Rezolvare model geografie bac 2018

          Vă pun la dispoziție rezolvarea modelului pentru anul 2018. Este același tip de subiect ca în anii precedenți. La fel de ușor :) Pentru întrebări, nelămuriri sau explicații suplimentare, lăsați comentariu! Succes la învățat! 










SUBIECTUL I
A. 1. Bulgaria
2. Berlin

B. 1. 5
2. Polonia
3. 8

C. 1. b.
2. c.
3. d.
4. c.
5. c.

D. Statul marcat pe hartă cu litera C este Franța, iar statul marcat cu litera E este Finlanda.
- Tipurile de climă în Franța sunt temperat-oceanică, mediteraneană, temperat-continentală de tranziție și montană, spre deosebire de Finlanda unde apar climatul temperat-continental rece (boreal) și subpolar.
- În Franța temperaturile medii anuale sunt de 10⁰-15⁰ C, mai ridicate decât în Finlanda, 0⁰-5⁰ C.
- În Franța sunt predominante vânturile de Vest pe tot teritoriul și mistralul în SE, în timp ce în Finlanda sunt specifice crivățul în S și vânturile arctice în N.

E. 1. Statul marcat pe hartă cu litera A, Islanda, dispune de importante resurse de apă geotermală deoarece este așezat la contactul de tip rift al plăcilor tectonice, pe dorsala medio-atlantică, regiune cu vulcanism activ și fenomene asociate (gheizere). Apele geotermale sunt de obicei ape subterane supraîncălzite de magmele ajunse aproape de suprafață sau de rocile fierbinți din scoarță, Aceste ape sunt folosite în încălzirea locuințelor, obținerea electricității sau în tratamente balneare.

2. În statul marcat pe hartă cu litera I, Grecia, condițiile climatice sunt favorabile cultivării viței de vie și pomilor fructiferi, temperaturile anuale fiind de 15⁰-20⁰ C. Iernile sunt foarte blânde, fiind risc redus de periclitare a pomilor. De asemenea, precipitațiile se mențin între limite convenabile acestor culturi (450-600 mm), cu surplus artificial prin irigații în unele cazuri.

SUBIECTUL al II-lea
A. 1. Giurgiu
2. Ialomița

B. 1. Olt
2. 12
3. G

C. 1. b.
2. a.
3. b.
4. d.
5. a.

D. Unitatea de relief marcată pe hartă cu litera E reprezintă Subcarpații de Curbură, iar cea marcată cu litera H reprezintă Grupa montană Făgăraș.
- Subcarpații de Curbură sunt alcătuiți doar din roci sedimentare (argilă, marne, nisip, pietriș, calcar etc,), în timp ce Grupa Făgăraș este alcătuită aproape în totalitate din roci metamorfice (șisturi cristaline, gnaise).
- Altitudinile Subcarpaților de Curbură, 300 - 900 m, sunt mult mai reduse decât ale Grupei Făgăraș, care atinge altitudinea maximă în vf. Moldoveanu, 2544 m.
- Procesele geomorfologice și formele de relief specifice Subcarpaților de Curbură sunt vulcanii noroioși (pâcle), alunecările de teren, torențialitatea și cutele diapire, spre deosebire de Grupa Făgăraș, unde apar avalanșe, prăbușiri de roci și grohotișuri.

E. 1. - După anul 1990, ponderea populației ocupate în agricultură a crescut ușor ca urmare a întoarcerii la sat a unei părți din populația urbană și a retrocedărilor de terenuri.
- Ponderea populației ocupate în sectorul secundar (industrie, construcții) s-a redus deoarece întreaga industrie a trecut prin restructurări, multe fabrici și uzine fiind desființate.

2. Relieful a influențat distribuția rețelei feroviare din România prin formele sale majore. Astfel, densitatea căilor ferate este maximă la câmpie, regiune plană și fără restricții de amenajare, mai redusă în dealuri și podișuri și cel mai redusă la munte. De asemenea, depresiunile și culoarele de vale transversale au constituit avantaje pentru a se realiza străpungerea zonelor mai greu accesibile din zona montană (valea Prahovei, valea Oltului, depresiunile Giurgeu-Ciuc etc.) sau din zona deluroasă (valea Buzăului).

