Căutătorii de comori (problemă de geografie)

 



         Pe o hartă veche s-au găsit următoarele instrucţiuni:







           „Plecaţi de la intersecţia Drumului Regelui cu Drumul Reginei. Mergeţi la Nord pe Drumul Regelui până veţi găsi un pin mare şi apoi un arţar. Întoarceţi-vă la intersecţie. La Vest pe Drumul Reginei veţi găsi un ulm, iar la Est, pe acelaşi drum, este o salcie. Unul dintre punctele magice căutate este intersecţia dreptei ulm – pin cu dreapta arţar – salcie. Alt punct magic este intersecţia dreptei salcie – pin cu dreapta ulm – arţar. Comoara este în locul în care dreapta prin cele două puncte magice întâlneşte Drumul Reginei”.

          Membrii unei echipe de cercetare au găsit ulmul la 4 km de intersecţie, salcia la 2 km de intersecţie şi pinul la 3 km de intersecţie. Nu au găsit însă nici urmă de arţar.
          Cu toate acestea, ei au fost în stare să localizeze comoara folosind doar instrucţiunile de mai sus. Explicaţi cum au procedat.
          Un membru al echipei a remarcat ce norocoşi au fost că au au găsit pinul încă în picioare. Conducătorul echipei a râs şi a spus: „Nu aveam nevoie nici de pin”. Explicaţi de ce conducătorul echipei a avut dreptate.

De Edwin Moise şi Floyd Dowm
Sursa: Popescu T, 1986, Matematica de vacanţă, Ed. SportTurism, Bucureşti
Foto
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

Ionuţ T.
15.01.2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu