Am atașat rezolvarea subiectului de anul acesta. Pentru nelămuriri, lasați un comentariu sub această postare. Dacă ați folosit materialele din GEO BAC pentru pregătire, nu ezitați să lăsați un comentariu după afișarea rezultatelor cu nota obținută.
SUBIECTUL I
A. 1. A = Polonia;
2. 3 = Budapesta;
B. 1. Madrid;
2. Austria;
3. E;
C. 1. b. Berlin;
2. d. I;
3. b. F;
4. a. Albania;
5. b. 6;
D. B = Franța; C = Norvegia;
- Datorită așezării geografice latitudinale diferite, Franța (situată mai la sud) receptează o radiație solară mai ridicată (110-130 kcal/an) decât Norvegia (sub 90 kcal/an).
- Astfel, temperatura medie anuală înregistrează valori mai mari în Franța (10ᵒ - 20ᵒ C) decât în Norvegia (0ᵒ - 5ᵒ C).
- Cantitatea medie anuală de precipitații este mai ridicată în Norvegia (1500 - 2000 mm) decât în Franța (800-1000 mm).
- Ca tip de climă specific doar Norvegiei se poate aminti climatul subpolar din nordul extrem, cu influențe arctice și vânturi polare, în timp ce Franța are specific în SE climatul mediteranean, cu influențe tropicale (vara) și vânturi regionale, precum mistralul sau sirocco (venit dinspre Sahara).
- Configurația alungită a teritoriului Norvegiei, pe direcție NE-SV, paralel cu țărmul atlantic, precum și relieful muntos (Munții Scandinaviei desfășurați, de asemenea, pe direcție NE-SV) sunt factori care explică expunerea țării la masele de aer umede vestice (de aici cantitatea mare de precipitații), scăderea temperaturilor medii anuale de la S (6ᵒ - 8ᵒ C) spre N (sub 0ᵒ C), precum și etajarea climatică pe altitudine; în schimb, suprafața relativ circulară a Franței, cu un relief variat (foarte înalt doar în S și SE) explică scăderea graduală a precipitațiilor dinspre V (climat temperat-oceanic) spre E (climat temperat-continental de tranziție).
E. 1. petrol și gaze naturale - industria energetică, petrochimică;
cărbuni, minereu de fier - industria siderurgică;
roci de construcție - industria materialelor de construcție;
2. Densitatea populației este scăzută în Islanda deoarece climatul predominant subpolar este aspru și inospitalier (ierni prelungite și geroase, vânturi puternice). Prezența ghețarilor de platou în centru, a ariilor vulcanice active extinse și a solurilor slab fertile constituie și ei factori restrictivi în dezvoltarea numerică a populației, făcând din Islanda țara cu densitatea cea mai scăzută din Europa.
SUBIECTUL al II-lea
A.1. 5=Buzău;
2. 12=Bârlad;
B.1. Olt;
2. C;
3. Reșița;
C.1. b.Oradea;
2. b.B;
3. d.Zalău;
4. d.G;
5. d.străbate orașul București;
D. - Altitudinile în E sunt mai mari (996m - altit. maximă) decât în F (50-150m).
- E s-a format prin cutare la finalul orogenezei alpine, în timp ce F a rezultat prin depunere de sedimente.
- E prezintă structuri cutate, cu anticlinale și sinclinale, dar și sâmburi de sare, spre deosebire de F, alcătuită din straturi monoclinale și tabulare.
- Formele specifice de relief în E sunt dealurile, văile fluviatile transversale și longitudinale, unele pe sinclinal, altele pe anticlinal (butoniere), cutele diapire, pintenii submontani, văile torențiale, alunecările de teren; în schimb, specifice lui F sunt interfluviile largi și netede (câmpurile), văile puțin adânci, cu eroziune laterală și meandre, cu mai puține terase decât în unitatea E sau chiar fără nicio terasă, revărsările și inundațiile fiind frecvente.
E. Orașul Brașov s-a dezvoltat datorită așezării geografice la intersecția rutelor transcarpatice, ceea ce a facilitat inițial înflorirea meșteșugurilor și a comerțului. Ulterior Marii Uniri (1918), orașul și-a câștigat o poziție centrală în cadrul României, pe care o are și astăzi, fiind nod de comunicații între Transilvania, Muntenia și Moldova. Transporturile rutiere și feroviare au atras după sine dezvoltarea mai multor ramuri industriale.