SUBIECTUL al III-lea
A. 1. 13,6 ‰ în anul 1990
2. 1992
3. 12,8 ‰

B. 1. Bilanțul natural = natalitate - mortalitate.
Pentru anul 2010: 9,9 ‰ - 12,1 ‰ = -2,2 ‰
Bilanțul natural în anul 2010 a fost -2,2 ‰.

2. Natalitate 1990: 13,6 ‰. Natalitate 2013: 9,3 ‰
13,6 ‰ - 9,3 ‰ = 4,3 ‰
Natalitatea în România a scăzut în perioada 1990-2013 cu 4,3 ‰.

3. Mortalitate 1990: 10,7 ‰. Mortalitate 1996: 12,8  ‰.
12,8 ‰ - 10,7 ‰ = 2,1 ‰.
Mortalitatea în România a crescut în intervalul 1990-1996 cu 2,1 ‰.

C. 1. Munții Carpații Păduroși, pod. Podolic.
2. Nistru, Nipru
3. Polonia, România
4. Donețk, Harkov, Odessa
5. Donbass (estul Ucrainei)

D. 1. 53 493 700 + 3 074 100 + 5 313 600 + 1 823 600 = 63 705 000
Populația Regatului Unit în 2012 = 63 705 000 de locuitori
2. 53 493 700 - 46 571 900 = 6 921 900
Populația Angliei a crescut în perioada 1972-2012 cu 6 921 900 de locuitori.
3. Populația Angliei a crescut în ritm mai accelerat după anul 2002 ca urmare a afluxului mare de imigranți, mai ales dinspre Asia de Sud (India, Pakistan), Asia de Sud-Vest (Orientul Mijlociu), Europa Centrală și de Est (Polonia, România) și unele state africane (Nigeria, Africa de Sud etc.)

E. - Moscova este cel mai mare oraș european, având peste 10 000 000 de locuitori, ceea ce generează un intens trafic de pasageri și schimburi de mărfuri cu regiunile limitrofe și din afara Rusiei, pe toate căile de transport: rutier, feroviar, aerian, fluviatil și prin conducte.
- Moscova s-a dezvoltat ca un important nod de transporturi și datorită cadrului natural foarte favorabil: pe de o parte întinsa Câmpie Est-Europeană oferă avantajul amenajării rețelelor de transport terestre, iar pe de altă parte căile navigabile (Moscova-Oka-Volga etc.) asigură ieșirea spre mările limitrofe (Barents, Baltică, Caspică, Marea Neagră).
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
5.11.2017

32 de comentarii:

Anonim spunea...

Sa intelegem ca la examen pica acum doar comparatii referitoare la clima intre doua state ale Europei si la relief intre doua unitati ale Romaniei? Stiu ca erau ani in care se comparau si elementele climatice din unitatile de relief ale Romaniei sau comparatii intre relieful diferitelor lanturi montane din Europa.

AdminGeografilia spunea...

Este posibil să pice și ceea ce ai spus tu.

Unknown spunea...

Ati putea publică un tabel cu caracteristicile reliefului pentru fiecare țară? Ne-ar veni mai usor la comparatii. Mie imi i este cel mai frica acolo întrucât nu prea stiu sa fac comparatii. Puteti va rog sau macar sa-mi dati o sursă de unde pot lua informații scurte si la obiect.

AdminGeografilia spunea...

Uite aici: http://geografilia.blogspot.ro/2018/01/statele-europei-trasaturi-ale.html

eu spunea...

Buna,am o intrebare..este bun manualul de Geografie din anul 2013 daca vreau sa dau bacul anul acesta?o sa-mi pice aceleasi variant?.va multumesc

AdminGeografilia spunea...

