După cum spuneam în articolul precedent, Decretul din 1964 a vizat schimbarea denumirilor unor localități, care nu corespundeau cu cerințele regimului. Motivațiile erau absurde... absurde cel puțin în accepțiunea noastră, căci în accepțiunea lor erau normale și necesare... O parte din denumirile schimbate au fost cele cu semnificație creștină. În articolul acesta vă prezint o hartă cu răspândirea acestora.
Se observă că acestea erau concentrate mai ales în Moldova și Țara Românească.
Fig. 1. Harta oiconimelor cu semnificație creștină, schimbate în 1964
Paranoia și zelul anticreștin au atins atunci cote înalte, schimbându-se chiar și denumirile de genul:
- ”Mărioara”, probabil pentru că o denumire atât de românească și frumoasă deranja prea mult, mai ales că făcea și trimitere la Sfânta Fecioară Maria.
- ”Bodești - Precista”, acesta rămânând după 1964 un sec ”Bodeștii”, motivele fiind evidente.
- sau ”Slobozia Pruncului”, care trebuia să dispară, deoarece făcea referire la Pruncul Iisus Hristos.
Dar, atâta timp cât în lagăre și închisori au fost torturați creștinii și batjocorite Sfintele Taine, de ce să ne mai mirăm de niște biete denumiri de așezări, care aminteau de ”trecutul banditesc și mistico-religios”?!
În fond, astăzi trăim aceleași vremuri anticreștine. Aceeași Mărie cu altă pălărie. Atunci eliminau denumirile de așezări, deoarece aminteau de trecutul ”sălbatic” plin de ”opiu al popoarelor”. Acum nu vor să audă de Dumnezeu în constituție, de icoane și religie ortodoxă în școli etc. deoarece, zic unii, că așa ar fi civilizat și democratic și bla bla...
___
I. Tudose
02.04.2013
9 comentarii:
Eu stiam ca se numesc mai simplu: toponime.
Oiconimele sunt o categorie de toponime.
Toponime = nume de locuri.
Locurile pot fi ape, paduri, forme de relief, asezari omenesti (orase, sate). Oiconimele sunt nume de asezari omenesti.
Felicitari pentru blog si pentru articolul acesta! Am inceput recent sa studiez istoria (istoria care nu se invata la scoala) comunista si tot ceea ce tine de perioada respectiva..in special latura aceasta a miscarii de rezistenta anticomunista si a inchisorilor comuniste,insa nu stiam si nici nu m-as fi gandit ca a existat un asemenea decret si o asemenea metoda de distrugere a unor elemente care defineau spatiul romanesc.
Mai e și Băile 1 Mai, (în maghiară era „Băile Episcopului”), dar nu știu sigur dacă schimbarea a avut loc sub comuniști, cum sugerează numele, sau mai devreme.
Interesantă și distribuția oiconimelor schimbate (majoritatea în Țara Românească, puține în Ardeal). Menționez Ardealul pentru că aproape toate localitățile cu nume de sfinți se află în Ardeal, și acestea par să fi scăpat de rebotezare. Știu doar de Diciosânmartin (azi Târnăveni), da aia o fost schimbată în 1941.
Mulțumesc pentru completare!
Felicitări pentru articol Ionuț și pentru harta frumoasă! Interesant unde apare oiconimul "Călugări/Călugăru", în general în zone unde se află multe schituri/peșteri unde viețuiau asceți. O mică observație tehnică: am observat liniile orizontale care apar pe DEM, sunt de la SAGA sau mai degrabă de la Inkscape?
Liniile cred că sunt erori de la QGis. Oricum e mai vechi articolul și harta nu e cine știe ce. Adică e chiar urâtă, dar interesantă.
Poate e vremea pentru o versiune doi punct zero :)
Estetic vorbind, sigur ar fi nevoie :))
Trimiteți un comentariu