Cadrul natural deosebit (munții Postăvaru și Tâmpa) și patrimoniul cultural-istoric foarte bogat constituie premisele dezvoltării turistice a acestuia.
SUBIETUL al III-lea
A.1. 8 700 000 tone - 2019;
2. 1992, 1997;
B.1. 8 550 000 - 4 750 000 = 3 800 000 tone;
2. 6 800 000 - 3 600 000 = 3 200 000 tone;
3. Subcarpații de Curbură, Câmpia Bărăganului; Câmpia Olt-Argeș; platforma continentală a Mării Negre, Podișul Getic, Subcarpații Moldovei, Câmpia Banatului;
C.1. România, Ucraina;
2. Câmpia Nistrului Inferior, Câmpia Mării Negre, Câmpia Bălțiului, Podișul (Platoul) Moldovei, Podișul Nistrului, Dealul Bălănești;
3. Nistru, Prut, Răut, Bîc;
4. Chișinău, Bălți, Tighina, Tiraspol, Cahul, Comrat, Soroca, Rîbnița, Rișcani, Orhei, Edineț, Florești;
5. Floarea-soarelui, tutun, cereale;
D.1. 18,5 - 16,1 = 2,4%;
2. 21,8 - 18,5 = 3,3%;
3. Natalitatea (9-10‰) și fertilitatea (1,4 copii/femeie) sunt foarte scăzute, neasigurând înlocuirea naturală a generațiilor. Astfel, cu trecerea anilor crește procentual populația vârstnică, de unde rezultă procesul de îmbătrânire demografică.
De asemenea, ridicarea speranței de viață cu câțiva ani în ultima decadă facilitează și ea menținerea unui număr tot mai mare de oameni la vârsta de 65+ ani.
E.1. Dunărea asigură legăturile comerciale între Marea Nordului și Marea Neagră (Rin - Canalul Rin-Main-Dunăre - Dunărea), așezând România într-o poziție strategică pe harta transporturilor navale europene de mărfuri și materii prime.
Dunărea este o resursă importantă hidroenergetică (barajul de la Porțile de Fier I), o resursă piscicolă și pentru irigații, o resursă turistică impresionantă prin peisaje și biodiversitate (în special în defileu și deltă) și o sursă de apă esențială pentru reactoarele atomocentralei de la Cernavodă (mai precis apa Canalului Dunăre-Marea Neagră).
___
de Ionuț Tudose
30.06.2021
45 de comentarii:
Subiectul I D: În Franța sunt regiuni cu climă mediteraneană, pe când în Norvegia sunt regiuni cu climă temperat-oceanică. În Franța sunt regiuni cu precipitații între 600-900 mm/an, pe când în Norvegia sunt regiuni cu precipitații de peste 1000mm/an. În Franța sunt regiuni unde bat vanturile dinspre Sud, pe când în Norvegia sunt regiuni unde bat vanturile de Vest. E ok?
SUBIECTUL II. E.Dezvoltarea industriei și apariția mai multor așezări umane într-un spațiu restrâns.
SUBIECTUL III D. 3. Migrarea populației spre Vestul Europei din cauza economiei dezvoltate și a locurilor de munca mult mai bine plătite, a determinat îmbătrânirea populației.
E ok asa cum am scris? Mulțumesc!
Felicitări! Așa ar trebui să arate o lucrare de nota 10!
relief eolian se gaseste in Campia Banatului,pentru ca eu am pus,dar nu stiu daca e corect..?
I.D. - Climă temperat-oceanică există și în Franța.
- Și în Franța sunt anumite regiuni cu precipitații de peste 1000 mm. Aici este o problemă de exprimare.
- Vânturile de Vest bat și în Franța. Care sunt „vânturile dinspre Sud”?
Probabil 3p/6p.
II.E. Răspuns nedezvoltat și neargumentat. Probabil punctaj parțial, cu îngăduință.
III. D.3. Argumentul este valabil doar pentru România. Din Finlanda nu pleacă lumea spre Vestul Europei, pentru că în Finlanda se trăiește cel puțin la fel de bine ca în vestul Europei. Punctaj parțial.