Subiectul va fi construit pe modelul celor publicate pe acest blog și al celor care s-au dat până acum. Manualul din 2013 este bun.

Anonim spunea...

Pentru dumneavoastra e usor, nu zic ca geografia nu e frumoasa si utila, dar mi se par prea multe de invatat... De exemplu, eu nu cunosc marile, muntii, raurile... sa caut prin carti e prea mult, as vrea sa-mi dati un sfat ceva, unde pot gasi si asemanari sau deosebiri intre climă, sa retin mai repede muntii, raurile atat pe cei din Romania cat si cei din Romania. Multumesc!

Anonim spunea...

Europa, pardon. Am scris de doua ori Romania.

Anonim spunea...

Buna , cum pot invata mai usor si logic rezolvarile de la exercitiile E ?

AdminGeografilia spunea...

Doar prin exercițiu, cu ajutorul profesorului de la clasă, având, bineînțeles, și un bagaj de cunoștințe elementar (din manual, notițe, blog http://geografilia.blogspot.ro/2010/09/bac.html).

Unknown spunea...

Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu o explicație pentru un punct E : despre densitatea liniilor ferate dintre Belgia si Norvegia

AdminGeografilia spunea...

Ce zice enunțul?

Unknown spunea...

Explicați diferenta foarte mare intre densitatea liniilor de cale ferată din Belgia si Norvegia si faptul ca lungimea liniilor de cale ferată din Norvegia este mai mare decat cea din Belgia desi densitatea lor este mai redusa

AdminGeografilia spunea...

Belgia are o densitate a liniilor de cale ferată mai ridicată decât Norvegia, deoarece relieful său foarte accesibil (câmpie și podiș jos) permite dezvoltarea rețelei pentru a asigura buna comunicație între așezări. Densitatea așezărilor și a populației Belgiei (peste 350 loc/km2) este mult mai ridicată decât în Norvegia (sub 50 loc/km2), deci și căile de comunicație vor fi mult mai dense în Belgia. În Norvegia, depărtarea așezărilor, unele față de celelalte, dar și relieful predominant muntos nu generează o concentrație ridicată a căilor ferate.

Lungimea liniilor de cale ferată este totuși mai mare în Norvegia datorită diferențelor mari de suprafață a teritoriului de stat. Norvegia este de 12 ori mai întinsă decât Belgia.

Unknown spunea...

Multumesc tare tare muult!

AdminGeografilia spunea...

Cu plăcere!

Anonim spunea...

buna ziua ma-ti putea ajuta cu o indrumare eu as vrea sa ma apuc de invatat de acum mai am sanse, si daca imi pute-ti trimite cateva lectii.multumesc.

Anonim spunea...

Buna seara. O să postați și dumneavoastră rezolvarea la simularea de astazi?

Anonim spunea...

Nu ai cum cateva lecții, ci trebuie sa incepi cu inceputul: memorarea poziției tarilor europene, apoi țări și capitale,deasemenea treci și la Romania, unitățile de relief. Atât la Europa cât și la Romania trebuie sa inveti următoarele:-forme de relief
-hidrografie
-clima
-vegetatie
-faună
-soluri
-resurse
-turism
-economie
-industrie
-agricultura
-populatie
-orase
-sisteme de transport
(Poate mai sunt și alte cerințe, însă daca ai învățat toate acestea ești destul de apt să faci variante de bac.
Intră pe site-ul principal "Geaografilia"-si sunt animații pe harti-ceea ce-ti va imbogati memoria vizula-aproape pentru tot ce am spus eu mai sus; ba încă mai mult de atât sunt și jocuri care stimulează învățatul).
Pentru ceea ce ceri tu îți recomand un ghid(foarte bun, extraordinar-de ce spun asta?-pentru că are sinteze de lecții ,cum ceri tu ,hărți (și mute), variante cu rezolvări.
Ghid geografie bacalaureat, editura Universitară.

AdminGeografilia spunea...

https://geografilia.blogspot.ro/2018/03/subiect-si-rezolvare-simulare-geografie.html

Anonim spunea...

