Poveste de adormit geografii (despre Alpii Transilvaniei)

          Carpații Meridionali, prin masivitatea lor, seamănă cu frații lor mai mari, Alpii. În legătură cu porecla pe care au primit-o, ”Alpii Transilvaniei”, profesorii îi învață pe copii despre un mare geograf francez, Emamanuel de Martonne (1873 - 1955) îndrăgostit de locurile acestea, care, impresionat fiind de caracteristicile Carpaților Meridionali, i-a denumit ”Alpii Transilvaniei”. La facultate ni s-a zis aceeași poveste. Pe internet (inclusiv pe wikipedia) circulă aceeași poveste... 

Fig. 1. Emmanuel de Martonne


         Totuși, am găsit pe internet o hartă din anul 1852, deci mai veche de perioada când a trăit Emmanuel de Martonne (n. 1873). Această hartă se cheamă ”Galizien, Ungarn, Slavonien und Kroatien, Sibenburgen und Dalmatien, Moldau, Wallachey” și este atribuită lui J.L Brudin și A. Stieler. Pe ea se observă foarte clar peste Carpații Meridionali denumirea de ”Transilvanisce Alpen” adică ”Alpii Transilvaniei”.

Fig. 2. Alpii Transilvaniei pe fragment din harta de la 1852. Pentru întreaga hartă, accesați aici 

          Deci, nu prea este adevărată povestea cu Emmanuel de Martonne care s-a gândit să dea acest supranume Carpaților Meridionali. El doar a popularizat un supranume deja dat.
          O altă eroare de pe internet este aceea cum că doar Munții Făgărași ar fi supranumiți ”Alpii Transilvaniei”. Însă, după cum am zis supranumele se referă la întreg șirul Carpaților Meridionali.

Surse
http://ro.wikipedia.org/wiki/Emmanuel_de_Martonne
http://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~29803~1140531:Galizien,-Ungarn,-Slavonien-und-Kro?sort=Pub_List_No_InitialSort%2CPub_Date%2CPub_List_No%2CSeries_No&qvq=q:1856;sort:Pub_List_No_InitialSort%2CPub_Date%2CPub_List_No%2CSeries_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=673&trs=1216
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.
I. Tudose
P. Pătrățanu
12.04.2013

2 comentarii:

  1. o chestiune care nu are absolut nici o importanta . Peste tot se spune ca de Martonne i-a numit Alpii Transilvaniei dar nicaieri ca el e a fost primul care i-a numit asa. Vad ca stiti ce n-a facut bine de Martonne dar ce a facut pentru Romania stiti? ma indoiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În manualele de geografie scrie că el i-a denumit primul asa. Profesorii la facultate ne-au spus de asemenea chestia asta. În articol nu am subestimat cu nimic rolul important al lui de Martonne în geografia românească.

      Ce este rău în a face o precizare de clarificare a unei chestiuni, astfel încât eroarea să nu mai fie propagată?! De Martonne nu are nicio vină că unii fac greșeli pe seama lui...

      Ștergere