Mulțumesc!
Relieful eolian nu este caracteristic Câmpiei Banatului. Acesta este specific Câmpiei Someșului (C. Carei), Câmpiei Olteniei și estului Câmpiei Române.
Rezolvarea este făcută din punctul de vedere al unui profesor, nu ajută prea mult pe un elev, să se compare cu ce a scris el. Dacă pretindem să găsim asemenea rezolvări la corectare, nimeni nu ar mai lua 10. De curiozitate, ați făcut cursurile de evaluator???
Cu tot respectul pe care vi-l port și admirația pentru ceea ce faceți pentru Geografie , îmi permit să vă spun că așa arată o lucrare de nota 10 pentru un elev olimpic sau un profesor debutant care vrea să se titularizeze. Dacă ridicăm ștacheta așa sus o să fie mai multe note de 10 la matematică și fizică decât la geografie la examenul de BAC. Dacă un elev citește la început de clasa a 12-a o astfel de sugestie de rezolvare abandonează ideea de a alege geografia ca disciplină de BAC. (văi de sinclinal, văi de anticlinal-butoniere...
Buna ziua! M-am corectat dupa barem, iar grilele completate de mine sunt corecte integral. Am sa va prezint ce am scris la subpunctele E:
Subiectul I
E. 1. O resursa de subsol exploatata in D este repr. de carbune in ind. energiei electrice. De asemenea, petrolul in ind. chimica.
2. Densitatea redusa in Islanda este datorata climatului polar, cu temperaturi medii anuale de sub 0*C, ceea ce ingreuneaza instaurarea asezarile umane. Totodata, relieful predominant montan si vulcanii active, precum Hekla, limiteaza asezarile umane, populatia fiind nevoita sa-si construiasca orase pe tarmul insulei. De asemenea, Islanda fiind pozitionata la cea mai nordica latitudine din Europa restrange miscarea demografica.
Subiectul II
E. Orasul Brasov s-a dezvoltat de-a lungul timpului deorece a insemnat un important punct strategic, fiind poztionat in culoarul Rucar-Bran, facand legatura in trecut intre Tara Romaneasca si Transilvania. De asemenea, fiind situat intr-o zona de depresiune, relieful a permis ca acest oras sa se dezvolte, altitudinile fiind de sub 800m. De asemenea, orasul Brasov s-a dezvoltat cu ajutorul turismul, avand numeroase vestigii antice si arhitectutale precum: Biserica Neagra, Castelul Bran sau Poarta Schei. ( Unii colegi au scris legat si de faptul ca este un important nod rutier-feroviar, dispune de multe universitati de prestigiu, domeniul horeca este foarte bine dezoltat sau reprezinta un centru cultural important).
Subiectul III
Fluviul Dunarea reprezinta o importanta resursa pentru Romania, deoarece asigura legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului prin canalul Rin-Main-Dunare, largind totodata potentialul navigabil al tarii. Facandu-se posibil comertul pe Dunare cu tari din N-V Europei. Totodata transportul navigal este mai putin costisitor, putandu-se transporta un numar mare de bunuri.
De asemenea, se pot impune taxe vamele, ce asigura un venit constant.
Vă mulțumesc pentru mesaj! Nu consider că este o rezolvare exagerată, exigentă și prea sofisticată. Ea este puțin mai amplă pentru a acoperi eventualele răspunsuri inclusiv ale elevilor foarte buni.
Oricum, la deosebirile respective am sugerat mai multe variante, primele trei fiind accesibile tuturor elevilor. Exemplul acela cu văile de sinclinal și butonierele este dat mai la urmă.
Am întâlnit astăzi în lucrări termeni științifici cel puțin la fel de complicați: „pseudocarst pe sare”, „crovuri”, „structuri geologice tabulare” etc.
Nu consider că am ridicat ștacheta. Exemplul este un model de rezolvare care poate fi consultat de către toți elevii. Iar dacă la început de clasa a 12-a unii iau decizia alegerii probei a treia în funcție doar de această rezolvare, este FOARTE GRAV - înseamnă că sunt abandonați total și neîndrumați de profesorul de la clasă.
