Este vorba despre fluviul Elba din Germania, peste care a fost construit un canal-pod ce face legătura între Mittellandkanal şi Elbe-Havel-Kanal, la 5 jm N de oraşul Magdeburg din Saxonia Superioară. Apeductul navigabil face legătura între fosta Germanie de Vest şi cea de Est.


           Proiectul de construcţie este vechi de la începutul secolului XX, lucrările la Mittellandkanal desfăşurându-se între 1905 şi 1942. În acest an, din cauza Celui De-al Doilea Război Mondial, lucrările au fost sistate. În contextul Războiului Rece de după 1945, proiectul nu a mai prezentat interes pentru autorităţile celor două state găsite pe părţi diferite ale Cortinei de Fier. Lucrările s-au reluat după reunificare, apeductul fiind construit între 1996 şi 2003. A costat 501 milioane de euro, conţinând 24 000 t de oţel şi 68 000 mc de ciment.

Bibliografie
Magdeburg Water Bridge
Un râu peste alt râu
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuţ T.
3.09.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu