Geograful aflat în expediţie (problemă)

  
         Pe când cutreiera satele, Simion Mehedinţi mergea la un moment dat pe un drum. Şi ajunge marele nostru geograf la o intersecţie, unde drumul pe care venise se bifurcă: un drum ducea spre Satul Mincinoşilor (care mint întotdeauna), iar celălalt ducea spre Satul Sincerilor (care spun adevărul întotdeauna). Simion Mehedinţi vroia să ajungă în Satul Sincerilor, dar din păcate a uitat care este drumul bun. 





           Cum se afla el în cumpănă, vin doi oameni dinspre cele două sate, câte unul pe fiecare drum. Simion Mehedinţi ştia dinainte că cele două neamuri, al Mincinoşilor şi al Sincerilor, nu se au bine unul cu altul, că sunt ursuzi unii cu alţii, neprietenoşi şi în veşnică râcă. Mai ştia în schimb că în interiorul aceluiaşi neam sunt întotdeauna prietenoşi. Astfel, când i-a văzut pe cei doi oameni cât de urât se uită unul la altul, şi-a dat seama imediat că unul este Mincinos iar altul este Sincer. Dar nu ştia care dintre ei este Sincerul.
           Atât de ursuzi erau Mincinoşii cu Sincerii (şi invers) încât, dacă ai fi întrebat ceva pe unul, al doilea nu mai stătea de vorbă tine. În plus de asta, pe vremea aceea oamenii erau tăcuţi, aşa încât puteai să le pui o singură întrebare.
          Cum a aflat Simion Mehedinţi care este drumul spre Satul Sincerilor, punând o singură întrebare, unui singur om dintre cei doi (fără a şti cine e mincinosul şi cine sincerul)?
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Ionuţ T.
23.01.2013

3 comentarii:

Anonim spunea...

„În ce direcție e casa ta, om bun?”

AdminGeografilia spunea...

Si daca il nimereste pe mincinos, iar acesta nu ii arata niciunul dintre cele doua drumuri, ci pe al treilea (adica pe cel pe care a venit S.M.)?

AdminGeografilia spunea...

REZOLVAREA CORECTĂ. Întrebarea lui Simion Mehedinti (arătând cu mâna unul dintre drumuri) este ”Om bun, mi-ar spune celalalt că drumul acesta duce în Satul Sincerilor?”

Indiferent pe cine întreabă, dacă primește răspunsul ”Da” rezultă că drumul corect este celălalt, Iar dacă primește răspunsul ”Nu” rezultă că acela este drumul.

Trimiteți un comentariu