Știu că este o tendință generală de coborâre a ștachetei, în dulcele simțământ românesc de stânga („să fie bine pentru toată lumea”), cu care eu nu pot fi de acord. Pe Geografilia nu îmi permit să fac apologia mediocrității. Coborând standardele calitative, ca să „ia tot prostul bacul”, vom uniformiza oamenii și ne vom pierde mai ușor viitoarele vârfuri (viitoarele elite) care vor emigra și mai repede spre meleaguri care recunosc cu adevărat meritele, capacitățile și competențele.
Coborând standardele, vom ajunge să ne bălăcim în mlaștina banalității, lucru ce va avea drept consecință scoaterea probei din programa de bacalaureat, din lipsă de... relevanță.
Astăzi am acordat note de la 1.20 la 10.00. Unsprezece note de 10, unele dintre ele cu răspunsuri mult mai ample, complexe și frumoase decât modelul meu de rezolvare.
Nu am făcut cursurile de evaluator, dar cred că nu am pierdut nimic. Știu, aș fi fost învățat „să las de la mine”.
Pe Geografilia nu îmi permit să cobor stndardele. De 11 ani mi-am obișnuit cititorii cu o anumită abordare. Ce decid comisia de evaluafe, inspectorii și profesorii evaluatori este partea a doua.
Aici nu îmi permit să le spun elevilor cititori că „evaluatorii mai lasă de la ei”, pentru că ați corecta lucrări și mai slabe de atât. Știți că blogul este accesat de elevi din toată țara...
Rămâne ca elevii să consulte rezolvarea aceasta, să o confrunte cu răspunsul lor și apoi să decidă ei dacă îi ajută sau nu...
Este bine. Succes!
Am spus ca in Norvegia iernile sunt aspre si geroase, iar in Franța blande si ploioase, se puncteaza, domnule profesor?*o alta greșeală, dar de redactare, cand am vorbit despre orașul Brașov am zis despre turism etc. si am spus ca e întemeiat de secui, cand de fapt era de sasi, credeți ca voi pierde toate cele 4 puncte?
Buna ziua! Daca am scris la resursă de subsol fier si cărbune, dar am pus industria otelului, este bine?
Da.
Nu vei pierde toate punctele. Pentru a lua punctajul maxim depinde cum arată întregul răspuns.
Buna seara! Daca la Brasov am scris ca agricultura este mai performanta și mai mecanizata fapt ce a determinat astfel dezvoltarea acestui oras, s-ar puncta ca fiind corect? Toata stima pentru tot ceea ce faceti pentru cei care sustin proba la geografie. Multumesc.
Nu știu câtă relevanță are acest lucru. Depinde de întregul răspuns. Probabil primești ceva.
Bună ziua, am o întrebare la a doua sesiune a examenului de bacalaureat subiectele sunt la fel cu cele din prima sesiune?
Bună seara, mă scuzați că vă deranjez am o întrebare subiectele din a doua sesiune a examenului de bacalaureat sunt la fel cu cele din prima sesiune?
Subiectele sunt altele, dar sunt construite pe aceeași tipologie: Sub. I - Europa; Sub. II - România; Sub. III - grafic, o țară etc.
Salut. Daca la Subiectul II, punctul D scriu ca si deosebiri altitudinea maxima, tipuri de roci, si resurse extrase din subsol, este ok?
OK.
Daca am scris hidrocarburi ca resursa de subsol si termoenergia ca industrie pentru regatul unit e bine?
Da.
Intreb pentru ca am luat 9.45 si voiam sa vad unde mi a scazut. Cred ca 0.2 sutimi am pierdut pentru ca ambele argumente pentru importanta economica a Dunarii sunt doar din domeniul transporturilor,nu m am legat si de celelalte precum turism,hidroenergie etc. Inca 0.2 sutimi am pierdut ca am scris ca factor la dezvoltarea Brasovului solul fertil iar profu meu de geogra a zis ca e indoielnic privind acest factor. Si ma gandeam ca am m ai pierdut 0.1 sutimi la ex cu un factor ce determina cresterea ponderii varstnicilor in Romania si Finlanda am pus cresterea duratei de viata ca urmare a imbunatatirii nivelului de trai si mi se pare doar ca am precizat factorul si nu ca l am si prezentat. Adica trebuia sa scriu mai mult si astfel baremul zicea ca 0.1 sutimi pentru prezentare si inca 0.1 sutimi pentru mentionare.
