De ce este mai frig la munte decȃt la cȃmpie?


          Profesorul de Geografie ne spunea cӑ razele solare pӑtrund prin atmosferӑ şi apoi încӑlzesc suprafaţa terestrӑ, care degajӑ cӑldura în aerul de deasupra. Astfel, Atmosfera se încӑlzeşte de jos în sus, de aceea ar fi mai frig la munte (unde altitudinea e mai mare) decȃt la cȃmpie.





         



Fig.1.  Razele solare încӑlzesc suprafaţa activӑ, care la rȃndul sӑu încӑlzeşte aerul de deasupra.


          Totuşi, dacӑ mergem pe creasta Fagӑraşului ori pe platoul Bucegilor, chiar sub picioarele noastre se aflӑ suprafaţa terestrӑ (cea care încӑlzeşte aerul de deasupra). Iar explicaţia profesorului pare puerilӑ.
          Temperaturile la munte sunt mai coborȃte datoritӑ scӑderii densitӑţii aerului începȃnd de la nivelul mӑrii spre limita superioarӑ a Atmosferei. Acesta constituie un fapt deosebit de important ştiindu-se cӑ un corp (în cazul nostru aerul atmosferic) înmagazineazӑ mai uşor cӑldura cȃnd are densitatea mai mare. Deci, radiaţia terestrӑ (cӑldura radiatӑ de suprafaţa terestrӑ) este “absorbitӑ” mult mai uşor de aerul de la cȃmpie (mai dens) decȃt o face cel de la munte (mai rarefiat). Acesta din urmӑ permite evadarea radiaţiei terestre spre partea superioarӑ a Atmosferei şi  în Cosmos.
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
24.10.2010

2 comentarii:

Storm_hunter spunea...

Mai poate fi adaugat faptul ca un aer mai dens inseamna un aer mai comprimat in zona de campie decat la munte deoarece, evident, coloana de aer este mai inalta daca masuram de la suprafata pana la limita superioara a atmosferei.Pe langa acest lucru aerul cald de la suprafata solului are tendinta de a se ridica, deplasandu-se spre zona mai putin densa,deci incearca sa compenseze aerul de deasupra mai rarefiat..deci, prin urmare,aerul este mai rarefiat deoarece prin ascensiunea lui din zona cu densitate mare (mai comprimat), se destinde,moleculele de aer fiind mai indepartate intre ele,astfel se racesc,pierd caldura rapid.In literatura de specialitate se spune ca aerul intra intr-un proces de ascensiune adiabatica, deci racire prin destindere adiabatica.

El grande Romulus spunea...

ar fi trebuit sa mai spui ca si unghiul de incidenta al razelor solare cu suprafata activa este in general mai mic in zona montana decat in cea de campie din cauza pantei mai ridicate pe care o are relieful in acea zona(evident in unele momente ale zilei razele pot cadea si perpendicular pe supr. acitva a versantilor montani, insa in acelasi timp pot exista versanti care sa nu fie expusi radiatiilor in cea mai mare parte a zilei. Suprafata activa a zonelor montane prezinta in general un albedou mai ridicat decat cea a zonelor de campie( deoarece in aceste zone stratul de zapada persista o perioada lunga de timp pe parcursul unui an) ceea ce determina pierderi inportante de calduraca urmare a reflecatrii radiatiei incidente pe sol.

Trimiteți un comentariu