Buna dimineața. Daca scriem prescurtat: 1- PP/TMA,sau 2- spunem numele unității hașurate pe harta ,decât să spunem "in unitatea marcată pe hartă cu litera x" .este gresit?

AdminGeografilia spunea...

1. E mai bine să scrii complet. În schimb unitățile de măsură pot fi prescurtate (km, mm, m etc.)
2. Nu este greșit. Dar trebuie să specifici la început numele unității pentru fiecare literă așa cum am început eu su. II D:
„Unitatea de relief marcată pe hartă cu litera E reprezintă Subcarpații de Curbură, iar cea marcată cu litera H reprezintă Grupa montană Făgăraș.”

Anonim spunea...

Multumesc frumos.

Ailed spunea...

In Italia de ce se găsesc resurse importante de apa geotermală? Și de ce în Campia de Vest, in Romania, se produc des inundații?

AdminGeografilia spunea...

Resursele de apă geotermală apar în regiuni vulcanice și în regiuni cu falii. Italia se încadrează în amândouă, fiind situată în zona de contact de tip subducție între placa tectonică africană și cea eurasiatică.

În Câmpia de Vest se produc des inundații din cauza reliefului plat, orizontal și jos (câmpii joase de subsidență), cu râuri având albii foarte puțin adâncite. Astfel, râurile se revarsă frecvent, mai ales că precipitațiile sunt mai abundente decât în Câmpia Română.

Tudor spunea...

Buna seara ! Am o nedumerire . De exemplu Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei sunt alcatuiti din mai multe feluri de roci :sedimentare ,vulcanice,mertamorfice. La examen cum ar trebui sa scriu ? "Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei sunt alcatuiti din mai multe tipuri de roci cum ar fi vulcanice, sedimentare , in timp ce Podisul Moldovei este alcatuit.......

Anonim spunea...

de unde iau si eu m0dul de f0rmare a mun7il0r in eur0pa si r0mania, van7urile, precipi7a7ilee, vege7a7ia si 7empera7uri medii anuale
da7i mi ca7eva linkuri.....

AdminGeografilia spunea...

http://geografilia.blogspot.com/2010/09/bac.html

Unknown spunea...

de unde ait scos tma la Franta. Franta are tma de 9-12 grade mai documentative inainte sa vorbiti degeaba

AdminGeografilia spunea...

Câteva temperaturi medii anuale din Franța (sursa: tutiempo.net - un site foarte bun cu date climatice):
- Marsilia 15,5 grade;
- Paris 12 grade;
- Strasbourg 11,5 grade;
- Nantes 12,5 grade;
- Touluse 14,2 grade;
- Lille 11 grade;
- Nisa 16,5 grade;

Deci o medie de 10-15 grade este perfectă pentru a fi reținută cu ușurință.

Harley99 spunea...

Buna ziua!
-la deosebirile climatice intre Irlanda si Grecia am scris vanturi de vest si la Grecia vanturi tropicale ; si si la temperaturi am scris peste 20 la Grecia
-la punctul cu hidroenergia am scris de prezenta mărilor
-la Romania , alunecarile de teren sunt din cauza argilei (se va acorda punctaj maxim daca nu am dezvoltat ?) ; Si la factori care au contributia dezvoltarii orașului Constanta am scris de turismul litoral
--- Franta am scris la clima pe lângă temperat oc. ca in estul statului e temperat continentala.....
-la orase am scris Nice, Lile si Monaco
Va mulțumesc si respect pentru ajutorul oferit elevior in aceste conditii !

AdminGeografilia spunea...

- E destul de bine.
- Nu are legătură cu mările.
- În mod normal nu ar trebui să primești punctaj maxim.
- Este temperat-continentală de tranziție. Temperat-continentală tipică este în Europa de Est.
- Monaco nu este în Franța chiar dacă joacă în campionatul de fotbal al Franței :P Principatul Monaco este un stat independent.

Trimiteți un comentariu