Formarea arhipelagului Hawaii deasupra unui punct fierbinte (hot spot)

          Despre punctele fierbinți (hot spots) am scris un articol mai complex în 2010. Conform lui T. Wilson, sub arhipelagul Hawaii din Oc. Pacific ar exista unul dintre zecile de puncte fierbinți de pe Glob.



          Acestea, spre deosebire de vulcanismul clasic, își au o origine mult mai profundă, în mantaua inferioară, și rămân statice. Dacă placa tectonică se deplasează, punctul fierbinte de sub ea va genera o serie de vulcani dispuși în linie, în lungul direcției de deplasare a plăcii. Prin punctele fierbinți, acest vulcanism de profunzime, încearcă geotectonica să ne răspundă la următoarele necunoscute:
  • apariția vulcanilor în mijlocul unor plăci tectonice (ei apar de obicei la contactul dintre plăci, în lungul fracturilor majore);
  • fizionomia alungită a acestor grupări de vulcani (Hawaii, șirul Yellowstone-Caldera, Canare, Azore etc.); 
  • aspectul tot mai îmbătrânit al reliefului de la un capăt la celălalt;
  • existența unor guyoți (vulcani stinși, erodați și submerși) în centrul plăcilor tectonice, care constituie de multe ori suport pentru insulele coraligene (Oc. Pacific, Oc. Indian);
          Iată un blocdiagram animat, prin care ne este explicată dezvoltarea arhipelagului hawaiian, conform teoriei punctelor fierbinți. Mai jos este aceeași animație, dar în varianta statică (șir de secvențe). O puteți imprima A3 sau A2 pentru a o afișa în cabinetul de geografie!


___
Dacă ți-a plăcut acest articol, mă poți susține pentru munca depusă printr-o donație.

de Ionuț Tudose
9.06.2016

2 comentarii:

Gabriel Dascalu spunea...

Cu ce program ati realizat acele scheme?

AdminGeografilia spunea...

Paint + Inkscape + Photoscape

Trimiteți un comentariu