București pe o hartă maghiară veche (1808)


Pe o hartă mai puțin cunoscută, publicată de Janos Lipszky în 1808, Mappa Generalis Regni Hungariae, cu scara 1:470 000 și disponibilă pe David Rumsey Map Collection, apare la marginea de răsărit și orașul București. Iată cele mai interesante lucruri legate de acesta ce pot fi observate:

Bucureștii apar doar pe malul stâng al Dâmboviței, pe o suprafață foarte redusă comparativ cu cea de astăzi. Practic Bukarest era doar ceea ce numim „Centrul Vechi”. Cotrocenii (Katrusan), care în prezent sunt în centrul capitalei, la vremea aceea se găseau în afara orașului. 

La distanță și mai mare se găseau satele Dudești (Dudest) și Giulești (Zsulest) toate aglutinate urbei ulterior. În lungul Colentinei observăm alte sate care sunt astăzi cartiere: Herăstrău (Cheresztrau), Plumbuita (Plomboita), Mărcuța (Marcutz) sau Pantelimon (Pantilemon). Mai vedem semnul stației poștale (goarna, ca simbol al vestirii noutăților) și mănăstirile Cotroceni și Văcărești (Vakarest). 

Fig.1. Detaliu de pe Mappa Generalis Regni Hungariae, 1808 (Sursa: David Rumsey Map Collection

Pentru mai multe, mai spectaculoase și mai precise detalii despre Bucureștii de atunci, puteți consulta și Harta Specht, care este chiar puțin mai veche (sec. al XVIII-lea).
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
7.11.2021

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu