12 ani de Geografilia. Cu această ocazie, voi avea o postare peste câteva zile, în care vă răspund la toate întrebările. Le puteți lăsa aici, în comentarii, pe pagina de facebook, pe email (geografilia2010...@...yahoo.com - fără punctele de suspensie) sau pe whatsapp.
de Ionuț Tudose
9.09.2022
3 comentarii:
Ce ne puteți spune despre "Ghețarul apocalipsei" și ce impact ar putea să aibă acesta?
O denumire mai degrabă metaforică sau hiperbolizantă, preluată și rostogolită de mass-media dintr-un studiu al unor climatologi, în care se prezintă topirea parțială a unui ghețar de șelf din Antarctica. Pentru comparație: acest ghețar ar fi cât o unghie, iar întreaga calotă antarctică ar fi cât toată palma. Este adevărat că ritmul topirii ghețarului respectiv este destul de rapid, însă nu atât de periculos pe cât se insinuează. „Al apocalipsei” este numit mai mult pentru a impresiona psihologic. Topirea lui completă nu ar aduce sfârșitul lumii, nu ar ridica nivelul oceanic cu zeci de metri etc. În mass-media e multă gargară!
Topirea totală a ghețarului respectiv nu poate decât să accelereze ritmul încălzirii din regiune, ca într-un efect de domino. Cu cât suprafața ghețarilor și a zăpezilor se reduce în general, cu atât ritmul topirii se accelerează, deoarece se elimină pătura albă acoperitoare, cu albedoul ei maxim. În plus, partea externă a ghețarilor de șelf și a banchizei protejează de curenții oceanici interiorul platoșei de gheață, dinspre continent. Împuținându-se acest scut protector extern, curenții oceanici vor accelera într-o anumită măsură, prin dinamica și temperatura lor, ritmul topirii gheții antarctice maritime. Dar nu cred, încă o dată, că va veni „Sfârșitul lumii” din cauza aceasta.
Trimiteți un comentariu