Statele transcontinentale (intercontinentale)

          Statele transcontinentale sau intercontinentale sunt statele ale căror teritorii se desfășoară pe două sau mai multe continente. Acestea pot fi împărțite în mai multe categorii, așa cum se observă pe harta de mai jos.




          Exemplele clasice de astfel de state sunt cele de la limita dintre Europa și Asia, fixată în mod convențional de-a lungul munților Ural, fluviului Ural, Marea Caspică, munții Caucazul Mare, Marea Neagră, str. Bosfor, Marea Marmara și str. Dardanele. Această limită traversează Rusia, Kazahstan, Azerbaijan, Georgia și Turcia, care devin astfel state europene și asiatice în același timp. Într-o situație asemănătoare sunt Columbia și Panama la granița dintre America de Nord și America de Sud.

          Spania are 2 exclave (Ceuta, Melilla) pe țărmul nordic al Marocului (în Africa), dar și i-le Canare, care de asemenea pot fi asociate geografic continentului african. Franța, pe lângă Guyana Franceză din America de Sud, mai deține numeroase alte teritorii de peste mări (în Oceania, Africa, America de Nord).

           Statele cu insule în vecinătatea altor continente sunt: SUA (insule în Oceania), Chile (în Oceania), Regatul Unit (în America de Nord, America de Sud, Oceania), Norvegia (cu i-le Jan Mayen în America de Nord), Olanda (cu Antilele Olandeze în America de Nord), Danemarca (cu Groenlanda în America de Nord), Italia (cu Lampedusa în N Africii), Portugalia (cu Madeira și Azore în largul coastelor Africii), Grecia (cu Rodos, Lesbos la câțiva kilometri de țărmul Asiei Mici), Yemen (cu Socotra în Africa), Japonia (în Oceania), Australia (în Asia).

           Și într-o ultimă categorie intră statele, care, din diverse motive geografice, pot fi asociate unui continent sau altuia: Islanda (Europa sau America de Nord datorită apropierii de Groenlanda), Cipru, Israel, Armenia (Europa sau Asia), Seychelles (Africa sau Asia), Papua Noua Guinee (Oceania sau Asia).

 Fig.1. State transcontinentale (click pentru a mări)
___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
22.10.2016

Un comentariu:

Rent a car Bucuresti spunea...

Ca de fiecare data o multime de informatii interesante.

Trimiteți un comentariu