Si jumatate de sutime am pierdut ca am scris la cultura agricola pentru Rep Moldova doar de cereale si nu am dat un exemplu concret de cereale(cum ar fi grau) ca sa primesc punctajul maxim de 1 sutime.
Imi spuneti va rog daca mi a scazut fix unde v am spus eu de am luat 9.45?
- Da, solul fertil nu este relevant pentru Brașov.
- La creșterea speranței de viață ai adus și explicația. E ok.
- La cereale e ok.
Probabil ți s-a scăzut pe la comparații sau la explicații.
Profu meu de geogra zicea ca era mai bine sa dau un exemplu concret de cereala,adica dupa el e posibil sa ti scada jumatate de punctaj la cultura agricola
La comparatii am zis la C Banatului intervalul de altitudini pe care l a dat proful meu pentru toata C de Vest,adica intre 80-180m,si nu am pus altit max de 174 m in C Vingai
La facotrul ce determina densitatea redusa din Islanda am zis clima geroasa cu ierni aprige de -10--20 grade celsius,asa tin minte ca am scris
Ma gandesc atunci ca la cresterea ponderii varstnicilor doar am prezentat factorul,nu l am si mentionat. Pt ca factorul ar fi fost cresterea mortalitatii ceea ce n am scris si poate acolo am pierdut 1 dutime
Oare mi a scazut 1 sutime pt ca la dezvoltarea Brasovului am zis amplasarea intr o depresiune intramonatana ce prezinta altitudini sub 600 m si relief neted favorabil aparitiei asezarilor omenesti. Ma gandesc ca raspunsul asta e incomplet prezentat fiindca relieful neted nu tine de dezvoltarea unui oras,ci mai degraba de aparitia lui
Sa mi dati o parere va rog la raspunsul meu cu Brasovul
E ok. Relieful neted este factor favorizant pentru dezvoltarea unui oraș.
E ok dacă ai dat altitudinile medii. Punctajul maxim se acordă doar dacă deosebirile sunt tratete comparativ, nu separat.
Iar la Islanda am zis clima rece,cu ierni geroase ce prexinta temperaturi iarna de -10--20 grade celsius. E ok?
La islanda cand am prezentat factorul numit clima nu mai stiu daca am precizat clima subpolara sau daca nu
Poate am zis doar clima rece,cu ierni geroase si temperaturi iarna intre -10--20 grade celsius
Ca altfel nu inteleg unde naiba am pierdut 1.5 puncte,decat ca n am zis un tip de cereala,la regatul unit am scris hidrocarburi parca si termoenergie si ar trebui sa primesc maxim
Daca e bine ca am scris doar cultura de cereale cum naiba am luat doar 9.45,daca e bun raspunsul cultura de cereale la Rep moldova ar trb sa am 9.60
Ștefan, este foarte posibil să se fi strecurat greșeli din cauza emoțiilor sau a neatenției. Din mesajele tale am înțeles că nu mai reții cu exactitate ce ai scris la toate: „nu mai știu dacă am scris sau nu”.
De multe ori avem tendința de a ne supraevalua lucrarea. Te invit să te gândești la întrebările acestea:
1. După ce ai rezolvat tot, ai recitit subiectele și rezolvările tale cel puțin de 2 ori, cu mare atenție, pentru a identifica eventualele erori?
2. Ai putea să îmi reproduci răspunsul cu exactitate, așa cum l-ai scris pe foaia de examen?
Dacă răspunsul este NU, cel mai probabil s-au strecurat greșeli de care nu ești conștient. De aceea, te invit să treci peste, 9.45 e oricum o notă bună, și să te concentrezi pe vacanță, facultate etc.
Eu, de exemplu, la ultimul meu examen așteptam o notă de 9.50 - 9.70. A fost numai 9.05. Scrisesem continuu, 4 ore, nu apucasem să recitesc rezolvările și să mă verific. Am acceptat nota 9.05 și am considerat-o mai apropiată de realitate tocmai prin faptul că e foarte probabil să fi strecurat greșeli inconștiente.
Pai daca la islanda am scris clima neprielnica,cu ierni aspre si georase si cu temperaturi iarna intre -10 si -20 grade celsius nu e bine?
Trimiteți un comentariu